Inflammation betændelsesreaktion

2. juni 2009

Carsten Vagn-Hansen Læge, sundhedskonsulent

7-12-2008

Følgende øger inflammationen:

  • Overvægt
  • Arachidonsyre (oksekød, mejeriprod., indmad)
  • For mange flerumættede fedtsyrer i forhold til omega-3 – margarine
  • Stegning
  • Transfedtsyrer
  • Sukker og andet med højt glykæmisk indeks
  • Insulin
  • Homocystein Tobaksrøg
  • For meget jern i kroppen
  • Kunstige kemiske stoffer
  • Legemlig overbelastning af led, sener, muskler mm.

Måling af graden af inflammation/betændelse sker i dag oftest ved hjælp af måling af C-reaktivt protein – CRP. Tidligere brugte man oftest sænkningsreaktionen – SR, og SR har stadig værdi, især ved gigtlidelser.

Normalværdien for CRP er under 6 mg/liter og der er en gråzone mellem 5 og 10 mg/l. Det gælder både for voksne og børn.

Der findes også en prøve ved navn Ultra-sensitiv CRP, U-CRP, der skal ligge under 3 mg/l. Er U-CRP over 2,1 mg/l, er der en 3 gange øget risiko for blodprop i hjertet og 2 gange øget risiko for slagtilfælde.

Et forhøjet CRP signalerer blandt andet en forhøjet risiko for åreforkalkning og blodpropper i hjertet samt siger noget om aktiviteten i en række andre sygdomme, blandt andet autoimmune sygdomme. Nogen har dog genetisk betinget tendens til forhøjet CRP, uden at det ser ud til at øge deres risiko for at få åreforkalkning (N Engl J Med 2008; 359: 1897-1908).

CRP er et protein, der blandt andet er en del af kroppens måde at bekæmpe bakterier på, og man bliver mere og mere klar over, at visse bakterier er involveret i udviklingen af åreforkalkning og blodpropper, især Chlamydia pneumoniae. CRP er ikke ret meget forhøjet ved virusinfektioner. Anden forskning tyder på, at CRP bidrager til, at kalkpladerne i pulsårerne river sig løs og danner blodpropper.

Forhold som tobaksrygning, overvægt, sukkersyge og for lavt HDL-kolesterol øger indholdet af CRP i blodet og dermed risikoen for hjerteproblemer.

Følgende modvirker inflammation:

  • Reduktion af overvægt
  • Spis mad med lavt glykæmisk indeks (grønsager, grov kost, højt indhold af kostfibre)
  • Undgå margarine (omega-6 fedtsyrer, transfedtsyrer)
  • Spis mindre kød
  • Undgå stærk opvarmning af fedt (fx friture)
  • Antioxidanter, bl.a. C-vitamin (et gram to gange dagligt) og selen, 200 mikrogram dgl., fx Seleno Precise.
  • E-vitamin, fx Cardi-E eller Natur-E, to kapsler dagligt
  • D3-vitamin undertrykker kronisk inflammation. 50-100 mikrogram dagligt.
  • Olivenolie (Nature 2005; 437: 45-46).
  • Omega-3 fedtsyrer (fiskeolie, hørfrøolie, Nutridan, nødder, mandler)
  • Gammalinolensyre (GLA) (natlysolie)
  • B12, B6 og folinsyre hæmmer homocystein
  • K1 og K2-vitamin (modvirker også osteoporose)
  • Magnesium (ikke Magnesia)
  • Artiskok, chili, Aronia og andre mørke bær, fx Aroniasaft (helsekostforr).
  • Hvidløg.
  • Boswellia serrata
  • Pycnogenol
  • Policosanol (Policosanol Complex)
  • Curcumin (fx Turmeric eller Curcuma longa), krydderier
  • Ingefær, fx Urizal eller Zingiberin)
  • Bromelain (findes i ananas)
  • Stephania tentandra – fen-fang-qi (kinesisk)
  • Padma 28
  • Titan-kobber-C-vitamin kompleks plus zink og mangan
  • Brændenældeekstrakt
  • Magnetfeltbehandling

Dokumentation bl.a.: Knekt P, et al. “Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts.” Am J Clin Nutr 2004; 80(6): 1,508-1,520. Block G, Jensen C, Dietrich M, Norkus EP, Hudes M, Packer L. “C-reactive protein concentrations in active and passive smokers: influence of antioxidant supplementation.” J Am Coll Nutr 2004; 23(2): 141-147.

Et højt indtag af kostfibre (grønsager, grov kost) nedsætter C-reaktivt protein (CRP) til halvdelen. (NHANES. J Nutr. 2004 May; 134(5): 1181-5).

Nedsæt risiko:

  • Få styr på diabetes og for højt blodtryk
  • Ændre livsstilen (stop rygning, få daglig motion)
  • Undgå overvægt
  • Uraffineret, grov, sund kost med grønsager og frugt
  • Undgå betændelser i kroppen, fx i tandkød eller tandrødder
  • Undgå for meget stress. Tag pauser og slap af
  • Tænk ikke kun på lønnen, men også på kroppen ved akkordarbejde
  • Sørg for et godt indeklima
  • Undgå ting, du er allergisk overfor, også i kosten
  • Tag tilskud af vegetabilske fordøjelsesenzymer
  • Undgå tungmetaller, fx kviksølv fra amalgam
  • Hold afføringen i gang. Overvej evt. Tarmskylning eller Padma digestin
  • Sørg for at have en sund tarmbakterieflora, der er domineret af mælkesyrebakterier.

Lokalt kan man ved betændelsesagtige reaktioner i led, sener, muskler bruge gigtcremer med fx MSM, glukosamin og andre stoffer, der modvirker inflammation.

Magnetfeltbehandling øger virkningen af anden behandling, medfører en bedre blodgennemstrømning samt dæmper både smerter og inflammation.

Forrige artikelMBT Masai Barfods Teknologi

Næste artikelGrøn te mod leukæmi