Nyheder

Flæskesteg eller and juleaften?

16. december 2008

And er danskernes fortrukne spise juleaften. Det samlede energiindhold i andekødet er det højeste af fjerkræstyperne and, kalkun og gås.

Når julen står for døren og maden til årets julemiddag skal organiseres er der i mange familier store diskussioner. Det er nemlig meget forskelligt, hvad vi hver især mener en julemiddag bør bestå af. Nogle familier har tradition for at spise and, kalkun eller gås, mens andre serverer en kombination af flæskesteg/ribbensteg, and og medisterpølse.
Start i køledisken Men hvilken steg eller “fugl” giver det sundeste valg, hvis du vil have en god flæskesteg på menuen? Mange supermarkeder har tilbud på flæskestege op til jul, så det er vigtigt at du allerede ved køledisken er opmærksom. Kig på de forskellige udskæringer. Herved har du mulighed for at få et godt indtryk af, hvordan fedtindholdet i de forskellige kødudskæringer er.
En topscorer Den mest populære udskæring blandt flæskestegene er kamstegen, mens skinkesteg og nakkesteg er knap så populær. Mht. fedtindholdet i de forskellige stege er nakkestegen den fedeste udskæring af de tre – derefter følger svinekammen og skinkestegen.
Fordelen ved at vælge en mager udskæring som skinkesteg er, at indtaget af fedt reduceres betydeligt sammenlignet med andre flæskestege, alternativt kan du også skære fedtkanten fra mellem kød og svær, når stegen er stegt.
Ribbenstegen, der ikke er en flæskesteg, har et endnu højere fedtindhold end flæskestegene. Pga. marmoreringerne (dvs. det fedt der sidder mellem kødet) opnår sådanne udskæring- er et højt fedtindhold, og mange oplever også disse udskæringer som mere saftige end fx svinekammen. Men her er stegemetoden meget afgørende. Det kan nemlig godt lade sig gøre at tilberede en saftig svinekam.
Flæskesteg og ernæring Ser vi på svinekammen kan den energimæssige fordeling komme til at se udmærket ud.
Et eksempel: En portion flæskesteg (to skiver) med 100 gram kogte kartofler, 100 gram brunede kartofler, 150 gram rødkål og 1 dl sovs (fire pct. fedt) har et samlet fedtindhold på ca. 21 gram (fedtenergiprocenten = 32 pct.). Skæres fedtet under sværen fra når stegen er stegt, falder fedtindholdet til 15 gram (fedtenergiprocenten = 24 pct.). Samme princip kan du bruge for nakkekam, ribbensteg og skinkesteg og på den måde reducere fedtindholdet betydeligt. Det kan dog være lidt sværere at få fedtet skåret fra de marmorerede udskæringer i samme grad som ved kamstegen – vælg derfor som udgangspunkt en mager udskæring og følg en stegeanvisning med brug af stege- termometer.
And kalkun eller gås? Om du vælger and, kalkun eller gås har det en ernærings- mæssig betydning udover at der også er forskel på mængden af kød på de forskellige fugle samt den kulinariske oplevelse.
Den mest solgte and i Danmark er den såkaldte pekingand, en tamand der oprindeligt nedstammer fra gråanden. Anden vurderes typisk at passe til fire-fem personer.
Kalkun og gæs er langt sjældnere at spise i forbindelse med julen. Kalkunen er den magerste sammenlignet med and og gås. Også derfor er kalkunen blevet et meget populært kødvalg i hverdagen de seneste år. Kalkun spises i mange lande – traditionelt i engelsktalende lande som USA og Storbritannien til julemiddagen den 25. december. Den er noget større end anden og rækker derfor til at bespise mellem 6-9 personer.
Gås er den mindst populære af de tre fjerkrætyper, og har et energiindhold på højde med anden. I Danmark slagtes kun 2.500 gæs om året, og gæssene opdrættes udelukkende som fritgående eller økologiske. En gås er på lige fod med en kalkun stor og rækker derfor til flere end en and.
Den sunde sovs! En god og kraftig sovs er vigtig for en god middag. Lav en mager sovs ved først at hælde væden fra bradepanden ned i en skål. Stil skålen i køleskab og vent på at fedtet størkner. Fjern det størknede fedt med en kniv eller ske og lav derefter en kraftig og velsmagende mager sovs. Du kan også tilsætte lidt saucekulør i den varme sky så er det nemt at se fedtperlerne.

Forrige artikelFarligt at gå til julefrokost

Næste artikelParfume gør danskere syge