Der er meget snak i medierne om energikrisen, der rammer rigtig mange almindelige danskere med en hidtil uhørt høj elregning. I det lys er det ikke mærkeligt, at interessen for alternative energikilder som solceller stiger.
Vi ved jo egentlig godt, at vi skal spare på strømmen. Både for økonomien og klimaets skyld. Men selvom man tager sine forholdsregler og slukker lyset, når man forlader et rum, og ikke lader lamperne brænde, når man ikke er hjemme, så har mange danskere nok fået lidt af et chok, når de har set deres seneste elregninger.
For prisen er skudt i vejret. Det er der mange forskellige årsager til – mindre vandkraftstrøm i Norge, lukning af atomkraftværker, inflation og højere tariffer – fælles er, at de faktorer alle sammen er ude af den helt almindelige danskers hænder. Vi kan bare se prisen stige og årets sommerferie fordufte. Og dog. For man kan faktisk som privatperson tage ejerskab over sin strømforsyning med solceller.
[relateredehistorier]
Solcellerne er både omkostningseffektive, uberørt af omverdenens omskiftelighed og klimavenlige. Så er de desuden i dag både bedre og billigere, end de nogensinde har været. Faktisk kan de nye solcelleanlæg komme op på en selvforsyningsgrad på 70 procent af sit strømforbrug. Dertil kommer, at de fleste nye modeller sælges med en batteribank, som kan lagre strømmen og giver mulighed for at købe ekstra strøm ind på de tidspunkter af døgnet, hvor den er billig. Samlet kan det give en økonomisk gevinst på op til 10.000 kroner om året.
Siden solceller til private blev introduceret på det danske marked for omkring 10 år siden, er det kun gået én vej med salget: Opad. I starten var mange hurtige til at hoppe med på bølgen, fordi man fik adgang til nogle ret lukrative tilskudsordninger, hvis man anskaffede sig solceller.
Den ordning er bortfaldet, men til gengæld har teknologien udviklet sig, så flere i dag kan være med, selv uden den hjælpende hånd. Tobias Nielsen fra Viasol A/S, Danmarks største leverandør af private solcelleanlæg, forklarer, at interessen har været stødt stigende, og at den udvikling kun ser i til at fortsætte i lyset af energikrisen.
– I januar 2020 solgte vi 20 solcelleanlæg, i 2021 hed det tal 60 og indtil videre i 2022 har vi rundet 150 anlæg. Så januar går lige pt. fra historisk set at være vores dårligste måned på året, til vi i januar 2022 slår rekord i antal salg på én måned. Det siger lidt om den store interesse, vi ser lige nu, siger han og forklarer, at flere danskere – ud over prisen – også vægter den grønne profil og muligheden for at tage ejerskab over deres el-produktion, når de investerer i solceller.
Det kan være svært at vide, hvor og hvordan man skal hoppe med på den grønne bølge. For betyder det egentlig noget, at man selv skærer ned på sit kødforbrug, flyver mindre eller husker at slukke lyset? Solceller kan være et oplagt sted at reducere sit klimaaftryk og samtidig sikre sig selv mod uforudsigelige elpriser og ukendte udgifter.
Man kan nemt og uforpligtende få et tilbud på et solcelleanlæg og en batteribank på viasol.dk. Det eneste, det kræver, er nogle ganske få oplysninger. Skal solcellerne placeres på fladt tag, skråtag eller på jorden? Hvilken retning skal de vende? Har du elbil? Har du eller planlægger du at få en varmepumpe? Hvad er det nuværende elforbrug?