Har du problemer med fordøjelsen? Måske findes en effektiv behandling allerede på din krydderihylde. Det viser et nyt studie.
Har du problemer med fordøjelsen? Måske findes en effektiv behandling allerede på din krydderihylde. Det viser et nyt studie.
Studiet, der netop er offentliggjort i det medicinske tidsskrift BMJ, testede 150 menneskers reaktion på forskellige varianter af forbindelsen curcumin. De 150 deltagere døjede med dyspepsi, fordøjelsesbesvær, og de fik enten lægemidlet Omeprazol, gurkemeje – eller en kombination af de to.
Omeprazol er et almindelig anvendt lægemiddel, der bruges til at behandle visse hjerte- og spiserørsproblemer ved at reducere syre i maven.
På dag 28 og 56 af behandlingen blev personerne i undersøgelsen evalueret for deres symptomer – som kan omfatte mavesmerter, oppustethed, kvalme eller en tidlig følelse af mæthed.
Forskere fandt ingen signifikante forskelle i symptomerne på de grupper, der tog henholdsvis lægemidlet, gurkemeje eller kombinationen af de to.
– Ud over anti-inflammatoriske og antioxidante formål kan curcumin/gurkemeje være en mulighed for behandling af dyspepsi med sammenlignelig effekt med omeprazol, siger Dr. Krit Pongpirul, lektor i afdelingen for forebyggende og social medicin ved Chulalongkorn University i Bangkok, Thailand, og hovedforfatter til studiet.
Gurkemeje er nærmest altid blevet brugt af folk i Sydøstasien til at behandle ubehag i maven og andre inflammatoriske tilstande. Dens medicinske anvendelse går hundreder af år tilbage.
Det er det første kliniske forsøg, hvor man direkte sammenligner curcumin/gurkemeje med omeprazol til behandling af dyspepsi.
Der har været et par casestudier af curcumin og leverskade. De har blandt andet vist, at gurkemeje kan interagere dårligt med andre lægemidler.
– Forbrugerne bør være opmærksomme på bivirkninger af curcuminekstrakter såsom allergi og blødningsrisiko, især for dem, der tager antikoagulerende eller blodpladehæmmende medicin, siger Krit Pongpirul.
Når det er sagt, er curcumin og gurkemeje generelt betragtet som sikre, når de indtages i de mængder, der typisk findes i mad. Du kan altså roligt bruge det sunde krydderi i din madlavning – især hvis du har problemer med mavesyren og fordøjelsen. Andelen af curcumin i gurkemeje er almindeligvis to til tre procent.
Kilde: CNN.com