Kender du den udtalelse med, at hvis du har tre ugers sommerferie, så bruger du den første på at geare ned, den næste på at nyde og den sidste på at vænne dig til, at du skal på arbejde igen?
Der er måske noget om snakken, når vi taler om, at ferien forsvinder i en jagt på at geare ned og geare op igen. Men det skal være løgn, ikke?
Hvis du får planlagt tiden op til ferien lidt smart, så vil det være lettere at være mentalt på ferie fra dag 1. Derfor har vi samlet en håndfuld gode råd, der kan hjælpe dig i gang med ferien allerede nu. Råd, som ikke mindst kræver en god omgang oprydning.
Ja, det er måske gammeldags og husmoderagtigt at sige, men det er ikke mindre sandt, at rod er en stressfaktor. Rod minder dig om hængepartier og om uafsluttede projekter, og det giver alt andet end ro. Rod i form af bunker, visne potteplanter og gamle aviser.
Rod er stagneret energi og intet eller ingen vil være i flow i et rodet miljø.
Rod er ligesom at cykle på en cykel med en gammel, rusten og mudret cykelkæde: Den hakker og larmer, og det er ingen behagelig tur. Det kan endda være, at du må af og gå ind imellem, fordi du ikke kan træde til.
Mange mennesker siger: “Jamen, jeg er et rodehoved”– som om det er en endelig tilstand i lighed med, at man er født på Fyn, er mørkhåret eller er kvinde.
Rodehoveder kan ændre deres rolle. Der skal ikke andet til end at beslutte sig for, at nu vil jeg holde op med at rode. Så enkelt er det. Næsten. Men allerbedst er det, at du kommer til at mærke, hvor meget det vil give dig af tid og ro og overblik, når du først får orden.
Så hvis du nu, både hjemme og på job, besluttede dig for at få ryddet ordentligt op og holde orden fremover, ville meget være lettere. Der kan gå sport i det.
At rydde op kan måske virke uoverskueligt. Så lav hellere delmål, og begynd i det små. Husk at gøre hvert oprydningsprojekt færdigt, så de ikke ender med at blive nye halvfærdige projekter. Begynd hellere med en enkelt skuffe, hvis det er, hvad du kan overskue at gøre helt færdigt – og nyd, at der er orden i den.
Hjemme kan du beslutte dig for at rydde op i klædeskabet. Alt det tøj, du ikke havde på sidste gang, det var sæson for det, skal UD. Alt det tøj, du går og venter på, du kommer til at kunne passe, skal UD. Alt det tøj, der egentlig er fejlkøb (omend dyre) skal UD.
Forestil dig et klædeskab, hvor der udelukkende hænger tøj, du føler dig tilpas i, som klæder dig, som får dig til at stråle. Som ikke prikker til din dårlige samvittighed over, at det hænger ubrugt, når det nu kostede en formue. Så bliver det pludselig meget let at finde tøj om morgenen.
Sådan kan det blive i alle områder af dit liv.
Gå videre og ryd op i skabet på badeværelset (så der f.eks. kun står produkter, der ikke er proppet med kemi, og ikke otte forskellige slags shampoo) i køkkenskabene, i bogreolen, i ungernes legetøj, i dvd’erne, i kommodeskufferne, i bilen.
Hvis det roder med sko, skoletasker og regntøj i din entré, vil dit ubevidste tænke “Åh nej”, når du kommer hjem, i stedet for “Velkommen hjem”. Så lav et system, der kan holde orden.
Det er ikke fordi, jeg vil have alle til at bo minimalistisk eller tomt. Du skal blot tage stilling til, om de ting, du omgiver dig med, kan besvares positivt med et af disse spørgsmål:
Bruger jeg denne ting?
Elsker jeg denne ting?
Løfter denne ting min energi/gør mig glad?
På den måde omgiver du dig efterhånden kun med ting, du har brug for, der gør dig glad og nærer dig.
At rydde op på arbejdspladsen er selvfølgelig lidt anderledes. Der kan du måske ikke bare smide ud med hård hånd. Men derfor kan du sagtens rydde op alligevel. Der er stor forskel på kreativt rod og gammelt rod.
Gammelt rod er visne planter, tomme flasker, gamle aviser osv. Alt sammen noget, der bare ikke er blevet båret ud til skrald. Noget, som du ligeså godt nu kan skille dig af med. Ligeså med papirbunker, der egentlig burde være røget på arkiv eller være sat i mapper.
Projekter, du arbejder på, fylder måske på bordet, men det er jo kun naturligt. Men ryd alligevel op og sortér, inden du går hjem, så du begynder med overblik og frisk energi næste morgen. Og er der noget, du overhovedet kan afslutte, inden du går på ferie, vil det være godt.
Andet må du sørge for at efterlade i ordnede bunker, så du med det samme kan danne dig et overblik.
Forestil dig, at du tager på ferie og forlader et kontor uden rod overhovedet. Ingen to-do-lister at starte op med.
Så kan du holde fri fra første dag.
For dig, der til hverdag kører i et (for) højt tempo, kan kontrasten mellem job og ferie næsten være stressende i sig selv. I hvert fald uvant og måske lidt utryg. Det lugter lidt af rastløshed, og det kan tage flere dage, før du kan slappe helt af.
Forbered dig på ferie med konkrete øvelser, som vil få dig ned i tempo:
Når du transporterer dig hjem fra arbejdet, kan du visualisere, hvordan du ser din arbejdsdag som en stor kommode med skufferne åbne. En skuffe for hver opgave/oplevelse. Forestil dig så, hvordan du går rundt og lukker skufferne én for én. Når de er lukkede, kan de ikke åbnes, før du er på arbejdet næste gang.
Oplever du tankespind, f.eks. når du har lagt dig i sengen om aftenen, så forestil dig, at det står en stor krukke ved siden af dit hoved. Led tanken ned i den i stedet for at lade den blive i hovedet.
Har du mulighed for at få lagt gode gåture ind i hverdagen? Måske kan du skifte noget af din kørende transport ud med at gå noget af vejen hjem. Det har en gavnlig effekt på stress.
Forrige artikelHårfarve angriber dit immunforsvar
Næste artikelJes Høgh efter blodprop: Den lange vej tilbage til livet