Glutathion har en særdeles beskyttende og afgiftende virkning. Det er faktisk vanskeligt at overdrive vigtigheden af glutathion, for stoffet spiller en helt central rolle i den cellulære beskyttelse mod oxidativ stress. Som mennesker har vi et indbygget naturligt afgiftningssystem, det er glutathionsystemet. Vi ved, at en opregulering af alle aspekter af dette system vil hjælpe kroppen af med toksiner, carcinogene stoffer og i særlig grad tungmetaller som eksempelvis kviksølv. Ved at styrke glutathionsystemet forbedrer vi alle faser af kroppens afgiftningsprocesser.
Tilstrækkeligt høje glutathionsniveauer kan potentielt have livsforlængende og foryngende effekt, idet glutathion bekæmper aldring og degeneration. Glutathion har særlig stor betydning i relation til leverens afgiftningsevne og hjælper i de fleste af leverens afgiftningsfaser med effektivt at udskille uønskede, skadelige stoffer. Det er således i din lever, at du finder kroppens største koncentration af glutathion.
Glutathion er et protein, som er sammensat af tre aminosyrer: glutaminsyre, cystein og glycin, og stoffet produceres i hver eneste af kroppens celler. Glutathions indhold af svovl er afgørende for dets afgiftende effekt, og det er ofte mangel på den svovlholdige aminosyre cystein, der kan være en begrænsende faktor i forhold til kroppens egen dannelse.
Som det forhåbentlig allerede er fremgået, så er glutathion et stof, som du nødigt vil mangle. Søger du på videnskabelige artikler i relation til glutathions helbredende virkning, så vil du finde langt over 100.000, de fleste med positive resultater, der påviser glutathions store betydning og indvirkning på kropslig balance og sundhed.
Kroppens naturlige produktion af glutathion aftager normalt med alderen, og det kan derfor være en god ide at stimulere kroppen til øget glutathionsdannelse ved at spise masser af glutathionsfremmende råvarer, og ved svær mangel, overveje tilskud af liposomal glutathion.
Mangel på glutathion forbindes med tidlig aldring og øget risiko for udvikling af en række sygdomme. Vi ved i dag, at mennesker, der lider af eksempelvis demens eller Alzheimers sygdom, alkoholikere samt børn med autisme, er særligt disponerede for lave niveauer og derfor ikke er i stand til at afgifte effektivt. Det påvirker deres livskvalitet i alvorlig grad.
Mangel på glutathion giver sig ofte udtryk som:
*Udpræget træthed
*Hukommelsesbesvær
*Muskelsvaghed
*Ømme led
*Nedsat leverfunktion
*Nedsat afgiftning
*Hurtigere aldring
Glutathion har således stor betydning for en lang række kropslige processer. Det kan i allerhøjeste grad betale sig at være opmærksom på at optimere denne væsentlige sundhedsfaktor og gøre alt for på naturlig vis at fremme dannelsen og niveauerne af det.
Mange forskere har interesseret sig for glutathion og undersøgt, på hvilke måder man vil kunne øge niveauerne. De har heldigvis fundet frem til flere effektive strategier.
1. Ved at minimere den toksiske belastning formindsker du kroppens behov for glutathion. Det kan blandt andet omfatte et begrænset alkoholindtag, økologisk levevis med råvarer uden pesticidrester og øget opmærksomhed på at minimere forgiftning fra eksempelvis plejeprodukter, madindpakning, tæpper, møbler og tekstiler med mere.
2. Ved at nedbringe niveauerne af oxidativ stress i kroppen via blodsukkerstabiliserende og antiinflammatorisk levevis, herunder et højt indtag af svovlholdige og C vitaminrige grønsager og frugter, hjælper du kroppen til selvhjælp.
3. Ved at indtage glutathion i form af tilskud, enten intravenøst (tilbydes så vidt vides ikke i DK) eller i liposomal form. Glutathion har vist positiv effekt ved flere sygdomme, når det blev tilført i en af de ovennævnte former.
Det kan dermed på daglig basis være en god ide at stimulere kroppens muligheder for selv at danne glutathion ved at spise mange svovlholdige grønsager og frugter samt æg og kød. Dog ser det ud til, at effektiviteten er højest ved indtag af vegetabilske glutathionskilder fremfor animalske. De mest glutathion stimulerende fødevarer kan derfor være:
Omdannelsen kræver tilstedeværelse af blandt andet C og B vitaminer, særligt B6 og B12 vitamin samt folinsyre, for at kunne finde sted. Men også andre vitaminer og mineraler samt aminosyrer indgår i dannelsen af glutathion. Det kan du læse mere om herunder.
