Tema

Hvad hvidt brød kan gøre ved dig

Foto: Shutterstock
28. juni 2021

Ny forskning giver ekstra styrke til argumenterne for at begrænse sit indtag af raffineret korn og hvede.

Her i Danmark spiser vi brød til, og mere end halvdelen af os, spiser to til tre skiver brød om dagen, nogle endda mere. Hvad vi måske ikke er opmærksomme på, er, at en stor del af det brød, der sælges, er fremstillet af raffineret, hvidt hvedemel, der i værste fald kan påvirke insulin- og blodsukkerniveauer negativt. Selv visse rugbrød kan virke som sandkage i kroppen, når du spiser det.

Når vi spiser forarbejdede fødevarer eller færdigfremstillet mad, så kan det potentielt skade vores helbred. Det viser en stor ny rapport fra Indien, der netop er offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal.

Forarbejdede fødevarer, færdigretter og meget bagerbrød er ofte fyldt med sukker, raffineret hvede, dårligt fedt og salt. Det er skidt for vores helbred at spise sådanne kombinationer, og de kan faktisk i fællesskab udgøre en tikkende bombe under vores sundhed.

Denne store, og helt nye, undersøgelse viser desuden overraskende, at forarbejdede kulhydrater, som for eksempel hvidt hvedebrød, morgenmadsprodukter, pasta og kager, ser ud til at spille en endnu større rolle end hidtil antaget, når det handler om risikoen for udvikling af kronisk sygdom.

En ny undersøgelse fra Ålborg Universitet har vist, at to tredjedele af alle voksne danskere over 16 år i dag har en diagnose på en kronisk, medicinkrævende sygdom.

Inflammation fører til sygdom

Truslen ligger i høj inflammationsgrad i kroppen. Inflammation i kroppens væv kan i særlig grad øges via høje blodsukker- og insulinniveauer. Et højt indtag af hvidt raffineret hvedebrød og andre raffinerede korntyper kan således indirekte føre til øget inflammation og dermed sygdom. Høj inflammationsgrad ligger til grund for rigtig mange af de sygdomme, vi ser i dag. At spise for mange raffinerede korn er ifølge undersøgelsen, offentliggjort 3. februar 2021 i BMJ, ganske enkelt forbundet med en højere risiko for sygdom, herunder også højt blodtryk og hjertekarsygdom.

I undersøgelsen fandt man ikke, at ægte fuldkorn og ris påvirkede sundheden negativt i samme grad som raffineret korn og hvede. Et højt indtag af raffineret hvede kan i sig selv øge graden af inflammation i kroppens væv.

Læs også: Fiskeolie – fantastiske dråber mod inflammation

Vælg groft og i god kvalitet

Det er derfor en god ide altid at være yderst kvalitets- og mængdebevidst i sine valg af råvarer. I særlig grad, når det gælder brød, morgenmadsprodukter, pasta og kager.

Køb stenkværnede, økologiske meltyper og bag eventuelt selv med en god surdej. Det er sundere og samtidig hyggeligt.

Køber du dit brød, så udsøg dig en bager, der surdejsbager brød af ægte økologiske fuldkornsråvarer. Sådanne bagere skal man lede efter, men til gengæld er deres brød nærende og sundhedsfremmende.

Fakta

I den indiske undersøgelse deltog 137.130 voksne fra 21 forskellige lande. Forskere fra St. John’s Research Institute i Indien, og flere andre internationale universiteter, indsamlede data om deltagernes hverdag og spisevaner.

Igennem ti år sammenlignede de disse faktorer med en række sundhedsparametre, så deltagernes livsstil og madindtag kunne kobles til deres sundhedstilstand. Ikke overraskende viste det sig, at indtag af raffinerede fødevarer – og i særlig grad raffineret korn og hvede – var forbundet med øget risiko for sygdom.


Hvede kan blive til farligt fedt

Når vi spiser mad, der indeholder forarbejdede eller simple kulhydrater, som eksempelvis hvidt brød, så nedbryder fordøjelsessystemet kulhydraterne til sukkerstoffer, der rejser fra tarmen og ind i blodet. Det forårsager en stigning i blodsukkerniveauerne, som foranlediger bugspytkirtlen til at udskille insulin.

Insulin er et hormon, der blandt andet har til opgave at transportere sukkeret fra blodet ind i cellerne, så det kan blive omdannet til energi. Insulin sørger også for, at eventuelt overskydende sukker bliver sendt på lager i leveren eller omdannes til fedt. Ofte det fedt, der sætter sig lige midt på maven. Høje insulin- og blodsukkerniveauer fremmer inflammation i kroppens væv, og kan således være indirekte medvirkende til udvikling af andre sygdomme, herunder hjertekarsygdom.

Forrige artikelHjælp til stressende måltider og madselektive børn

Næste artikelProbiotika får det blå stempel

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.