Skøn

Det nyeste indenfor hudpleje – bakterier!

Foto: Shutterstock
14. april 2020

Det nyeste indenfor hudpleje med udgangspunkt i hudens mikrobiom. Om hudpleje med probiotiske egenskaber, der balancerer hudbarrieren, så man bliver glad i sit skind.

Det er så spændende et emne med så meget ny viden, at man kunne skrive en hel bog om det … og det har Helle Forum heldigvis gjort. Den vil jeg virkelig slå et slag for, Helle Forums bog: “PROBIOTIKA En guide til dine gode bakterier”. Det er en bog, som på en virkelig tilgængelig måde får forklaret en sammenhæng, som en del har haft på fornemmelsen var der, nogle har hævdet var der, men ikke er blevet taget alvorligt og måske ligefrem er blevet latterliggjorte. Men nu er det muligt at vise sammenhængen. Hvordan vi som mennesker er omgivet af og indeholder bakterier – og ja nogle bakterier er dårlige, men mange er virkelig gode for os, og faktisk er det frem for alt balancen, der er vigtig. Fordi nogle af bakterierne kan være gode, når de er de rigtige steder i kroppen, men er de pludselig kommet et forkert sted hen, forskubbes balancen, og her har vi balladen. Helle Forum forklarer om de gamle antagelser og så især om den nye viden, der er kommet. Så en bakterie er ikke bare en bakterie, det kommer an på hvilke og i forhold til økosystemet omkring dem.

Det er værd at holde øje med, hvor og hvornår Helle Forum holder foredrag om emnet ude i landet, for det er godt nok spændende! At blive endnu klogere på den nye viden om, hvor glade vi skal være for hele det økosystem og vores balancerende mikrober, som vi skal pleje og beskytte og som betyder så meget for vores sundhed generelt og hudsundhed samt skønhed. Så find hende endelig ude i landet til foredrag og ellers på www.helleforum.dk og instagram mikrobiom_forum.

Mikrobiom og mikrobiota

Hvad er forskellen på mikrobiom, som der tales meget om i hudpleje og på mikrobiota? Det sidste; mikrobiota er alle de mikroorganismer, der lever i dig og på dig, hvorimod mikrobiom omfatter hele økosystemet på det givne sted. Det kan være i tarmen eller på huden, i munden osv. Forskellige steder har brug for forskellige fordelinger af arter af bakterier og balancen mellem dem.

Her er det en stor hjælp, hvis man generelt finder ud af, hvordan man skaber det bedste miljø, så de helt naturligt selv skaber den balance. Der kan så ske alt muligt. Både på og med huden og ikke mindst indvendigt, hvor der kan skubbes lidt eller meget til den balance, og så vil man gerne tilbage til den naturlige styrke og balance.

I forhold til hudens sundhed og skønhed er det også spændende, når man så oplever, hvordan man kan få en hud i total ubalance tilbage i balance og i trivsel, men yderligere også kan styrke og omsætte det til en hud med en endnu stærkere balance og barriere, som kan modstå udefra og indefra kommende nedbrydning og stress.

Hvad bringer hudens mikrobiom ud af balance i første omgang?

Der kan være mange mindre eller større årsager til det. Hudens naturlige pH værdi ligger syrligt mellem 4,4 og 5,5, hvor der er balance, og hvor hudens naturlig barriere af lipider er intakt. Vores moderne livsstil har været hård ved vores hudmikrober. Nogle af de medvirkende grunde er, at vi har haft et overforbrug af antibiotika, vask med for stærke, basiske og affedtende sæbestoffer, hudpleje med for meget alkohol og generelt kemiske stoffer i kosmetiske produkter. Ved kejsersnit, som kan være nødvendigt for at redde liv for både mor og barn, får den nyfødte ikke de stoffer og bakterier på sin hud på vej ud gennem fødselskanalen, som normalt styrker hudbarrieren. Så kejsersnit, når det er absolut nødvendigt, og ikke fordi det passer bedre ind i kalenderen. Det er vi heller ikke slemme til i Danmark. Hygiejne og at pleje sig selv er godt, men måske vil det være godt at være lidt mindre bakterieforskrækkede, så vi ikke bliver for sarte.

