Nyheder

Jordskok: Diabetikernes delikate ven

2. januar 2017

Selvom kartoflen er nemmere at håndtere og ser kønnere ud, så kan det godt betale sig at skifte den ud med de knoldede jordskokker. De har et højt indhold af inulin, der gør dem til en god spise for diabetikere, og så smager de bare mere delikat.

 

Jordskok er en herlig spise. Ikke kun på grund af smagen, men også på grund af den sundhedsmæssige sammensætning, der især gør dem til en god spise for diabetikere. Mens kartoflen lagrer sin energi i stivelse, lagrer jordskokken energien i inulin. Sukkerstoffet inulin betegnes som et prebiotika. Det betyder, at inulinet ikke kan nedbrydes af vores fordøjelsesenzymer og derfor sørger for et mere stabilt blodsukker, da det fortsætter ned til tyktarmen. Her stimulerer inulinet væksten af gavnlige bakterier, som hjælper kroppen til at stå i mod dårlige bakterier. Jordskok har desuden vist sig i undersøgelser at kunne forebygge tyktarmskræft.

Vær dog opmærksom på, at store mængder inulin kræver høje niveauer af mælkesyrebakterier i tarmen, som derfor kan være en god idé at supplere med.

Jordskok er i sæson fra marts til oktober og med sit rige niveau er C-vitamin, er den knoldede rod et godt værn mod virus i vinterhalvåret.

 

Indianerkost

Men hvor kommer de små delikate men mindre kønne knolde fra? Indianere i det sydlige Amerika brugte jordskok, som senere spredte sig til det køligere klima i den nordlige del af Amerika. På fransk hedder jordskok topinambour, som er navnet på en indianerstamme.

Da europæerne kom til Amerika fik de øjnene op for den knoldede rod og tog den med hjem. Den bredte sig hurtigt, også i den nordlige del af Europa, fordi den trives godt i kulde og frost og er i sæson hele vinteren. Men da kartoflen kom til Danmark væltede den jordskokken af pinden. Efter 2. Verdenskrig var den næsten en uddød spise i landet.

I dag er den heldigvis på vej frem igen. Med sin cremede konsistens og nøddeagtige smag får de små knudrede knolde både suppe, mos og puré til at smage en smule eksklusivt. Men de kan også spises rå, for eksempel finsnittede på et mandolinjern til at bruge i salater eller til chips.

Hvis du synes, de er for dyre at købe i supermarkedet, kan du sagtens dyrke dem selv. Jordskok er nemlig en hårdfør og flerårig plante, der er nem at dyrke.

 

___________

 

TIP!

Hvis du skræller eller snitter jordskok, kan den hurtigt blive brun og kedelig at se på. Lad knoldene hvile i mælk og citronsaft, til du skal bruge dem, og tilsæt citron ved kogning, så undgår du misfarvning.
Drop i øvrigt skralderen og skrub i stedet dine jordskokker og spis dem med skral. Det gør dem nemmere at klargøre og bevarer sundhed og smag fra skallen.

Kilder: Madforlivet, iForm, Euroman

 

Forrige artikelHvor tæt er vi på at løse depressionens gåde?

Næste artikelNyt år med nye motionsformer