Nyheder

Gå dig kreativ

Foto: Adobe Stock
10. marts 2021

Tidligere studier har vist, at bevægelse påvirker kreativiteten, når de to kombineres indenfor en kort tidsmæssig ramme. Men faktisk viser ny forskning, at bevægelse – som gang – øger kreativiteten på et mere overordnet plan, der strækker sig ud over nuet.

Du kender det nok godt – måske særligt i disse tider – du sidder i et rum, som du kender så godt, og skal finde på en kreativ løsning. Du leder desperat efter inspiration omkring dig, men intet sker. Så kan det være en god ide at lette rumpetten og bevæge sig lidt. Det er efterhånden videnskabeligt veldokumenteret, at mennesker kommer på mere kreative ideer, hvis de er i bevægelse, mens de tænker, eller hvis de umiddelbart inden har brugt kroppen. Men faktisk gør bevægelse mere en det. 

I en ny undersøgelse dokumenterer forskere nemlig, at det, at være generelt mere aktiv, øger kreativiteten overordnet. Det betyder, at man ved at have gåture eller andet, som en fast del af sin dag, ikke kun er mere kreativ umiddelbart efter, at kroppen har været i gang, men også generelt. I forsøget udstyrede man en række voksne med aktivitetsmålere over fem dage, og sammenholdt de data med deres evner til kreativt at klare en række opgaver. 

[relateredehistorier]

Der blev også spurgt ind til deres lykkefølelse. Forskerne havde nemlig en tese om, at netop lykkefølelsen kunne være et bindende led mellem kreativitet og bevægelse. Men det var det ikke. 

De mest kreative, var de mest aktive, men de var ikke nødvendigvis de lykkeligste. Det tyder altså på, at det er noget fysisk i kroppen, som sker, når vi er aktive, som fordrer den kreative side. 

Samspil mellem hjernehalvdele

Men hvad er det så, som påvirker hjernen i den retning, når vi egentlig slår hovedet fra og bruger kroppen? Det har Ann-E Knudsen en forklaring på.

Ann-E Knudsen er lektor i dansk og psykologi og har i mange år beskæftiget sig med hjernen. I særdeleshed i forhold til børn og unge. Hendes forklaring er, at kreativiteten styrkes ved bevægelse, fordi bevægelse aktiverer begge hjernehalvdele.

– Vi ved med sikkerhed, at kreativitet er et samspil mellem højre og venstre hjernehalvdel, og at det samspil skabes af hjernebjælken, som ligger mellem de to. Ved at bruge kroppen på en måde, som tvinger de to hjernehalvdele til at arbejde sammen, så styrker vi det samarbejde, og dermed også hjernens evne til at være kreativ, forklarer hun.

For at det samarbejde sker, skal der være tale om det, der i fagsprog hedder krydsmodal perception. Det kan eksempelvis være stavgang eller lignende, hvor begge dele af kroppen aktiveres og arbejder sammen. 

Prioriter bevægelse

De sidste mange måneder, har mange været tvunget til at rykke kontoret hjem, og derfor er kravet om at bevæge sig blevet mindre. Men den nye forskningsresultater viser altså, at det ikke kun er vigtigt for kroppen og det fysiske helbred at få rørt sig, men for manges vedkommende vil det også gøre dem i stand til at løse deres arbejde på bedre og mere innovative måder. 

Så der er god grund til at prioritere at tage en halv – en hel time ud af arbejdsdagen og få gået eller løbet en lille tur. Det nedsætter nemlig risikoen for en lang række sygdomme fra hjertekar– til kræft, og fremmer altså også noget af det, vi som moderne mennesker gerne skal have i overflod. Kreativiteten. 

Forrige artikelNyt forskningsprojekt: Bønner og ærter skal bruges i klimakampen

Næste artikelMindsk risikoen for brystkræft