Nyheder

Hvad fortæller din hud?

16. november 2015

Bumser, leverpletter, pigmentforandringer, kløe og eksem – der er et budskab fra vores hud i dem alle. Og det er vigtigt at passe på huden og styrke den, for den er vores største barriere mod udefrakommende trusler. Få en lille guide i gode smørelser og andre tips.


Det er så praktisk med hud. Den fine og levende barriere, der ligger elastisk omkring organer, knogler, muskler osv. Den kan være smuk og blød, men kan også drille og klø eller ikke tage sig ud, som man gerne vil eller som føles godt. Til en begyndelse må du lære huden bedre at kende.

Det er ikke ligegyldigt, hvad du spiser og drikker – eller hvad du mangler af næring til kroppens celler og ad den vej hudens skønhed. Det tåler vi sikkert at blive mindet om i ny og næ.

Hudens mikroflora og pH

Vi er glade for vores mikroflora i vores tarme – der er meget liv, der er med til at holde os sunde. På huden ligeså. Der er ca. 1000 mikrobearter, der lever på vores hud. De fleste er gavnlige, og nogle er bare neutrale. Her spiller pH-værdien en stor rolle i hele balancen af hudens mikroflora og for beskyttelse mod uvelkomne bakterier, svamp m.v.

Det optimale er at forstå vores hud som et økosystem, der gennem vores kost og hudpleje kan holdes i balance, i stedet for at køre på med ”slå-det-hele-ned” og ”tør-det-hele-ud”-produkter. En hud i god balance forhindrer skadelige bakterier i at lave kolonier.

Huden kan selv gøre rigtig meget for at opretholde den rette pH, som ligger mellem 4,5 og 5,5. Men alene når vi vasker vores hud i sæbe, hvoraf de fleste har en pH omkring 10 (meget basisk, vil huden bagefter føles tør og stiv, hvis vi ikke tilfører creme.

Det tager 18 timer at genskabe hudens egen pH.

Så hvis du kun bruger sæbe og intet andet, skal du ikke vaske dig for ofte. Det er vi mange, der ikke kan eller vil nøjes med. Der findes et nyere alternativ til den traditionelle fugtighedscreme: Vita Biosa laver en spray til huden, som tilfører mælkesyrebakterier og støtter mikrofloraen i huden.

Hvad er akne egentlig?

Det er faktisk en kompleks sag. Årsagerne til bumser kan være mange. Det kan være utrolig ubehageligt. Man deler det typisk ind i to kategorier: Teenageakne og voksenakne. I visse ekstreme tilfælde kan medicin være nødvendigt, men heldigvis kan livsstilsændringer og særlig hudpleje gøre forskellen. Udløsere kan være arvelighed, hormonelle ubalancer, visse typer medicin, men også stress, hvilket f.eks. ses hos mennesker, der efter dødsfald i familien, skilsmisse eller sågar positive ting, såsom en forfremmelse på jobbet, kan få akne.

Kostmæssigt skal sukker elimineres fra kosten. Sukkeret gør ikke noget godt for os generelt og slet ikke for vores hormonsystem og vores hud. Mælk vil også være godt at udelade, og så vil det være godt at introducere fermenterede grøntsager og safter. Det styrker tarmfloraen, og sundheden i vores tarme spiller den største rolle for vores generelle sundhed, men ikke mindst for huden.

På nettet findes masser af gode idéer til at fermentere selv, og ellers findes der i butikker og helsekostbutikker fermenterede grøntsager og safter. I en periode kan du med fordel indtage mælkesyrebakterier som kosttilskud.

Fjern altså først sukkeret, der er en drillepind for hele hormonsystemet, prøv dernæst at fjerne mælk og styrk din tarmsundhed. Tag gerne før- og efterbilleder, så udviklingen kan følges. Der er ikke noget mere motiverende, end når man kan se fremgangen.

Ved pleje af akne hud er det vigtig IKKE at bruge eksfolierende cremer og masker. Med undtagelse af Dr.Hauschkas Rensecreme. Den bevarer hudens egen hydrolipidkappe og renser i dybden uden at fjerne hudens beskyttende lag. Indeholder mandelmel og lægeplanter som perikon, gul rundbælg og morgenfrue. Cremen fordeles i håndfladen og kan blandes med lidt vand, hvorefter den presses blidt ind huden. Fjernes med rigelig vand. Det er en klassiker, men den skal bruges rigtigt, for at den virker godt.

Vælg de rette plejeprodukter – allerbedst i samråd med en dygtig kosmetolog, der både arbejder med det indvendige og udvendige. Ved at henvende sig til Den alternative Kosmetologskole i Næstved kan man få anbefalet dygtige kosmetologer.

Styr på pigmentpletter?

Det er faktisk ret interessant, at mange flere føler sig generet af pigmentforandringer end af rynker og vil gå langt for den jævne hudtone. Og det kan man både indefra og udefra. Naturligvis ikke de charmerende fregner, men de større pletter eller plamager. Nogle oplever de kommer snigende, andre i forbindelse med graviditet eller andre hormonelle forandringer og ofte aktiveret af sol.

