Skøn

Kosttilskud med kollagen: Hudpleje, der går undercover

30. december 2012

Vi kan nok hurtig blive enige om, at skønhed kommer indefra. En ny tendens giver dog udtrykket en ny betydning. Vi snakker ikke livsstil og sund kost, men piller og plastrer, der på hver sin måde påvirker huden indefra og ud.

Kodeordet er (igen-igen): kollagen. Som tidligere skrevet, produceres kollagen i den “fabrik”, der kaldes fibroblasterne. Sammen med elastin, er kollagen ansvarlig for et velfungerende bindevæv. Velfungerende som i fast hud, højt fugtindhold, fylde og konstant fornyelse af vores hudceller.

Jo ældre, vi bliver, jo langsommere arbejder fibroblasterne, og jo mindre kollagen i huden. Ikke nok med, at vi har den naturlige ældning at “kæmpe med”. Også vores livsstil (især soldyrkning og rygning) har stor indvirkning på vedligeholdelsen af kollagenniveauet i huden. Så den sikre fremtid for huden er ikke svær at regne ud: rynker og linier.

For at udsætte den naturlige ældning så længe som muligt, er det nødvendigt at have fokus på kollagenniveauet i huden. Løsningen er imidlertid ikke “bare” at bruge hudplejeprodukter med et højt indhold af kollagen. Det svarer lidt til at male ovenpå en afskallet vindueskarm: Det kan godt være, det ser godt ud her og nu, men resultatet holder ikke særligt længe, og er ihvertfald slet ikke med til at forlænge levetiden for træet i karmen eller udsætte den naturlige ældning af huden.

Spis dig spændstig

Der findes idag flere kosttilskud, der lover at supplere din krops dalende indhold af kollagen, med ny, frisk kollagen. Fælles for dem er dog, at de har en høj molekylevægt. Molekylevægten har betydning for, hvor langt ned i huden kollagenet får lov til at trænge ind (og dermed virke). De fleste kollagenprodukter har en molekylevægt på 200.000 – 300.000. Det betyder, at de er så langkædede, at de ikke kan trænge langt ned i huden, og dermed ikke har nogen synderlig virkning.

Derfor er det interessant at se på det norske firma, Ecology. De har indtil videre sat sig i førersædet, når det kommer til kollagenprodukter med lav molekylevægt. Deres Active Collagen² vejer ca. 1 pct. af normalen. Det betyder en molekylevægt på 2000-3000. Sagt på en anden måde: Den lave molekylevægt er nøglen til at låse sig ind på fibroblast-fabrikken og påvirke kollagenproduktionen.

Active Collagen² er baseret på en unik sammensætning af peptider og aminosyrer, som næsten er identisk med sammensætningen i det kollagen, som findes naturligt kroppens ben og led.

Udover hovedingrediensen, Active Collagen², som består af lavmolekylært kollagen fra fisk (pangasius), får kroppen også glæde af vitaminerne A, C, E, B5, Q10 og hyaluronsyre (fugt).

Så fidusen er altså den lave molekylevægt, så produktet kan trænge længere ned i huden og dermed give større virkning.

Sæt skønhed på med plaster

En anden måde at arbejde indefra og ud på er plastre. Ikke hæfteplastre, som du kender dem, men plastre, der påvirker kroppens akupunkturpunkter. Herigennem er det muligt at påvirke hudens måde at ældes på, elasticiteten og fastheden i bindevævet. Tænk på det, som akupunktur uden nåle. Signalet fra plastrene påvirker kroppens meridianer og øger kroppens naturlige produktion af forskellige stoffer (alt efter hvilket plaster, der bruges, og hvor det placeres).

Det giver god mening, at der gennem plastret arbejdes på at øge antioxidant-niveauet i kroppen. Hvis du tager en almindelig antioxidantpille, er den inde og ude af kroppen på 45 minutter. Plastret derimod skulle øge antioxidantbeskyttelsen i kroppen hele dagen og hjælpe på frigivelsen af tungmetaller.

Elektrosmog-meter

En måde at arbejde med at mindske hudens ældning er altså at styrke opbygningen af kollagen. En anden måde er at mindske nedbrydningen, altså belastningen af kroppens celler (og dermed ældning). Der er jo temmelig meget logik i, at din livsstil påvirker denne del. Men spørgsmålet er om en helt bogstavelig usynlig belastning også gør sit – nemlig elektrosmog?

Elektrosmog er den populære betegnelse for stråling fra mobiltelefoner, trådløst netværk, computere og andre elektroniske apparater, der negativt påvirker vores celler. Præcis hvor meget og hvordan er der ikke helt enighed om. Flere og flere forskningsresultater viser dog, at påvirkningen er der. Jeg har i den forgangne uge benyttet mig af et Elektrosmog-meter, der måler strålingen i mit eget hjem. Og jeg må indrømme, at det har fået mig til at tænke over, om det nu også er helt så nødvendigt med mit trådløse anlæg og det trådløse internet. Om ikke andet er jeg nu begyndt at slukke for det trådløse mekka om natten, så min krop, hud og bindevæv kan få lov til at arbejde i fred.

Leverandørinfo:

www.eqology.com

www.e-safewear.dk

Forrige artikelDrop pillen – og opdag stilhedens kraft

Næste artikelPesticider er grund til at vælge økologi