En god hovedregel er, at vi skal indtage 70-80 procent basedannende kost og 20-30 procent syredannende. Det vil sige mindre kød, korn- og bestemte mejeriprodukter og mere af de grove grøntsager og sure frugter. De sure frugter (som f.eks citroner) har nemlig ofte en basedannende virkning på trods af deres sure smag.
Det er nyrerne, som har ansvaret for vores syre-basebalance. De står for at udskille eller tilbageholde syrer og baser. Men hvis du ikke vil sende nyrerne på overarbejde, kan det være en god idé at spise rigtigt, så du aflaster dem.
Syre-basebalancen i kroppen måler man ud fra pH-værdien. Som de fleste lærer i folkeskolen, kan en stærk syre og en stærk base neutralisere hinanden. Og det er netop det, vi bør stræbe efter at få i kroppen – en neutral balance, som gerne må være lidt til den basiske side. Kroppen har tendens til at være mere syreholdig end godt er, og derfor skal vi spise ekstra af basedannende kost. Hvis vi har for meget syre i kroppen, kan det resultere i knogleskørhed, diabetes, dårlige nyrer, svage muskler, appelsinhud eller noget så slemt som kræft.
Du kan nemt selv teste din pH-værdi i kroppen ved at købe pH-strips, som vædes i enten spyt eller urin. Mål det gerne over en længere periode. Det giver dog kun en indikation på pH-værdien i kroppen, hvorimod den præcise pH-værdi måles fra blodet.
Jo længere under 7 din pH-værdi er, jo mere sur er din krop. Omvendt, jo højere pH-værdien er over 7, jo mere basisk er din krop. PH-værdien i blodet skal gerne ligge omkring 7,35 og 7,45.
Symptomerne på en sur krop kan være sløvhed, træthed, muskelspændinger, sure opstød, ømme muskler og led eller dårlig søvn. Syrebelastning kan også vise sig på huden, da bindevævet bliver belastet, og det kommer til udtryk ved appelsinhud.
For højt syreindhold kommer hovedsagligt fra vores kost, da mange fødevarer er meget syreholdigt. Det er f.eks. rødt kød, nogle mejeriprodukter, sukker, ost, kornprodukter som brød, ris og pasta og ellers næsten alle forarbejdede fødevarer. Det er disse, man skal være opmærksom på ikke at spise af i alt for store mænger. Til at neutralisere syreindholdet kan man modsat spise basedannende fødevarer som frugter og grøntsager.
Ud over kosten er listen lang for, hvad der kan danne syre i kroppen. Lægemidler, stress, miljøet, alkohol, nikotin, mangel på motion eller søvn, eller hvis du spiser for hurtigt og for meget.
Udover at spise basedannende fødevarer kan du også benytte andre metoder for at få din krop i balance. Frugt og grønt indeholder naturligt bicarbonat, men man kan også indtage tilskud af natriumbikarbonat (Natron). Opkog 5 dele ahornsirup med 1 del natruiumbicarbonat i fem minutter og opbevar det på køl. Så kan du tage en teskefuld to gange dagligt. Man skal dog ikke indtage det lige før eller efter, man har spist, da det neutraliserer mavesyren, som hjælper med fordøjelsen af maden.
Du kan også tage et karbad som er tilsat 100 gram natriumbikarbonat (Natron). Tag dig god tid i badet og masser gerne huden. På den måde kan overskud at syre fjernes.
__________
__________
Kilder: Kropsinstituttet og Radiodoktoren.dk