Nyheder

For mange stressede forældre tager frustrationerne med hjem

Foto: AdobeStock
15. april 2019

Det er konklusionen på en undersøgelse, YouGov har lavet for Krifa. Her har de spurgt forældre ind til, hvis og hvordan pres på arbejdspladsen påvirker dem som forældre. Og resultaterne giver anledning til bekymring og eftertanke, mener Krifas formand.

Arbejdsrelateret stress eller følelsen af at være presset på jobbet er velkendt for mange danskere. Stressforeningen har forsøgt at lave et overblik over, hvor mange danskere, som faktisk oplever stress og hvorfor. Men det er svære regnestykker at lave, eftersom de sidste store undersøgelser på området er flere år gamle.

De skriver dog på deres side, at 35.000 danskere hver dag er sygemeldt grundet psykisk dårligt arbejdsmiljø, som kan resultere i blandt andet stress eller depression. En halv million føler sig udbrændte på arbejdet grundet stress. Cirka samme antal – 12 procent af danskerne over 15 år – angav i 2010, at de følte sig nervøse eller stressede.

Det er et problem for den enkelte, som kan være nødt til at sygemelde sig. Det er også en udfordring for samfundet, som hvert år bruger mange millioner kroner på at udbetale ydelser til de ramte.

Men stressen og det høje pres på arbejdspladsen kan også gå ud over børnene. Det skriver Krifa i en pressemeddelelse på baggrund af en undersøgelse, de har fået foretaget af YouGov.

Sender syge børn i daginstitutioner

I undersøgelsen har de set nærmere på i hvilken grad, pres på arbejdspladsen og følelsen af at være stresset går ud over måden at være forældre på. Tallene viser, at hver syvende forældre ugentligt vrisser af deres børn, fordi de føler sig pressede på jobbet. Og det er simpelthen ikke godt nok ifølge Søren Fibiger Olesen, formand for Krifa.

-Ét er, når mistrivsel, travlhed og udfordringer på jobbet giver os søvnløse nætter, fysiske smerter og kronisk dårlig samvittighed. Det er slemt nok i sig selv. Men når det går ud over børnene, så må vi simpelthen slå bremserne i. Vi skylder vores børn at få styr på det her, udtaler han i en pressemeddelelse.

Og arbejdets indflydelse på forældrerollen stopper ikke der. Faktisk har hver tredje forældre sendt et sygt barn i institution som vuggestue eller børnehave, viser undersøgelsen. Det tal hænger nok i høj grad sammen med, at cirka 33 procent af forældrene oplever, at det er svært at få deres barn passet, hvis det er sygt i mere end en dag.

Uanset årsagen betyder det for børnene, at de bliver sendt syge i dagtilbud. Og her er det ikke givet, at de kan få den omsorg, de har brug for. Derudover risikerer de sige børn også at smitte de andre. Søren Fibiger Olesen udtaler:

-I hvilken verden er det okay, at vi har skabt et samfund, hvor så mange forældre føler sig nødsaget til at sætte deres syge og pylrede barn ud i bilen, måske med en Panodil i årene (…) i disse dage demonstrerer frustrerede forældre over manglende hænder i børnehaver under ”Hvor er der en voksen”. Men man kunne jo passende spørge, om der er voksne til stede i de danske privathjem (…).

Og her refererer Olesen altså ikke bare til den fysiske tilstedeværelse. Han henviser derimod til det mentale nærvær, som nogle børn må konkurrere med arbejdet om at få, selv inden for hjemmets vægge.

Ansvaret er ikke kun på den pressede forældre

Nu kan det lyde som om, at Krifas formand Søren Fibiger Olesen langer ud efter forældrene. Og det gør han også. Men han mener også, at det er en fælles opgave at løse problemet. Han anerkender, at ansvaret ikke ene og alene ligger hos den enkelte stressede forældre, som ikke oplever, at de kan få deres syge barn passet, eller som føler sig pressede til at arbejde i deres fritid.

Derfor kommer Krifa også med nogle forslag og anbefalinger, som skal gøre det nemmere for forældrene at være til stede for børnene. Det er blandt andet 15 dages lovbestemt frihed per barn om året i forbindelse med sygdom.

De anbefaler også, at virksomhederne tager problematikken alvorligt. Det betyder, at de skal arbejde på at finde løsninger med medarbejderne, som kan lette deres oplevede byrde.

Slutteligt kom Krifa i sidste uge også ud med kritik af politikerne i en pressemeddelelse om emnet stress. Her slår de på trone for, at stress skal være et valgkamps-tema, og at politikerne skal gøre brug af de initiativer, de selv har sat i verden. Det gælder eksempelvis Stresspanelet, som er kommet med en række anbefalinger, der ifølge Søren Fibiger Olesen ikke bliver fulgt op.

-Der er rejst nogle vigtige problemstillinger. Alligevel kommer de ansvarlige ministre mest af alt med intetsigende modtagelser af forlagene, og jeg frygter, at panelets arbejde er glemt i morgen. Jeg synes, vi som samfund og som vælgere skal sige fra og kræve reelle tiltag (…). Der er ikke et quick fix, men vi skal starte et sted, og første skridt må være, at vores politikere kommer med handlingsforslag, udtaler han i pressemeddelelsen.

Forrige artikelOp på skønheds-mærkerne!

Næste artikelSund kost er ikke bare fraværet af det usunde