Den aflange, søde frugt, hvis gule skal er kendt som noget, man ikke ønsker at træde i på gaden, har mange gode egenskaber.
Vi kender bananen som en frugt, der gør sig godt i kager og smoothies, men den har flere sundhedsfremmende egenskaber. Bananer er at finde i grøntafdelingen, hele året rundt, til en meget lav pris i forhold til de fantastiske fordele, der er ved at spise dem.
Bananer har et naturligt højt indhold af mineralet kalium. Kalium er nødvendigt for en velfungerende nerve- og muskelfunktion. Mineralet bidrager til regulering af vores blodtryk. Dertil indeholder bananer et højt niveau af vitaminet B6. Lavt indtag af B6 er forbundet med risiko for hjertekarsygdomme, herunder koronararteriesygdom, blodpropper og slagtilfælde.
Kalium har vist sig at forhindre eller forsinke udvikling af nyresygdom. Kalium-indtag sænker udskillelsen af calcium i urinen, hvilket nedsætter risiko for nyresten og sandsynligvis mindsker risikoen for knogleskørhed.
Tryptofan er navnet på en af de essentielle aminosyrer, kroppen har brug for men som den ikke selv kan danne. Vi derfor må sørge for at indtage tryptofan via. kosten. Tryptofan findes i proteinerne i bananer. Denne aminosyre danner udgangspunkt for hjernens produktion af signalstoffet serotonin, der gør os glade og forhindrer depression.
B6 indgår i produktion af hæmoglobin, der findes i de røde blodceller. Hæmoglobin binder ilt fra lungerne og sørger for transport ud til kroppens øvrige væv. B6 påvirker også immuncellerne T- og B-lymfocytter til en øget udskillelse af antistoffer. Hermed styrkes kroppens modstandskraft overfor infektioner. Som ekstra fordel er vitaminet et naturligt antihistamin, der kan anvendes ved allergi.
Kilder: NNR 2012, s. 426 & s. 535, Jørgensen, I.M & Holmquist, N. Ernæringsfysiologi – en grundbog, s. 88-89 & s. 250-252, Dilling, H. “Lev sundt med vitaminer og mineraler”– videregivet på sund-forskning.dk, MacGregor, GA: “Beneficial effects of potassium on human health”