Krop

Gul, genial – gurkemeje!

Foto: Scanpix/Iris
7. maj 2018

Den kraftigt gul-orange gurkemejerod er blevet særdeles populær de senere år. Og der er mening med galskaben, for – udover at kunne farve ethvert hvidt køkkenbord med genstridige pletter – er der masser af kraft i gurkemejen, også mod sygdomme.

Farverigt er ofte lig med ekstra mange antioxidanter blandt vores afgrøder. Og gurkemejeroden har helt sikkert farve! Så meget, at det har været brugt for farvens skyld – både til tøj og krydderier. Men det ville absolut være en fejl kun at vælge gurkemeje for farvens skyld. Den kan nemlig så meget andet.

De senere år er gurkemejeroden dukket op hos almindelige grønthandlere, du kan få te med gurkemeje og saft, men det er stadig blandt kosttilskuddene, du kan finde de mængder, der skal til, hvis du vil bruge gurkemeje aktivt mod forskellige lidelser. Et godt eksempel er Total Gurkedol, der i en dagsdosis indeholder 1500 mg gurkemejerod, med et indhold af 30 mg curcumin (det aktive stof i gurkemeje), 1500 mg ingefærrod og 6750 mg granatæblekerner (60 mg ellaginsyre), der begge bakker op om gurkemejens virkninger. Et standardiseret tilskud sikrer desuden, at du får nøjagtig samme mængde af de aktive stoffer hver gang, du tager tilskuddet.

Du kan selvfølgelig indtage gurkemeje som en del af en varieret kost og i det daglige give din krop et sundt boost – og der er flere gode grunde til at nyde den gule rod.

Ondt i maven?

Gurkemeje har længe været kendt for sine betændelseshæmmende egenskaber. Det er højst sandsynligt også baggrunden for, at engelske forskere i 2004 testede ekstrakt af gurkemeje på personer med symptomer på irritabel tyktarm (IBS).

De startede ud med 500 personer, der blev screenet og tilbage var 207, som levede op til kriterierne i forhold til at have irritabel tyktarm. De fik alle henholdsvis en eller to tabletter med gurkemeje i otte uger.

Begge grupper oplevede, at deres symptomer på irritabel tyktarm faldt – henholdsvis med 53 pct. i en-tablet-gruppen og 60 pct. i to-tablet-gruppen efter gennemførelsen af de otte uger. To tredjedele af deltagerne oplevede forbedringer af deres symptomer på irritabel tyktarm, bl.a. faldt graden af smerter fra maven med op til 25 pct.

Betændelsestilstande som irritabel tyktarm kan være svære at gøre noget ved, og det er højst sandsynligt gurkemejens betændelseshæmmende egenskaber, der har en positiv virkning ved symptomerne på IBS.

Bivirkninger ved diabetes?

Diabetes er endnu en sygdom, der er præget af en høj grad af inflammation (betændelse) i kroppen. For mange diabetikeres vedkommende betyder det, at sygdommen øger risikoen for rigtig mange følgesygdomme.

En af disse er diabetisk hjertesvigt, der opstår, når hjertemusklerne fortykkes af en genekspression, der forårsages af proteinet P300, der trives ved et højt niveau af glukose (sukker) i blodet.

I Saudi Arabien har forskere forsøgt forskellige mulige behandlingsmetoder på rotter i forbindelse med disse diabetes-bivirkninger. I et af forsøgene fik rotter med diabetes gurkemeje-ekstrakt, hvilket så ud til at kunne blokere for protein P300, og dermed være med til at forebygge hjerteproblemer.

Svært ved at huske?

De senere år er forskningen inden for gurkemejes indflydelse på hukommelsen og hjernen intensiveret. Senest med overskrifter om, at krydderiet hjælper ved milde aldersrelaterede hukommelsesproblemer.

Mens en sygdom som Alzheimers er i stigning, bliver vi langsomt klogere på, at vores livsstil – især kost, søvn og motion – har en betydning for, hvorvidt sygdommen udvikler sig hos den enkelte. Nogle alternative læger har endda forsøgt – med held – at vende udviklingen af demenssygdomme hos enkelte patienter ved hjælp af strikse kostplaner og programmer.

Det er igen inflammationen, der er på spil, når Alzheimers udvikler sig, så at gurkemejens betændelseshæmmende indvirkning også har en effekt her, er langt fra utænkeligt.

Ondt i hele kadaveret?

Gigt, ledsmerter, ømhed, dårlige knæ – kært barn har mange diagnoser, men fælles for de fleste smerter i bevægeapparatet er ofte tilstedeværelsen af inflammation/betændelse, som får leddene til at hæve og smerte. Det er såmænd meningen, at vi skal få ondt, når vi har betændelse i kroppen, så vi bliver opmærksomme på problemet og gør noget ved det.

Den kroniske inflammation er dog ikke særlig befordrende i længden, da den bl.a. forhindrer os i at motionere og derved få smurt leddene.

Det er måske den mest gængse form for smerter, som tilskuddet Total Gurkedol bruges til, men det er også her, at ekstrakterne af gurkemeje, ingefær og granatæble gentagne gange har vist effekt. Senest har et forsøg vist, at gurkemeje også kan reducere forsinkede muskelsmerter, som vi typisk oplever efter en ekstra omgang motion.

Fordelen ved at benytte betændelseshæmmende tilskud i stedet for bare en smertestillende pille er, at du derved gør noget ved årsagen til problemet fremfor udelukkende at symptombehandle.

 


Kilder:

Rafe Bundy, Ann F. Walker et al. Turmeric Extract May Improve Irritable Bowel Syndrome Symptomology in Otherwise Healthy Adults: A Pilot Study

Abdel Aziz MT et al. Signaling mechanisms of a water soluble curcumin derivative in experimental type l diabetes with cardiomyopathy. BMC Diabetelogy and Metabolic Syndrome 2013, 5:13, doi:10.1186/1758-5996-5-13.

Ahmed T, Gilani AH.Therapeutic potential of turmeric in Alzheimer’s disease: curcumin or curcuminoids?

Drobnic F, Riera J et al. Reduction of delayed onset muscle soreness by a novel curcumin delivery system (Meriva®): a randomised, placebo-controlled tria

Forrige artikelNaturlige midler mod angst

Næste artikelFå en trimmet have – og krop!