Først i maj er det tid til at lave saft af de nye skud fra grantræet. Gransaft bliver sart lysegrøn og smager dejlig friskt, lidt som grannåle dufter.
Pas på ikke at få gamle, tørre grannåle med. De får saften til at smage af sæbe. Skyl granskuddene og dup dem tørre. Kom dem i en gryde sammen med vandet, kog op og lad dem småkoge i ca. 15 minutter. Si granskuddene fra og bring saften i kog i gryden med sukker og citronsaft. Hæld den på skoldede, 100 % rene flasker og sæt den på køl.
Gransaften fortyndes med vand og drikkes som saftevand med en skive lime eller citron i glasset. Saften kan holde sig højst 14 dage på køl. Hvis du ikke kan nå at drikke det hele, så læg noget i fryseren.
Ufortyndet gransaft kan fryses til gransorbet i en ismaskine. Server isen som mundrenser imellem forret og hovedret med et lille skvæt gransnaps ved. Som dessert kan isen hældes over med gransirup og drysses med grannåle.
Fra bogen “Naturens Spisekammer” af Anette Eckmann.