Mad

Hvid rodfrugtsuppe med blomkålsflager og estragonolie

Hvis du vil spare på madbudgettet, og samtidig gøre noget godt for dit helbred, er løsningen simpel: Spis flest grøntsager. Bogen Veganske Kålhydrater forklarer, hvordan du gør – og inspirerer med gode opskrifter

Foto: Line Falck
19. juni 2023

Stivelsen i kartofler ændrer sig til resistent stivelse, når de er kogt og køler af. Resistent stivelse har samme funktion som kostfibre. Derfor foreslår vi, at du serverer denne suppe kold som en forfriskende let ret eller laver den, så der er god tid til afkøling og genopvarmning

4 personer

DET SKAL DU BRUGE:
SUPPE

  • 1 ½ mellemstore løg
  • 2-4 fed hvidløg
  • 1¼ dl mild olivenolie
  • 400 g kartofler
  • 125 g jordskokker
  • 75 g persillerod
  • 50 g knoldselleri
  • 7 dl vand
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 1 spsk. salt
  • ½ tsk. friskkværnet sort peber

BLOMKÅLSFLAGER
1 lille blomkål (400 g)

ESTRAGONOLIE

  • 1 lille bdt. estragon
  • 2 dl olivenolie
  • evt. lidt purløg
  • ½ tsk. salt

SÅDAN GØR DU:

SUPPE
Skær løg og hvidløg i skiver og svits dem i olivenolien i en stor gryde, til de er glasklare. Skræl kartofler og de øvrige rodfrugter og skær dem i tern. Kom dem i gryden sammen med vandet, bring det i kog og kog i 30 minutter. Blend suppen med stavblender.

Tilsæt herefter salt, peber og æblecidereddike – suppen bliver flottere og lækrere, når det kommer i til sidst.

BLOMKÅLSFLAGER
Snit blomkålen i så fine skiver, som du kan.

ESTRAGONOLIE
Blend alle ingredienserne sammen. En rest holder sig et par uger på køl. Anret suppen med blomkålsflager og dryp med den velsmagende estragonolie.

Der bliver mere, end du skal bruge – gem derfor resten til andre toppings, eller brug den i en grøn mayo.

Prøv også opskriften: Falafler med blomkålstabouleh og tahindressing

Bogen: Veganske kålhydrater af Morten Fenger, Celine og Anette Sams: Veganske Kålhydrater 208 sider, 269,95 kroner Lindhardt & Ringhof 2023

Anette Sams er farmaceut, ph.d, forsker og forfatter til flere bøger om kroppen og madens biologi, bl.a. Sandheden om sukker (2017), Ud af Diabetes 2 (2018) og Kålhydrater (2022)

Celine Sams har været vegetar i en årrække. Hun droppede også æg, mælk og andet animalsk i 2019 med det mål at leve et liv, som ikke er på klodens, dyrenes og klimaets bekostning.

Morten Fenger er en kok med en mission: At se verdens fødevareforbrug blive mere bæredygtigt. Morten har en ph.d i økonomi og har tidligere stået bag anti-inflammatoriske opskrifter i bogen Glød (2022)

Forrige artikelSundere og billigere mad

Næste artikelMiljøet bliver del af kostråd i Norden