Krop

Hvad truer dit drikkevand?

Vi giver dig et overblik over, hvilke stoffer, der er en trussel mod det danske grundvand.

Foto: Adobe Stock
12. juni 2024

Det danske grundvand har fået flere ridser i overfladen. Pesticider, svampemidler, forurening fra industri og udledning skaber bekymring for kvaliteten af drikkevandet. Nogle steder smittes drikkevandet også med stoffer fra rørene, der fragter vandet.

Selvom vi i Danmark overvåger drikkevandet nøje, kender vi egentlig ikke følgerne af, at nogle stoffer får lov at optræde i små mængder, når vandet sendes ud til forbrugerne. Samtidig har vi flere steder problemer med selve rørsystemet, der fragter vandet.

Læs også: Er du også bekymret for din vandkvalitet?

Men hvad er det egentlig for stoffer, som truer det danske grundvand og dermed drikkevandet?

Pesticider

Pesticider er en væsentlig trussel mod det danske grundvand. Miljøstyrelsens massescreening i 2019 fandt pesticidrester i hver femte boring, og i nogle tilfælde overskred mængden grænseværdierne. Walter Brüsch fra Danmarks Naturfredningsforening påpeger, at pesticidforurening er steget markant, og i 77 % af de undersøgte boringer er der fundet pesticider eller deres rester.

Azolmidler

Azolmidler, brugt til at bekæmpe svampeangreb på afgrøder, er fundet i flere boringer. Disse midler er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan føre til resistens hos svampe. Denne resistens gør behandling af infektioner hos mennesker med svækket immunforsvar vanskeligere.

Glyfosat

Glyfosat, kendt som Roundup, er et af de mest anvendte sprøjtemidler i Danmark. Selvom det tidligere blev antaget, at sprøjtemidlet nedbrydes hurtigt i jorden, er det nu fundet i flere boringer, hvilket tyder på, at det kan være et større problem end først antaget.

Asbest

De 75 største vandforsyningsselskaber i Danmark har tilsammen godt 1100 kilometer eternitvandrør, der stadig er aktive. Disse kan afgive asbest til drikkevandet, hvilket er målt i drikkevandet.

PFAS

De uønskede evighedskemikalier – fluorstofferne, der går under forkortelsen PFAS og PFOS – er opdaget i flere danske drikkevandsboringer. De er svære at skaffe sig af med, og de hober sig op i menneskekroppen. Deraf navnet evighedhedkemikalier.

Fortidens synder

Mange af de stoffer, der findes i grundvandet i dag, blev brugt for over 30 år siden. Historien viser, at stoffer anvendt i dag vil kunne findes i grundvandet om mange år, hvilket understreger behovet for strengere regulering nu.

Overudnyttelse og forurening

I storbyer som København, Aarhus og Odense er der et større pres på drikkevandsressourcerne, hvilket gør det nødvendigt at finde nye drikkevandsmagasiner. Forureningen gør det sværere at sikre godt grundvand, og dermed at få fragtet rent drikkevand nok ind til byerne.

Hvordan får vi bedre drikkevand?

Der er behov for større beskyttelse af de områder, hvor grundvandet dannes. Skovrejsning og økologisk landbrug er foreslået som løsninger for at beskytte grundvandet mod pesticider og andre skadelige stoffer.

For at sikre rent drikkevand i fremtiden er det nødvendigt med en strengere regulering af pesticider og en større indsats for at beskytte grundvandsmagasinerne.

Indtil vi har bekostet at rense drikkevandet fra centralt hold, er det op til dig selv at vurdere, om du vil bekoste vandfiltrering i dit hjem eller tage drikkevandet med de tilladte mængder af forurenende stoffer.

Kilder: Samvirke.dk, TV 2 Nord, Danmarks Naturfredningsforening

Forrige artikel5 gode grunde til at nyde nye kartofler

Næste artikelGiver tatoveringer kræft?