Bach’s Blomsterdråber er i familie med homøopati (energimedicin) og kan være lige så effektive til behandling af dyr som af mennesker. Forklaringen er, at det er patientens følelser, som skal tilbage i balance
Det er sjældent medicin, som gør dig rask. Din egen krop bekæmper en sygdom – i nogle tilfælde med afgørende hjælp fra medicin.
Sådan er det også med dyr, og derfor arbejder en del dyrlæger og dyreterapeuter med homøopatisk naturmedicin, som er uendelig mild – og samtidig meget effektiv i forhold til mange lidelser.
En helt særlig gren af naturmedicinen er Bach’s Blomsterdråber, som blev udviklet den engelske dr. Edward Bach for godt 100 år siden. Blomsterdråberne er skabt på basis af planter, træer og buske og fortyndet i målestokken 1:100.000. De virker på følelser og kun indirekte på den fysiske krop.
– På grund af fortyndingen giver det ikke mening at sige, remedierne indeholder fysisk stof. De bærer på frekvenser – på samme måde som homøopatiske midler – og hvert af de 38 remedier passer til én følelse, forklarer Susanne Løfgren, der formentlig er Danmarks største ekspert i Bach’s Blomsterdråber.
Susanne Løfgren har efterhånden skrevet 7 bøger om emnet – senest Hunde har også følelser – og hun underviser andre behandlere i at bruge Bachremedierne.
– Vi anbefaler altid dyrlægebesøg ved en adfærdsændring, der kan skyldes fysisk sygdom. Herefter kan man uden problemer afprøve Bachremedierne, siger hun.
– Blomsterdråberne er oprindelig udviklet til menneskers ”normale” følelsesregister; angst, jalousi, lav selvtillid, bekymringer. Det er ligesådan hos dyr. Bachs filosofi er, at mange sygdomme starter i sindet, og derfor kan de ikke udelukkende bekæmpes med fysiske metoder.
Remedierne kan blandes, så de er målrettet en tilstand eller et følelsesbillede (max. 7 remedier ad gangen) og gives normalt som 4 dråber 4 gange om dagen.
I perioder, når din hund eller kat er oprevet eller bange f.eks. for torden, fyrværkeri, ved dyrlægebesøg, eller på anden måde viser angst og uro i akutte situationer, kan du forsøge med blandingsremediet Rescue. Man kommer 4 dråber i vandskålen, og lader dyret drikke frit.
Rescue fås også uden alkohol til dyr Rescue Pet.
Bachs i baghånden til syge kæledyr
Dyreterapeut Ann Josephsen bruger ofte Bachs Blomsterdråber til at knække de udfordrende tilfælde, hvor hverken fysioterapi, zoneterapi eller kranio-sakral terapi alene kan hjælpe et lidende dyr i hendes klinik.
Det er fortvivlende at have et dyr mellem hænderne, som man ikke kan hjælpe. Ann Josephsen har ellers flere strenge at spille på som uddannet i både veterinær rehabiliteringsterapi, hundezoneterapi samt kranio-sakral terapi til dyr.
Derfor er det meget tilfredsstillende for hende – og hendes patienter i klinikken Naturlig Hund og Naturlig Kat – at hun er i gang med at uddanne sig i brug af Bach’s Blomsterdråber.
– Mit speciale er katte og hunde, og jeg benytter oftest en kombination af de teknikker, jeg er uddannet i. Men sygdom handler ikke kun om det fysiske. Det handler også om følelser. Og jeg har allerede flere gange oplevet, at behandling, som ikke fungerer helt tilfredsstillende, lykkes ved hjælp af Bach’s, siger hun.
Bach’s Blomsterdråber har ingen direkte effekt på dyrets fysik. Men deres påvirkning af følelserne er i flere tilfælde det, der får behandlingen i mål.
Problemer med underlivet
Både hunde og katte kan få problemer med nyre, blære, mave og underlivet, og det er områder, hvor Ann Josephsen gentagne gange har benyttet Bach’s terapi med succes.
Det samme gælder, når kæledyrene er utrygge med de voldsomme eksplosioner i forbindelse med nytår.
– Jeg har også benyttet Bach’s til katte, som har en meget sky adfærd.
Når man arbejder med følelserne hos dyret, har det stor virkning på såvel den fysisk som den mentale balance, forklarer hun.
De udfordrende sager
I en særligt udfordrende case skulle Ann behandle en rescue hund, som fremviste en uhensigtsmæssig aggressiv adfærd. Hun identificerede, at humørsvingningerne skyldes smerter i bevægeapparatet og behandlede med zoneterapi – med en vis succes.
– Der var tydelig bedring, men det var også klart, at vi ikke var helt i mål. Så igangsatte jeg en kur med Bach’s Blomsterdråber, og efter 4 ugers behandling var problematikken helt overstået. Hundens adfærd var fuldstændig ikke-aggressiv, siger Ann Josephsen.
Ann har desuden arbejdet med et særligt tilbud i forbindelse med kæledyr: Bach’s behandling til ejeren.
– Bach’s Blomsterdråber er jo oprindeligt udviklet til mennesker, og i nogle situationer kan det være en god støtte, når man arbejder med dyrenes adfærd. Bach’s kan hjælpe ejeren med at bearbejde sine følelser på en positiv måde, når der arbejdes med eksempelvis usikkerhed, aggression eller nervøsitet hos kæledyret, forklarer hun.
Forrige artikelMænd og følelser – sig det bare, som det er
Næste artikelGodt nyt hår – sund hovedbund og sundt hår