Det er vigtigt at passe på sin hud i starten af sol-sæsonen. For selvom det måske er knapt så varmt som i højsommeren, så kan solens stråler sagtens brænde en lys hud, der får sit spæde kig frem efter vintermørket. Men du kan faktisk også forberede din hud på mødet med betacaroten.
Når forårssolen kigger frem, går der ofte galskab i danskerne. Vi springer ud, smider trøjen og vender kinderne og missende øjne op mod solen. De fornuftige går måske ind og tager et lag solcreme på eller husker kasketten. Andre betaler prisen i dagene efter med blussende kinder og måske ømme skuldre.
Solen er et tvetydigt bekendtskab. Vi har så godt af alle de D-vitaminer, vi kan tanke i løbet af en sommer, men vores hud tager hurtigt skade af strålerne. Rynker, pigmentskader og i værste fald hudkræft kan være resultatet af for skødesløs omgang med solen.
Men i stedet for at handle litervis af solcreme (og snyde dig selv for D-vitaminerne), kan du forberede din hud indefra med en solkur.
Mange af de gule, orange og mørke grøntsager indeholder betacaroten, der er forløberen til A-vitamin. Dette vitamin er rigtig godt til at beskytte vores hud. Nogle tror, at det bliver lettere at blive brune, når vi får masser af betacoten, men det er rent faktisk selve stoffet, der farver huden. Måske har du prøvet at drikke meget gulerodsjuice i en periode og oplevet, hvordan det giver en flot gylden hudfarve?
Til gengæld beskytter A-vitamin huden mod solskader, og fordelen ved betacaroten er desuden, at kroppen kun omdanner det, der er brug for til A-vitamin. Så du risikerer ikke at få for meget af vitaminet, når du indtager et forstadie som betacaroten. Du kan få flere kosttilskud med betacaroten, hvis du gerne vil supplere dit indtag.
I Natur-Drogeriets Solklar får du – udover betacaroten – også naturlig ellaginsyre fra granatæble. Denne syre hjælper med at bekæmpe rynker ved at beskytte hudens kollagen og bekæmpe inflammation. Ellaginsyre beskytter desuden huden mod de skadelige stråler fra solen.
Når vi bliver brune, er det faktisk huden, der forsøger at beskytte os mod solens skadelige stråler. Og en naturlig brun farve fremkommet over tid, er da også en god beskyttelse for huden. Derfor er det ikke nødvendigvis et mål i sig selv at holde sig helt bleg – og slet ikke, hvis man også gerne vil have tanket lidt D-vitamin.
Skal du dyrke solen, kan du udover Solklar med betacaroten og granatæble supplere med Tidselolie, der har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer og naturligt E-vitamin. Det er vores andet ‘hudvitamin’, der forebygger og heler læsioner i hud og væv. Tidselolie fås også som kapsler, så du kan indtage dem som tilskud. Tidselolie har også en god virkning, hvis du allerede er blevet forbrændt eller døjer med arvæv.
Hvis du desuden sveder en del i sommersolen, kan ekstra magnesium/calcium – f.eks. fra Dolomit-tabletter – være værd at overveje, da kroppen mister en del mineraler gennem sved og fordampning.
Ved at styrke vores hud og krop indefra, kan vi således få langt mere ud af solen, når den nu endelig rammer os igen. Du bør selvfølgelig omgås solen med omtanke.
De officielle råd siger, at vi slet ikke bør opholde os i solen uden beskyttelse i middagstimerne, men da det samtidigt er her, du tanker allermest D-vitamin, kan du bruge middagstimerne med omtanke. Start f.eks. med et kvarter i forårsmånederne og gå op til en halv time efterhånden, som du får mere og mere af den beskyttende brune farve.
Nogle mennesker bliver hurtigt brunere end andre. Det afhænger af, hvor meget melanin du danner. Og her ved du bedst selv, hvor forsigtig du skal være, men selv lys hud kan stille og roligt vænnes til mere sol. Ofte har mænd mere melanin i huden end kvinder, ligesom mørkere hud beskytter bedre mod solen. Men uanset, hvor brun du allerede er, kan du blive forbrændt af for langt et ophold i solen, så hold øje med tiden.
Lys og frisk luft er desuden en god cocktail at få hver dag, så måske er det i år, at du skal have en flot grundfarve på?