Nyheder

Gør klar til “Bælgfrugternes dag”

Foto: Adobe Stock
25. januar 2022

10. februar står officielt i bælgfrugternes tegn. Men allerede nu er de kommet i fokus i en ny kampagne. Målet er at give danskerne bedre kendskab til de nye kostråd, som blev lanceret i 2021 og som i høj grad har fokus på sund og klimavenlig kost.

Den grønne dagsorden lader til at være kommet for at blive. Og rigtig mange danskere har taget den til sig. I hvert fald i nogen grad. For mens mange mener, at det er vigtigt, at vi lever mere klimavenligt, kan det være sværere at udleve de idealer i sin egen hverdag. Det afspejler sig blandt andet i vores madvaner. 

For her fylder kød, som er lidt af en klimasynder, altså stadig meget. Faktisk er det kun hver 10. forbruger, som dagligt har fokus på at sænke sit kødforbrug. Derfor har Fødevarestyrelsen lanceret en ny kampagne, der sætter spot på bælgfrugterne. For det er klart, at fjerner man kød, skal der sættes noget andet i stedet, som er både nærende og mættende, og her er bælgfrugterne fantastiske. Ærter, bønner, linser og de andre bælgsorter er nemlig rige på protein, kostfibre, vitaminer og mineraler. De har desuden et minimalt klimaaftryk.

[relateredehistorier]

Faktisk er bælgfrugter så sundt og godt for kroppen, at de er blevet linket til en nedsat risiko for hjertekarsygdomme. Så det er altså bare med at kaste sig over de mange varianter. Både for sin egen og klimaets skyld.

Kost, krop, klima

Kampagnen indeholder en sang, nye kostråd til daginstitutioner, skoler og kantiner samt undervisningsmateriale til børn om bælgfrugternes egenskaber. Formålet er samlet af få bælgfrugterne ind på danskernes lystavle i 2022 og sænke forbruget af kød.

Her skal man dog være opmærksom på, at en kostomlægning, hvor man skærer ned på bøffer, hakket oksekød og koteletter, kan have nogle ernæringsmæssige udfordringer. Særligt hvis man går skridtet videre og minimerer alt animalsk fra sin kost. 

Man risikerer nemlig at komme i underskud af udvalgte vitaminer og mineraler, og det kan være en god ide at supplere med tilskud. Man bør være særligt opmærksom på jern – specielt hvis man er kvinde i den menstruerende alder, som i forvejen er i risiko for jernmangel – zink og calcium. Det kan desuden være svært at få nok B12 og B2 gennem kosten alene, hvis man skærer kraftigt ned på animalske produkter. Derfor er en god multivitamin med B-vitaminer også værd at overveje. 

Spørg, hvis du er i tvivl

Der findes mange kostskoler. Vegetar, veganer, flexitar, pescetar, carnivor og meget andet. Uanset hvilken diæt, man foretrækker, så tyder meget på, at kød vil komme til at fylde mindre i fremtiden – simpelthen fordi det er nødvendigt. 

Det er som sådan ikke et problem, men det er vigtigt, at man har fokus på kroppens behov og sætter ind der, hvor kosten ikke rækker i sig selv. Det kan være med mineraler, vitaminer eller måske med omega-3 fedtsyrer, hvis man ikke spiser – eller spiser meget lidt – fisk. 

Man kan altid få hjælp og vejledning i sin lokale helsekost, hvis man er i tvivl om, hvor man bør sætte ind for at supplere kosten.

Med det på plads er der altså intet til hinder for at kaste sig over bælgfrugterne. Tværtimod! 

Forrige artikelEt livtag med angst

Næste artikelKemikalier truer kloden