Pigmentforandringer kan være lang tid undervejs og kan skyldes indre tilstande som den hormonelle balance og kost med for højt sukkerindhold osv. Men det kan fremskyndes af solen og UV-stråling.

Generelt er det vigtigt både at få nok antioxidanter indefra og på huden udefra, som beskytter cellerne. Så gang i grøntsagerne og i smoothies eller hvordan du måtte foretrække at få frugt og grønt i rig mængde. Skru ned for sukker – og helst helt væk med raffineret sukker.

Til gengæld er det stærkt nødvendigt med nok af de essentielle fedtsyrer. Så brug olier i salatdressingen og gerne ekstra Udo’s Choice eller Oil of Life Premium med ekstra DHA fra alger – enten alene eller i smoothien. Det er samtidig vigtigt med nok D-vitamin dagligt – selvom det ville være oplagt at sige fra overfor solen. Solen er sund – men ikke på områder med pigmentforandringer. Så tag gerne solcreme og en smart hat på udenfor.

Som let dagcreme eller som serum under dagcreme er NatuPerfect fra AnneMarie Börlind udviklet til at udligne pigmenteringen og hjælpe med at pigmentet bliver bredt ud. Indeholder også hyaluronsyre som er med til at holde på fugten i huden. Det samme med The Organic Pharmacys Rose Plus Brightening Complex og direkte på pletterne lysner Jurliques Skin Brightening Spot Treatment. I samme serie findes dagcreme med lysnende effekt sammen med solfaktor 30.

Gamle leverpletter?

Det bliver sagt, at leverpletter skyldes alder og sol. Men leverpletter er som navnet indikerer udsprunget fra ubalance i leveren. Solen fremskynder de allerede eksisterende syreophobninger til hudens overflade. Leverpletterne ses oftest på håndryggen og underarme og mest hos midaldrende og ældre personer.

Dem, der laver lever- og galderensninger, oplever, at pletterne bliver lysere og blegner. Det er en lidt omfattede affære, som man bl.a. kan læse om i Andreas Moritz bog ”Elsk din lever og lev længere”.

Ellers gælder de samme kostråd som for pigmentpletter. Suppler gerne med leverstyrkende grøntsager, som er de lidt bitre: Ruccola, babyspinat, julesalat, artiskok etc. eller leverurter som marietidsel og mælkebøtte. Ofte vil man opdage, at øjnene, der måske har været lidt gule i det hvide område, vil klare op i takt med leverens bedring. Er der meget gult skal man naturligvis søge læge.

New Nordic har et kosttilskud, der hedder Skin Care Pigment Clear der også indefra bidrager til normal hudpigmentering og giver næringsstoffer til huden.

Smørelse til eksem?

Se dette kunne være en hel artikel for sig – og du kan læse mere om årsager i artiklen ‘Hudsygdomme – de synlige sygdomme’ på side 30.

De fleste børn vokser fra atopisk eksem (børneeksem) som teenagere, men mens det står på, kan det være meget ubehageligt. Mange har gavn af Fidesan fra Heel til at smøre på eksem i udbrud – det kan ofte tage det, inden man tyr til hormoncremer.

Weledas Calendula-serie til at bade og smøre barnet med, har mange stor glæde af. Mange har også glæde af at drikke Aloe Vera, der styrker slimhinderne indefra også tarmslimhinden. Uanset vil det være smart at få afdækket om der er fødevareallergier.

Røde pletter, som hedder Angiom?

Ofte ses de, når vi kommer op i alderen og kan være små eller større og flade eller forhøjede i huden. Det er en karforandring af enten blod eller lymfe og godartede. Kosmetisk kan de dog genere, og de fjernes bedst elektrokosmetisk hos en dygtig kosmetolog, og da de kan vokse, er det godt at fjerne dem mens, de er små.

Kløe – og det er ikke den søde

Kan skyldes alt fra tør hud, eksem og til deciderede sygdomme – så find årsagen!

Indtager du vand nok? For dehydrering er den hyppigste årsag til kløe.

For ivrig brug af sæbe og for meget og for grundig vask af huden er en anden hyppig årsag. Fedtsyrer indefra er sammen med vand meget vigtige, så spis avocado, kom lækre olier i salaten og smoothien og tag det som tilskud. B12 er et vigtigt vitamin ved kløe, så tag gerne en multivitamin sammen med olierne.

Dado Sens-serien ExtroDerm eller Avivir Aloe Vera er duftfrie og beroligende. Den nye Weleda Evening Primrose er virksom ved den tørre og modne hud pga. kæmpenatlysolien. Det kan betale sig at peele huden først med en mild, men effektiv og blødgørende peel som f.eks. YAZ’s Persian Mud.

Der er naturligvis mange flere hududfordringer og hudsygdomme og skriv gerne til brevkassen, hvis der er noget, du har brug for gode råd til.

Forrige artikelGrine-bider

Næste artikelSlushice