I dette nummer af Naturli hylder vi den komplekse krop, som vi alle fik i gave ved fødslen. Kroppen er så indviklet en mekanisme, at vi nok aldrig helt kommer til at begribe alle detaljer og funktioner.
Alligevel har vi ofte en sundhedstilgang til kroppen, som ligner vores tilgang til en af de mekaniske maskiner, mennesker har opfundet. Det er en enorm forsimpling af, hvad kroppen indeholder, og derfor leder det os nogle gange på den gale vej, når vi sigter efter at have et aktivt, sundt – og ikke mindst raskt – liv.
Hippokrates lærte os, at lægekunstens opgave først og fremmest var at hjælpe naturen, fordi naturen selv er det vigtigste middel til helbredelse. En læge kan højst være en medhjælper, for det er mennesket og ikke sygdommen, der skal behandles. Helbredelse handler om at genskabe den rette balance og anskue mennesket som en helhed, mente Hippokrates.
Et sundt og godt liv er et liv i balance. Med mådehold og balance værner vi om den komplekse krop. Det gælder i meget høj grad den måde, vi ernærer kroppen. Men vigtigt er også den måde, vi aktiverer kroppen. De sociale og kulturelle forbindelser, vi engagerer os i. Dem vi holder af og det vi tror på.
”Krop og bevidsthed er uadskillelige størrelser, og det mærker vi hver eneste dag og hvert eneste minut. Vi er en enhed bestående af krop og bevidsthed.”
”Man skal have et åbent sind, når man vil arbejde med folks sundhed, og lægen kan lære utroligt meget af sine patienter.”
”I stedet for at tænke på, hvad vi kan give vores barn i stedet for medicin, så vil vi se på, hvordan vi kan genskabe den naturlige balance i kroppen hos barnet. Det gør vi ved at fokusere på helheden og på årsagen til barnets udfordringer.”
1. Hvor mange gram grønt og frugt anbefales vi at spise hver dag?
2. Hvor meget rent vand skal du helst drikke hver dag, hvis du er sund og rask?
3.Har dine 2 kilo tarmmikrober betydning for din sundhed?
Se svarene nedenfor.
Svar:
1) 600 g
2) 1 ½-2 liter
3) JA
Forrige artikelPlantemaden skal smage bedre
Næste artikelLivet bliver bedre, når du passer på dig selv