Står du nede i Fakta og skal vælge mellem de hvide eller brune ris? Så er der efterhånden meget, som taler for de brune. Også selvom du lever glutenfrit. Fuldkorn er nemlig godt for dig på mange måder, og du skal ikke lade dig begrænse af glutenallergi. Mange fuldkornsprodukter er nemlig glutenfrie eller indeholder kun spor af gluten.
Der er meget at have styr på, når man lever glutenfrit. Hvad må jeg, og hvad må jeg ikke?
”Det er mit indtryk, at mange desværre ikke er klar over, at fuldkorn godt kan være glutenfri. Vi synes derfor, at det er vigtigt at formidle denne viden og bidrage til, at fuldkornsprodukter ikke fravælges på et forkert grundlag” siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.
Der er flere forskellige produkter at vælge i mellem, når man er på jagt efter glutenfri fuldkorn. Det er blandt andet produkter som majsmel, brune ris, røde ris, rismel, ris flager, glutenfri havregryn og hirsemel.
Som noget helt nyt viser forskning, at fuldkorn gavner dit immunforsvar. Fuldkorn indeholder nemlig ikke kun vitaminer og fibre, men også en række stoffer, kaldet benzoxazinoider eller BX, som ifølge et nyt studie ser ud til at gavne immunforsvaret. Spiser man meget rugbrød, kan det altså medføre, at man bliver mindre syg. Det skriver Videnskab.dk.
– Man har før set, at folk, der spiste fuldkorn, havde et bedre immunsystem, uden at man har undersøgt, hvad det var for nogle stoffer, der var skyld i det. Men nu har vi så givet fødevarer med højt BX til forsøgspersoner og set på deres blodprøver, at der var en øget immunreaktion. Det er ny viden. Men det bakker op om den forskning, der er lavet før,« siger lektor Inge Fomsgaard, som er en af forskerne bag studiet.
Heldigvis er der kommet flere og flere glutenfri produkter inden for de seneste år, som gør det nemmere at leve med en allergi. Men når det kommer til fuldkorn, har der manglet viden og informationer for glutenallergikere. Det har Fuldkornspartnerskabet prøvet at ændre. Det sidste års tid har de sat stor fokus på, hvordan man kan få fuldkorn, selvom man lever med glutenallergi. Nedenfor kan du se deres tips til, hvordan du kan få fuldkorn i din hverdag.
Få inspiration til opskrifter her
Kilder: Videnskab.dk og fuldkorn.dk
Forrige artikelFrisk luft i januar? Det handler om indeklima
Næste artikelForebyg forårets høfeber nu