Spiser du et kosttilskud i form af en pille, der indeholder glutathion, så vil du som regel opleve, at stoffet bare bliver nedbrudt i fordøjelseskanalen til de tre aminosyrer glutaminsyre, cystein og glycin. Det vil dermed ikke føre til øgede mængder glutathion i blodet. Liposomal glutathion ser derimod i mindre studier ud til at fungere bedre, idet glutathionen her er ”pakket ind” i fedtmolekyler. Området savner dog større studier. På denne måde optager kroppen glutathionen direkte, hvilket kan ses som en stigning i blodets indhold af glutathion. Lige nu forhandles liposomal glutathion ikke i Danmark, men det er fuldt tilladt at købe i andre EU lande til eget forbrug. Personligt indtager jeg Quicksilver liposomal glutathion fra Life Extension Europe.
Du kan udover at spise en masse økologiske kål, avocado og hvidløg hjælpe kroppen til øget produktion af glutathion ved at sørge for tilstrækkeligt med glutathionstimulerende mikronutrienter. Det handler om livets tændrør, enzymerne, og du kan ikke danne et eneste enzym i kroppen, hvis ikke der er tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler til stede. Det omfatter i denne sammenhæng eksempelvis:
*Glutamin, n-acetyl-cystein og alpha lipunsyre forhandles i Danmark, men i lavere doser end fastsat af EUs EFSA forordning. Liposomal glutathion forhandles p.t. ikke i Danmark, men kan også fuldt lovligt købes i højere doser til eget forbrug fra andre EU-lande.
Tilstrækkelige niveauer af glutathion er således helt afgørende for sundhed, balance og kropslig beskyttelse mod toksiner – hele livet. Også din levetid kan være påvirkelig af tilstrækkeligt høje glutathionsniveauer. Heldigvis er der meget, vi selv kan gøre for at optimere niveauerne, og det har effekt. Du kan selv vælge, hvilke af de foreslåede veje til øget glutathion, som du foretrækker; skal det være masser af økologisk kål, mindre alkohol eller Liposomal glutathion i tilskudsform? Men der er lige et par yderligere små tips til dig, der gerne vil øge dine glutathionsniveauer helt naturligt. For en alkoholfri øl om dagen ser ud til at kunne øge dine glutathionsniveauer med 29%. Indtag af 83 g mandler dagligt kan øge glutathionsniveauerne blandt rygere med 16% og mindske DNA-skader med 29%. Desuden kan meditation øge niveauerne med cirka 20%. Vælg selv, men vær særligt opmærksom på hver dag at optimere din krops dannelse af dette helt særlige og utroligt væsentlige stof; glutathion.
Kviksølv er verdens farligste tungmetal, og undersøgelser har vist, at mange, særligt kvinder, har kviksølvophobninger i kroppen. Det kan påvirke sundheden, fertiliteten og intelligensen negativt. Glutathion er en væsentlig afgiftningskomponent, også i relation til kviksølv. Mangel på glutathion har således vist sig at kunne medføre øgede negative konsekvenser i forbindelse med kviksølvforgiftning.Afgiftning af kviksølv
Referencer:
Pizzorno J.; ”Glutathione”; Integr Med (Encinitas). 2014 Feb;13(1):8-12. PMID: 26770075; PMCID: PMC4684116.
Pizzorno J.; “The path ahead: persistent organic pollutants (POPs)—a serious clinical concern”; Integrative Med Clin J. 2013;12(2):8–11.
Allen J, Bradley RD; “Effects of oral glutathione supplementation on systemic oxidative stress biomarkers in human volunteers”; J Altern Complement Med. 2011 Sep; 17(9):827-33.
Buhl R, Vogelmeier C, Critenden M, Hubbard RC, Hoyt RF Jr, Wilson EM, Cantin AM, Crystal RG; “Augmentation of glutathione in the fluid lining the epithelium of the lower respiratory tract by directly administering glutathione aerosol”; Proc Natl Acad Sci, U S A. 1990 Jun; 87(11):4063-7
E M van Lieshout, W H Peters; “Age and gender dependent levels of glutathione and glutathione S-transferases in human lymphocytes”; Carcinogenesis, Volume 19, Issue 10, Oct 1998, Pages 1873–1875, https://doi.org/10.1093/carcin/19.10.
Martínez Alvarez JR, Bellés VV, López-Jaén AB, Marín AV, Codoñer-Franch P; “Effects of alcohol-free beer on lipid profile and parameters of oxidative stress and inflammation in elderly women”; Nutrition. 2009 Feb; 25(2):182-7.
Li N, Jia X, Chen CY, Blumberg JB, Song Y, Zhang W, Zhang X, Ma G, Chen J; “Almond consumption reduces oxidative DNA damage and lipid peroxidation in male smokers”; J Nutr. 2007 Dec; 137(12):2717-22.
Sharma H, Datta P, Singh A, Sen S, Bhardwaj NK, Kochupillai V, Singh N; “Gene expression profiling in practitioners of Sudarshan Kriya”; J Psychosom Res. 2008 Feb; 64(2):213-8.
Forrige artikelFrie radikaler og antioxidanter – det handler om balance
Næste artikelGør haven til en biodivers oase