Nyheder

Klimavenlige C-vitaminer 

C-vitamin forbindes ofte med citrusfrugter og kiwi, men du kan sagtens få din daglige dosis uden at røre importeret frugt eller grønt.

Foto: Shutterstock
23. november 2022

C-vitamin forbindes ofte med citrusfrugter og kiwi, men du kan sagtens få din daglige dosis uden at røre importeret frugt eller grønt. 

Det er næppe mange danskere, der er på kanten af at udvikle skørbug, som er den ultimative konsekvens af C-vitaminmangel. Men du kan sagtens gå rundt og være lidt i underskud uden at registrere det. Mangel på C-vitamin kan bl.a. betyde, at du bliver dårligere til at optage jern. C-vitamin har desuden stor betydning for kroppens immunforsvar, dannelse af aminosyrer og dannelsen af hormonerne noradrenalin og adrenalin. 

Du skal have C-vitamin hver dag

C-vitamin er vandopløseligt, og det betyder, at det nemt optages. Til gengæld deponeres det ikke i kroppen. Vi udskiller vitaminet med urinen, og det er derfor nødvendigt at få vitaminet i kosten hver dag, så du sikrer, at kroppen får nok af det. Da kroppen hurtigt udskiller C-vitaminet igen, er det yderst sjældent, at vi får for meget af det.  

Heldigvis er der et stort udvalg af fødevarer, der indeholder C-vitamin. Det er let at få tilstrækkeligt gennem kosten. Men spiser du meget lidt eller meget ensidigt, er der god grund til at have fokus på, om du får nok. Det gælder også, hvis du er meget fysisk aktiv. Mennesker, der træner hårdt, bør tage ekstra tilskud af C-vitamin. 

Masser af C-vitamin i citrusfrugter

Men hvordan får du lettest adgang til C-vitamin ad den naturlige vej? De fleste vil ty til appelsiner, grape eller citron. Det er ikke nødvendigvis et dårligt valg, da der er omkring 54 mg C-vitamin per 100 gram appelsin. Da du ifølge anbefalingerne skal have mindst 75-100 mg C-vitamin dagligt, er en enkelt appelsin sikkert nok.  

Kiwi er også et stærkt bud med næsten 63 mg per 100 gram frugtkød.  

Kål og kartofler er rige på C-vitamin

Men både appelsiner og kiwi importeres som bekendt fra varmere himmelstrøg. Så hvis du tænker på klimaregnskabet, mens du jager C-vitamin, er der heldigvis andre muligheder.  

Blomkål har f.eks. et næsten ligeså højt et indhold af C-vitamin som appelsiner. Med 77 mg per 100 gram blomkål er vi oppe i den bedste liga. Grønkål er dog topscorer med 169 mg per 100 grqm helt i top. Alle kåltyper er gode kilder til C-vitamin.  

Der er dog et men. C-vitamin fordamper, hvis du varmer fødevaren op i nærvær af ilt eller lagrer den for længe. Det er også derfor, at nye kartofler i forsommeren er en udmærket kilde til C-vitamin, mens vinterens kartofler er noget mere fattige på C-vitamin.  

Brug helst råvarerne i rå form

100 mg C-vitamin svarer til et halvt kilo nyopgravede kartofler, før de bliver kogt eller bagt, og det er en stor portion. Efter kogning er der kun 70 procent af C-vitaminet tilbage. Kartofler, der er høstet om efteråret, vil hen på vinteren kun indeholde en tredjedel af den oprindelige mængde C-vitamin.  

Så du kan altså godt koge blomkålen eller stuve hvidkålen, men en ret stor del af C-vitaminet forsvinder dermed under forarbejdningen. Så meget afhænger af, hvor friskhøstet grøntsagen er. Men allerbedst er det dog, hvis du spiser blomkålen, grønkålen, hvidkålen eller rødkålen rå i en salat eller lignende. Så er du sikret et godt skud C-vitamin. Med renere klimasamvittighed.  

Kilder: Samvirke.dk, vorespuls.dk m.fl

Forrige artikelRask i en ruf?

Næste artikelImmun overfor dårlige vinterdage

Thomas la Cour

Journalist