Liv

Grønne banker: Ingen penge for pengenes skyld

16. juni 2010

Er der noget mere kedeligt end banksager, lån og opsparing? Og hvorfor gå op i noget, der bare handler om at stable penge ind til grå jakkesæt? Fordi du har et valg – f.eks. kan du vælge at støtte miljø eller værdigt trængende med din bankkonto!

For rigtig mange af os er banken et sted, hvor vi dukker op, når der skal forhandles nye lån, pensionsopsparing eller børneopsparing. Efter en snak om renter, fordele (aldrig ulemper!) og investeringsmuligheder smutter vi videre til mere spændende gøremål – f.eks. i tøjbutikken eller supermarkedet for at sætte lidt gang i finanserne igen.

På vejen støder vi måske ind i en indsamling for verdens fattige, eller vi studerer det seneste udvalg i økologisk tøj eller kigger på den nyeste benzinbesparende model hos bilforhandleren.

Men hvorfor ikke starte med en god samvittighed, mens du er ved bankforretningerne? Det er der nemlig allerede mulighed for. Flere banker tilbyder forskellige grønne investeringer, men du kan også skifte bank og få jakkesæt med holdninger til miljø, ressourcer og fairtrade til at forvalte dine spareskillinger.

Økologien kræver også penge

Normalt ser vi finansverdenen som modpolen til økologi og miljøbevidsthed, mens det økologiske og miljørigtige ikke har ry for at være den mest økonomiske forretning.

At der alligevel skal være penge til den grønne forretningsverden, var faktisk hele grundideen bag Merkur Andelskasse. Det startede med en ide om at spare penge op, der skulle lånes ud til et økologisk bageri i Nord­jylland. I dag er Merkur et landsdækkende tilbud til alle danskere.

– Vi kan det samme som andre pengeinstitutter, men her har kunden mulighed for at være med til at gøre en forskel. Vi tilbyder en gennemsigtighed, som andre banker ikke gør. Kunden kan se, hvad pengene bliver brugt til eller selv være med til at bestemme, fortæller kommunikationschef Jonas Crumlin-Clausen fra Merkur Andelskasse.

Som kunde i Merkur kan du vælge mellem forskellige opsparingsmuligheder – f.eks. en CO2-konto, hvor pengene lånes ud til både private og erhvervsmæssige CO2-projekter.

Mange af de samme værdier ligger i Folkesparekassen, der er den største sparekasse i foreningen JAK (Jord, Arbejde, Kapital), en interesseorganisation for små uafhængige sparekasser over hele landet med en alternativ tilgang til økonomi.

– Vores bankforretning står på to ben – et grønt eller bæredygtigt ben, hvor vi priorite­rer de bæredygtige formål med pengene, og et ben, der handler om, at vi ikke vil spekulere med pengene, fortæller direktør Uffe Madsen fra Folkesparekassen.

Bank for medlemmer

Ligesom FDB tilbyder andre medlemsfordele, kan du også blive bankkunde hos Bank med Hjerte, hvis du er medlem i FDB.

Bank med Hjerte drives af Swedbank i Danmark, der har fokus på etik og social ansvarlighed. Som kunde har du indflydelse på, hvad pengene skal bruges til. Uddannelse, børnesundhed, klimaet og fairtrade er de forskellige områder banken har fokus på, og som du kan vælge at støtte gennem din bankvirksomhed.

Unicef og Fairtrade-mærket nyder godt af opsparingerne i Bank med Hjerte, og kunderne kan f.eks. optage billån til miljøvenlige biler.

Bankens forretningsgrundlag bygger på langvarige kunderelationer, og en central del af Swedbanks forretningsmission er at være “en positiv kraft i samfundet”.

Swedbank blev stiftet tilbage i 1820 og er med i alt 9,1 millioner privatkunder i dag en af de største banker i Norden og Baltikum.

Læs mere på www.bankmedhjerte.dk

Grønne lån og støtte til børn

Du kan have helt almindelige bankforretninger i de to banker, men du kan også få tilbud, som ikke ses i andre banker, eller lade dig underlægge forskellige krav for at opnå ekstra gode fordele dig selv eller miljøet. Uanset om du vil gavne miljøet i det store eller små, kan bankerne hjælpe dig. F.eks. tilbyder Merkur et cykellån, som måske kun fylder lidt i det store regnskab, men alligevel tæller for den enkelte og for miljøet.

– Vi tilbyder kun billån til de tre bedste energiklasser, og jo længere på literen bilen kan køre, jo bedre rente kan du få hos os. Du kan også give renteafkald på din opsparing, hvis du ønsker, at pengene skal gå til at støtte andres arbejde for f.eks. frie skoler og opholdssteder for børn og unge, fortæller Jonas Crumlin-Clausen.