Hvad er probiotik i hudpleje

Probiotik kan ændre hudens økologi og nære en bedre balance i hudens økosystem, så det for det første har en stærkere barriere og derfor kan modstå angreb fra patogener, der bringer ubalance i huden. Den sundere og stærkere barriere holder samtidig meget bedre på fugten i huden. På samme tid som de beskytter, er disse probiotiske ingredienser med til både at bevare den naturlige hyaluronsyre, vi har i huden, og som tilmed har en stærkt fugtbindende effekt, og mikroberne danner selv hyaluronsyre samtidig med, at de også får hudcellerne til at øge deres egen hyaluronsyreproduktion.

Probiotik – er det et fedt det hele?

Vi ser probiotik mere og mere i hudpleje. Det findes i forskellige former, og de kan alle noget godt for huden, men de kan langt fra det samme for huden. Så det er godt at orientere sig, hvis man vil bruge det specifikt især til at løse større hududfordringer. Det er også rigtig godt at søge rådgivning i butikkerne og hos kosmetologer, når man starter ud. De fire niveauer er: koncentrater, lysater, tyndalisering og levende probiotiske stammer. I koncentraterne er mikroberne dyrket på mikrobielle næringsstoffer og filtreres inden brug og indeholder bl.a. antioxidanter, der er gode for huden. Men man kan ikke kalde det decideret probiotisk. Lysaterne indeholder mere af mikroberne og er særligt gode til at styrke hudens Tight Junctions, som er der som sammenhængskraft blandt cellerne både i huden og som også øger hudens modstandskraft. Ved tyndalisering er mikroberne intakte, men ikke levende, og de har en særlig egenskab ved, at de kan hæfte sig på hudcellernes receptorer og på den måde spærre for de dårlige patogene mikrober. De levende probiotiske stammer er svære at lave, men endnu sværere ikke at få til at gå til. De levende, aktive stammer kan kolonisere huden, dvs. udbrede sig på på huden og på den måde fremme hudens egen mikrobiom.

For at starte med de sidste – de levende probiotiske stammer

Personen bag Esse Probiotic Skincare er biolog, forsker, filantrop – den meget idéalistiske og plante,dyr og biodiversitet forkæmper, Trevor Steyn. Han har gennem grundig forskning fundet ud af, hvordan man kan holde de probiotiske stammer i live ved at indkapsle dem i en olieform, hvor de først bliver vækket til live, når de kommer i kontakt med hudens varme og ikke mindst fugt. Så bliver de aktiveret og begynder at kolonisere huden, og det kan lyde mærkeligt, men det er altså en virkelig god ting. Fordi ud over at være med til at hjælpe en hud i selv stærk ubalance, er den også med til at have en utrolig barriere opbyggende effekt, som er meget antiage. Kan man forestille sig, at når huden er mere beskyttet mod stress i alle former, så vil den holde sig pænere længere og samtidig sundere? Esse har dokumentation for 16 pct. fastere hud efter 4 ugers brug to gange dagligt. De siger selv, at de ikke ved, hvorfor det sker, men udover hudsundheden og balancen generelt med de probiotiske stammer, at det kan være fordi de producerer proteiner, som forbedrer hudens kollagenstruktur. Uanset hvad, kan man observere, at det sker i og på huden. Meget fascinerende!!

Det er virkelig spændende med probiotik i hudplejen, og hvad det kan for hud i ubalance, som rosacea, eksem og nogle aknetyper. Hud, der er sart, simpelthen fordi overfladen er strippet for sine naturlige lipider og på mange måder i ubalance, vil kunne finde hjælp her. Det interessante er, at man ikke har fundet, at det hjælper på alle aknetyper (op til 50 pct.) Det kan skyldes, at akne kan handle om forskellige bakterietyper, og at der i den Probiotiske Serum er en særlig sammensætning, som kan konkurrere mod mange af bakterietyperne, men ikke alle. Ved akne, især hos unge, skal man heller ikke underkende, hvordan meget andet er på spil på samme tid – ikke mindst hormonelt. Ved voksen akne har man set virkelig gode resultater ved probiotika stammerne i Esse og tilmed den generelle hudstyrkende, plejende og antiage effekt, den giver.

