En EU-undersøgelse fra sidste år viste, at 70 procent af danskerne ikke ved, hvad biodiversitet er. Og ordet i sig selv kan måske også lyde lidt højtravende, men faktisk er begrebet ret simpelt. Biodiversitet dækker nemlig over antallet af forskellige arter, og mængden af de arter, som lever i naturen omkring os. Flere forskere peger på, at vi er midt i en biodiversitetskrise. Det skyldes, at levestederne for mange dyr bliver indskrænket og truet, og at kultivering af landområder og brugen af pesticider gør det svært for en del arter at overleve.
[relateredehistorier]
Faktisk viser en gennemgang fra Aarhus Universitet, at 15 procent af danske arter er i tilbagegang, og at arterne i det seneste årti er blevet mere truet. En stor del af forklaringen er manglen på levesteder.
Men netop her, kan vi alle sammen være med til at gøre en forskel. Et forsøg fra foråret 2020 viser nemlig, at man ret nemt kan skabe gode leveforhold for dyr og insekter i sin egen have, og at det faktisk ikke kræver den store indsats at forvandle sin have fra et dødt landskab til et fauna-mekka.
Bag forsøget står WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet. Sammen med 64 udvalgte haveejere fra hele landet satte de sig nemlig for at finde ud af, om man kunne få mere liv tilbage i haverne. Og det kunne man. Ved at give naturen mere frit spil er især græshopper, sommerfugle, bier, svirrefluer og biller flyttet ind, og derfor bliver forsøget også udbredt i foråret 2021.
Vil man være en del af projektet kan man holde øje med hjemmesiden danmarksvildehaver.dk, hvor man kan blive opdateret på alt det nye, der sker i det kommende år. Man kan også bare benytte sig af nogle af de råd og metoder, der faktisk har vist sig at have en effekt.
Det handler især om ikke at passe og pleje sin have for meget. Ikke slå græsplænen, men lade områder stå uberørt hen, så der kan vokse blomster frem, og insekterne har et sted at bo. En anden vigtig pointe er ikke at fjerne al død vegetation. For et dødt træ eller grene kan blive et økosystem i sig selv, og næringsstofferne herfra kan gavne i en større fødekæde. Og så handler det om tålmodighed. Man skal ikke regne med, at dyrene rykker ind fra den ene dag til den anden.
Når det er sagt, har de 64 familier, som var en del af årets projekt, oplevet store forandringer bare i 2020.
Seniorbiolog i WWF Verdensnaturfonden forklarer, at familierne har berettet om et helt nye lyde i deres haver og en større nysgerrighed og forståelse for naturen.
– Mange beretter om et helt nyt lydtæppe i haven, fordi det lange græs er ideelt for blandt andet græshopper. Og så er deltagerne kommet på fornavn med planter, insekter og dyr, som de ellers aldrig havde lagt mærke til. Det er i sig selv en kæmpe gevinst, udtaler han i en pressemeddelelse.
Generalsekretær i organisationen Bo Øksnebjerg bakker op om biologens udtalelser. Han forklarer, at det er afgørende for at bremse nedgangen i unikke arter i Danmark, at der også er et ønske om at passe på naturen. Netop det ønske, ser han, er større, hvis man også kan mærke, at man får noget ud af at gøre en indsats.
– Når naturen kommer tættere på og giver dig en masse storslåede oplevelser lige uden for vinduet, får du mere lyst til at passe på naturen, forklarer han.
Find flere tips og tricks til en vild have her.