Nyheder

Frygt ikke saltet

22. maj 2013
Er salt så farligt, at vi skal skære ned på forbruget? En ny, amerikansk rapport siger de danske sundhedsråd midt imod og anbefaler et saltindtag meget lig det, de fleste af os får i dag.

 

I flere år har anbefalingen fra Fødevarestyrelsen været, at vi skal begrænse saltindtaget, så vi maksimalt får seks gram salt om dagen (cirka én teskefuld). Styrelsen har gjort en del ud af at problematisere, at danskerne i snit får næsten 11 gram salt dagligt.

Men denne problemstilling udfordres nu af en ny rapport, som det uafhængige, amerikanske forskningsinstitut Institute of Medicine (IOM) netop har offentliggjort. Eksperterne har gennemgået en stor andel af den eksisterende forskning indenfor salts skadelige virkninger for at finde bevis for, at et lavere saltindtag kan reducere risikoen for forhøjet blodtryk, iskæmisk hjertesygdom eller blodprop i hjernen. Men forskerne kunne ikke finde en sammenhæng.

De fleste får godt ti gram salt

Der er dog bred enighed om blandt forskere fra hele verden, at et højt, dagligt saltindtag er skadeligt for helbredet. Men den nye rapport fastslår, at der ikke er nogen grund til at halvere det daglige saltindtag, hvis det ligger på de gennemsnitlige 10 – 12 gram dagligt. De danske myndigheders anbefalinger tager udgangspunkt i Verdenssundhedsorganisationen WHO’s, så det er ikke kun i Danmark, at anbefalinger trænger til et eftersyn.

– Sædvanligvis er der stor pressebevågenhed i forbindelse med IOM’s offentliggørelse af en ny rapport, fordi emnerne har bred og almen interesse i befolkningen. I Danmark kender vi også eksperters anbefalinger om at “spare på saltet” og skrue ned til højst seks gram om dagen. Det er en meget restriktiv anbefaling, når man ved, at 95 % af befolkningen spiser mere end denne grænseværdi – ikke kun i Danmark, men også globalt, hvor saltindtaget i øvrigt er forbløffende ensartet, siger overlæge Niels Graudal fra “Klinik for Infektionsmedicin og Reumatologi” på Rigshospitalet til hospitalets medarbejderblad, IndenRigs.

For lidt salt er også usundt

Niels Graudal peger på, at et for lavt saltindtag også er forbundet med helbredsrisici. Fedtstoffer, saltbevarende hormoner og stresshormoner stiger eksempelvis ved for lavt saltindtag. Det kan giver problemer for helbredet, selvom blodtrykket falder.

– Det kan gå galt, når man er for restriktiv i sine rekommandationer uden sikker videnskabelig evidens for sammenhængen mellem salt, forhøjet blodtryk og øget dødelighed. Mit bedste råd er fortsat at tage de officielle anbefalinger om at reducere sit daglige saltindtag med et gran salt og at finde en gylden balance, siger Niels Garudal.

Konklusionen må være, at de fleste kan leve fint med et indtag på mellem seks og 12 gram om dagen – den mængde, som de fleste af os i forvejen får. Hvis du lider af forhøjet blodtryk er det en anden sag, for her kan et reduceret saltindtag indgå som en del af behandlingen. Men de sunde og raske kan bekymre sig lidt mindre.

Vælg den rette salt

Det er dog værd at huske, at salt ikke bare er salt. Du er ikke herre over, hvilken salt, der er i færdigvarer, men hjemme i køkkenet bør du satse på havsalt og sydesalt. Disse salttyper indeholder nemlig langt flere saltnuancer end almindelig bordsalt, der tilmed er tilsat skadelige antiklumpningsmidler. 

Kilder: IndenRigs (PDF), TV2.dk , IOM.com

Forrige artikelQ10 kan hjælpe mod fibromyalgi

Næste artikelHelseteket: Giftfri have – giftfrie afgrøder