Jeg kan anbefale at starte ud med Sensitv Serien, hvor også Sensitv Serum indeholder én levende stamme, men i samråd/dialog med butik/kosmetolog om, hvad der er brug for til netop din hud. Alle uden hudproblemer kan naturligvis få glæde af Esse, fordi de forskellige typer mælkesyre og dejlige cremer er gode og nærende i deres plantesammensætning og fedtsyresammensætning i den for huden gode pH balance. De findes til alle hudtyper og aldre. Duftene, man ofte støder på, er de gode lidt nøddeagtige olier, blid vanilje, rooibos og planter og blomster fra det sydafrikanske område. I projektet er også bevaring af biodiversitet og derfor mærket PhytoTrade Africa.

Esse sensitive serie

Der er flere kosmetologer i Danmark, der behandler med Esse Organic Skincare. Find dem på: www.esseskincare.com/da/

Andre veje til mælkesyrebakterier

I en for huden beroligende form har Weledas Almond rensemælk, Almond Soothing Facial Creme og Facial Lotion, pH balancerende vegetabilsk mælkesyre i. De går derfor ind og beroliger den sarte hud sammen med bl.a. den gule blommekerneolie, der styrker hudens barriere funktion uden at fedte. De er derfor gode til den sarte og tørre hud. Både rensemælken og Almond Face oilen, kan bruges som makeup fjerner helt skånsomt. Der er i olien udover blommekerneolien også slåenekstrakt og mandelolie, der alle beroliger og nærer huden. Rigtig dejligt ved en følsom eller overbehandlet hud. Den kan også blandes i ens dagcreme for ekstra pleje.

Annemarie Børlinds ZZ Sensitiv serie har både den almindelige dag- og natcreme og i den regenererende serie er der Lactobacillus Ferment, som er mælkesyre, men indeholder derudover også oligosaccharider, der er ligesom præbiotika. Dvs. ligesom i kosten, når vi spiser inulin, som der f.eks. er i jordskokker, så er det ikke direkte mælkesyrebakterier eller probiotika, men foder til de gode bakterier, så de bedre kan klare sig og bevare og fremme balancen i huden. 

Eksfoliering med mælkesyre

Det er nemlig også muligt: Klassikeren fra Jurlique: Daily Exfoliating Cream kan netop bruges hver dag både pga. mælkesyrens beroligende effekt, men sammen med havren er den også med til på en mild måde af peele huden uden at ridse. Her opløses det kit, der holder fast i de døde hudceller yderst, så de gradvist på en mild måde, bliver afstødt, og huden fremstår mere frisk. Der er flere, der hælder til, at man for at bevare en sund hud på den lange bane, skal være forsigtig med for meget, for ofte og for skrap peeling.

Jurlique nat

Natcreme fra Jurlique

Andre måder at beskytte vores hudbarriere på

Det er simpelthen ved at vælge produkter og serier, der tager hensyn til at beholde hudens bedste pH og balance, hvor huden trives bedst og selv både kan bekæmpe uønskede mikrober og kan optage de andre næringsstoffer til huden. Der er bl.a. hele Zinobel Organic Boost Serien. Rensen er holdt i pH 5,5, så den renser snavs og makeup af uden at strippe huden for sit eget beskyttelseslag. Cremerne ligger på samme måde under pH 5, hvilket er en fordel for cremer, der skal trænge ind og som også fremmer, at huden kan drage nytte af de andre ingredienser bl.a. proteiner og antioxidanter.

Madaras Mist

Infinity Mist Probiotic Essence fra Madara, en økologisk probiotisk mist med fugtbindende plantesukker og hyaluronsyre, der tilfører huden fugt og beroliger. Mælkesyrebakterierne hjælper igen hudens mikrobiom og forhindrer fugttab.

Aurelia Probiotic Skincare

Det britiske økologiske mærke Aurelias probiotika beroliger også hudens immun triggere og aktiverer hudens evne til at reparere sig selv og ad denne vej styrker den naturlige proces, der genopretter sunde celler og styrker elastinen og kollagenen i huden.

 

Der er mangt og meget, man kan gå videre med, og det er kun lige begyndelsen på, hvad man har fundet ud af, at bakterier betyder både for vores generelle sundhed, mentale sundhed og hudens sundhed og skønhed.

Forrige artikelFå ro i krop og sjæl

Næste artikelOmelet med champignon, gedeost og morgenkål

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.