Merkur Andelskasse har på den konto været en del af grundlaget for økologibølgen i Danmark, da banken i mange af de første svære år ydede finansiering til økologiske landmænd, der ellers kunne have svært ved at låne hos traditionelle pengeinstitutter.

Merkur

Merkur Andelskasse blev stiftet i Nordjylland i 1982 for at skabe finansiering til især økologiske projekter.

Den administrerende direktør Lars Pehrson har været med fra starten.

I dag har Merkur afdelinger i Ålborg, Århus, Odense og København, men du kan selvfølgelig også benytte netbank.

16.000 danskere benytter Merkur som almindelig bankforbindelse.

Hvis du er blevet mere nysgerrig på Merkur og deres forskellige tilbud og ydelser, kan du finde mere på www.merkur.dk.

Ønsker ikke spekulation

I Folkesparekassen har man taget skridtet videre. Ved siden af en almindelig bankforretning har sparekassen den bæredygtige låneforretning, der er bundet op på, at kunderne ikke får renter – og derfor ikke spekulerer. Til gengæld kan de kunder, der ikke får renter, låne penge til yderst rimelige renter. Jo længere du har lånt penge rentefrit til banken, jo flere penge kan du selv låne.

– Men langt fra alle vores kunder tager de lån, som de er berettiget til, så vi kan til gengæld låne de penge ud til grønne projekter, siger Uffe Madsen. Der er modsat ikke nogen krav til formålet, når kunden selv ønsker at benytte sig af muligheden for at låne.

Idéen med, at kunden giver afkald på ren­ten, er central i filosofien bag Folkesparekassen. Udlånene på 4 pct. skal bare dække omkostningerne, og Uffe Madsen indrømmer, at den almindelige bankforretning med traditionelle indlåns- og udlånsrenter giver større afkast.

– Men vi mener ikke, at spekulation er sundt for hverken samfund eller kunden. En rente skaber ikke værdier i sig selv, den flytter bare penge. Vi tror på, at huse, skoler, ar­bejds­pladser skaber værdier – og folk skal ikke straffes for at sætte noget i gang.

Bæredygtig økonomi gennem krisen

Den asketiske tankegang i forhold til indtje­ning bakkes op af Merkur Andelskasse, der ligesom Folkesparekassen ikke har en flok aktio­nærer, der sidder og venter på afkast.

– I stedet for, at aktionærer får en masse penge, skal alle have en fornuftig del i de ydelser, der kommer ud af Merkur. Vi vil selvfølgelig gerne have en sund bankforretning – vores mål er bare ikke max profit, men max bæredygtighed, siger Jonas Crumlin-Carlsen.

Strategierne hos de bæredygtige banker har da også vist sig meget værd under den seneste finanskrise. Fordi de ikke spekulerer som almindelige banker og dermed tager færre risici, er de to banker meget lidt ramt af krisen.

– Den største udgift i forbindelse med kri­sen har været bankpakken, som vi selvfølgelig er med til at betale til, siger Uffe Madsen, der bakkes op af Jonas Crumlin-Clausen.

– Vi låner kun penge ud, som vi har, og har ingen spekulationer på boligmarkedet, så vi er gået nådigt igennem finanskrisen, men vi er selvfølgelig med til at betale for oprydningen ligesom andre banker.

Faktisk oplever de bæredygtige banker lige nu, at deres almindelige konkurrenter på flere fronter arbejder ud fra deres principper – i hvert fald for en periode.

– Man kan sige, at vi er blevet overhalet indenom lige nu af en rente, som er meget lav. Men det er selvfølgelig bestemt ovenfra, siger Uffe Madsen, der ikke regner med, at den lave udlånsrente vil være et fast tilbud hos almindelige banker, som den er i Folkesparekassen.

Folkesparekassen

Har afdelinger i Silkeborg, Odense, og Århus – og er grundlagt i 1983 ud fra drømmen om et rentefrit samfund.

Folkesparekassen er medlem af organisationen JAK – Jord, Arbejde, Kapital, som er et serviceorgan for andelskasser, der alle har en holdning til rentefri og bæredygtig pengeomsætning.

Øvrige andelskasser i JAK:
J.A.K Andelskassen Østervrå
Funder Fælleskasse Andelskasse
Andelskassen J.A.K. Ebeltoft
Andelskassen Oikos
J.A.K. Andelskassen Varde
Andelskassen J.A.K. Slagelse – herunder afdelinger i Brenderup, Thisted og Morsø.

Få mere at vide om Folkespare-kassen, tilbud og ydelser på
www.folkesparekassen.dk.

JAK finder du mere om på www.jak.dk.

Forrige artikelVis mig dit indeklima

Næste artikelLever du sundt? Med Mille Eigard Andersen