Naturli.dk har opfordret til det før, og vi gør det gerne igen: Køb dansk, når du handler frugt og grønt. En ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet viser alarmerende rester af pesticider i udenlandsk frugt og grønt.
Du kan ikke se det, og du kan ikke smage det, men spinat fra Italien kan have fem gange så mange pesticidrester som den danske udgave. Slikærter fra Kenya har mere end hundrede gange så mange pesticidrester som danske. En spansk agurk kan have tolv gange så mange pesticidrester som en dansk.
Det er DTU Fødevareinstituttet, der har gennemgået tal fra årene 2008-2012 og netop udsendt en rapport om tendenserne. Tallene er baseret på hundredevis af stikprøver igennem årene, og selvom den seneste stikprøve i rapporten er et par år gammel, er der desværre intet, der tyder på de store forandringer i dag.
Hvis du spiser en almindelig, varieret kost, skulle de mange pesticidrester ifølge eksperterne ikke udgøre nogen direkte sundhedsrisiko. Ifølge DTU skal du spise et halvt kilo slikærter fra Kenya dagligt i hele dit liv, før din indtag overstiger grænseværdierne.
Der er dog stor usikkerhed om eventuelle konsekvenser af “cocktail-effekten”, når pesticidrester og andre hormonforstyrrende stoffer fra eksempelvis hudcreme eller anden eksponering blandes i organismen.
Men mens DTU Fødevareinstituttet understreger, at et almindeligt forbrug af frugt og grønt ikke indebærer nogen sundhedsrisiko, er Forbrugerrådet ikke så begejstrede for rapportens tal.
– Problemet er, at vi bombarderes med problemkemi fra mange forskellige sider. Hvis jeg får lidt af et stof fra det frugt og grønt, jeg spiser. Noget fra de cremer jeg smører på huden. Og noget der dampes af fra det elektronik, jeg har i huset, er det sammenlagt en meget stor udsættelse, vi render rundt i. Og derfor synes vi helt klart, at der er et formål i at sige, at hvis der er tale om stoffer, der har en skadelig virkning på mennesker, så forbyd dem da. Hvorfor skal vi udsættes for det?, siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet til eb.dk.
Vagn Jelsøes logik er dog i direkte konflikt med EU-lovgivning, der sikrer det åbne marked. Vi kan ikke forbyde udenlandsk frugt på basis af en mistanke.
Top ti for frugt og grønt, der havde de største forekomster af pesticidrester, var ærter med bælg, kirsebær, forårsløg, bladselleri, friske figner, bønner med bælg, mango, krydderurter, ribs/solbær og spinat – alt sammen af udenlandsk herkomst.
Den sikreste måde at undgå pesticiderne helt på er dog økologi. Hvis du har mulighed for at vælge økologisk frugt og grønt, er du helt fri for rester af sprøjtegiftene. Grundig rengøring af grønt og frugt kan dog også gøre problemet mindre.