Liv

Helseteket: Høsttid og gemmetid

22. september 2011

Når man ser ud på urtehaven, og det hele strutter og bugner, ved man godt, at det hele ikke kan spises på en gang. Det er et positivt problem, men man vil jo gerne bevare naturens gaver, til de kommer igen på vores breddegrader. Derfor sætter vi denne gang fokus på, hvordan vi bedst gemmer høsten og får noget sundt til kroppen gennem hele vinteren.

 Et godt opbevaringsrum

Lav eller find det gode rum til opbevaring af frugt og grønt. Vi har indrettet et rum, hvor de ting, der skal opbevares frostfrit har plads. Der er støbt gulv med flamingo, og væggene er isoleret med 150 mm. Vi har indrettet med nogle store stærke træhylder og afblændet vinduet. Der er el-udsugning med timer,  der to gange om dagen lufter ud i fem minutter samt en lille varmeblæser til at give varme, hvis vi får frostgrader. Rummet bliver fyldt op med flamingotønder for neden og trækasser for oven. En kølig mørk kælder eller et isoleret udhus er også gode alternativer.

Gode tønder til opbevaring

Du kan få tønder i hårdt presset flamingo med låg til fødevare-opbevaring. Der kan være en sæk kartofler på 25 kg, og alle vores rødder kommer deri med noget sand. Tønderne isolerer og holder en god fugtighed. Køber du stort ind, er de også gode, og så holder de frosten ude.

Opbevaring i jorden

Jordskokker, peberrod og skorzonerrod får sammen med porrer lov til at blive udenfor, da de tåler frost. Har du et drivhus, kan det være godt at sætte porrer ind, inden der kommer sne. Grønkål og rosenkål står også udenfor og kan hentes ind, til de går i blomst om foråret. Der skal meget frost til, før de tager  skade.

Hvidkål og rødkål pudses i bladene og kommes i kasser. Har man et overskud af savoykål, kan de også blive indtil jul.

Løg tørres, når toppen er faldet. Det er vigtigt, at de ikke bliver for våde under tørringen. Hæng dem op i net under et halvtag, og senere et frostfrit tørt sted.

Grønsager på lager

Grønsager som kartofler, gulerødder, rødbeder, pastinak, persillerod, kålroe, kålrabi mm. graves op omkring efterårsferien, før nattefrosten kan lave skader, evt. top tages af uden at beskadige roden. De børstes eller tørres over med hænderne, der har en handske på, og vi lægger dem nu i tønderne og sætter låg på, når de er fyldt med lidt sand over toppen.

Her kan grønsagerne holde sig til hen i april.

På selleri kan toppen holde sig en måneds tid – derefter skærer du den af 1 cm fra rodkanten.

Tørring før opbevaring

Krydderurter høstes løbende gennem sommeren. Flere kan klippes ned og kommer så igen.

De bundes i buketter og hænges op et luftig sted. Er det udendørs, er det vigtigt at begynde på en varm og tør dag, hvis du vælger at hænge urter og krydderier op under et halvtag. Du kan også bruge en ramme med trådnet over, hvor du fordeler plantedele. Det kan have betydning for plantens indholdsstoffer og smagsstoffer, at tørringen forgår hurtigst muligt, men heller ikke for varmt. Du kan også bruge en varmluftovn på lavest mulige temperatur eller en tørreovn – prøv evt. også at tørre æbleringe.

Brug fryseren og saftkogeren

Bær og frugter, der ellers går til om vinteren, er velegnet til at fryse. Vi mener, det er en fordel løbende at lave dem til smoothies, syltetøj og saft, og undgå dermed for meget sukker, som den meste syltning og henkogning ellers kræver.

Laver man saft af bær, er en saftkoger superfin. Saftkogeren består af 3 gryder, hvoraf den nederste leverer damp, så saften løber ned i den midterste. Den øverste indeholder bærrene. Den passer stort set sig selv, og så går det hurtigt. Hjemmelavet saft smager helt anderledes intenst end det, man køber.

Krydderier på overvintring

En del krydderi-stauder overvinter ikke så godt. Visner de hen, kan man sætte dem i en kasse, hvor man opbevarer frostfri grønsager. Rosmarin og estragon kommer i indendørs potter. Står de et sted, hvor lyset kommer til, giver det en tidlig udvikling, og du kan nippe og bruge af dem tidligere om foråret og gennem vinteren.

Du kan også høste dine krydderurter og lægge dem i poser til fryseren, så du løbende kan tage dem op. Det er godt at opbevare poserne i en separat kasse, så de ikke går i stykker, når andre ting i fryseren rammer dem.

Tips til en trækasse:

Høvlede forskallingsbrædder fra tømmerhandlen tilpasse med udvendig mål på 40 x 35 cm og en højde på 27. Sættes sammen med søm, skruer og lim, og du har en solid kasse til mange år.

Æbler og pærer plukkes fra august til den første frost. Vi lægger dem i kasser. Frugt med fejl bruges straks. Det er vigtigt at undgå blade mm. sammen med æblerne. Jeg plejer med en ren tør bomuldsklud at tørre frugten over og tage evt. urenheder af, uden at ødelægge æblernes naturlige overfladebeskyttelse.

Om foråret skylles kasserne og tørres af solen.

Gode kasser til din frugt

Du kan starte ud med at samle på kasser i forskellige materialer. De fleste frugter holder sig bedre i kasser, hvor der er luftcirkulation – også selvom du stabler dem. Er kasserne ikke for store, er de også nemme at håndtere. Vi kan have æblerne helt hen til april, og ser du, at nogle af de tidlige sorter er ved at gå til, kan du vælge at lave resten til æblemos.

Forrige artikelDiabetes øger risikoen for demens

Næste artikelJordbærislagkage med nøddebund