Menneskets parløb med hampplanterne går helt tilbage til oldtiden. De stærke fibre blev især brugt til at lave snor og reb, der jo var en utroligt vigtig del af menneskehedens teknologiske udvikling. Helt frem til for ca. 100 år siden havde hamp stor betydning for eksempelvis skibsfart (tovværk og sejldug) og landbrug (som afgrøde og til fx sækkelærred).
I starten af 1960erne betød det stigende fokus på narkomisbrug, at dyrkning af hampplanten blev forbudt i bl.a. Danmark, og først i dette årtusinde er vi for alvor ved at genopdage de mange gode brugsmuligheder af hamp – samt nogle hele nye.
For selvom fibrene er gode til mange ting, er det i dag hampefrøene, der bliver værdsat højest. Og der er hverken rebslagning eller piberygning involveret, for det er som fødevare, den helt store værdi fremkommer.
Hampeolie eller ristede hampefrø kan nemlig levere nogle af de vigtigste, essentielle næringsstoffer, vores krop har brug for.
Især olien er berømmet for sin fine afbalancering af fedtsyrerne omega-3, -6 og -9.
Hampeoliens høje indhold af linolsyre og alfalinolensyre betyder, at en enkelt spiseskefuld (15 ml) er nok til at dække vores daglige behov for disse essentielle fedtsyrer.
De upressede hampefrø, som typisk indtages ristede eller afskallede, indeholder naturligvis også fedtsyrer, men her er det især indholdet af protein, som imponerer.
Frøenes proteinindhold på 30-35 % er mere protein pr. gram end noget andet frø, og det er faktisk også en højere proteinandel end de typiske proteinkilder i kosten; kød, æg og fisk.
Samtidig er proteinet i hampefrø lettere for kroppen at optage og nedbryde end de animalske proteintyper.
Hampefrøene, som også indeholder alle de 9 essentielle aminosyrer, benyttes som drys på morgenmaden, salaten, suppen eller en håndmad. Men der findes også hampemel, som kan indgå i opskriften til et hjemmebagt grovbrød. Hampemel har en nøddeagtig smag og giver en ret unik struktur.
Læs også: Det livsvigtige fedt
Før i tiden brugte man ofte hampeolie i produktionen af lak og maling, så det er skægt at tænke på, vi i dag har fundet så mange gavnlige indvortes egenskaber ved hampeplantens frø.
Hvis du i dag benytter hampeolie til at smøre udenpå, er det ikke som maling, men som hudpleje.
Forholdet mellem fedtsyrerne omega-3 og omega-6 er 1:3, og inden for kosmetikkens verden betegnes det som ”naturens mest perfekt afbalancerede olie”. Når fedtsyrerne trænger ind i cellerne, styrker omega-6 stabiliteten, mens omega-3 skaber fleksibilitet, og her er forholdet 3:1 altså det ideelle.
Et højt indhold af antioxidanten E-vitamin samt en række hudvenlige stoffer som karoten, fytosterol og fosfolipider betyder, at hampeolie er blødgørende og har god virkning på problemhud.
Hampeolie har desuden status som en ”tør” olie, der optages meget let i huden uden at skabe en fedtet overflade.
På vores breddegrader er der en stigende opmærksomhed om de mange dejlige fordele ved hamp produkter.
Et godt sted at begynde er på Møllerup Gods på Djursland, hvor man i dag finder Nordens største hampeproduktion. På omkring 400 hektar dyrkes hamp til både fødevarer og hudpleje i flot kvalitet. En af de særlige kvaliteter ved hamp er, at man ikke behøver sprøjte imod ukrudt eller skadedyr – planten vokser så hurtigt og potent, at den kvæler al modstand.
Møllerup Brands har en række basisprodukter, der består af 100 % hamp i form af olie, ristede eller afskallede frø, mel og protein, som du kan integrere i din normale kostplan. Desuden er der udviklet blandingsprodukter med hamp; müsli, knækbrødsblandinger, rugsnack – og hammus, der er godsets egen hampeopskrift på en hummus.
Der findes også en Møllerup-serie af hudplejeprodukter og personlig pleje, hvoraf mange kan findes på hylderne i Matas. Du kan se hele sortimentet på www.mollerupshop.com