Krop

Kolesterol i balance – helt naturligt

Du skal ikke meget op i alderen, før din læge begynder at fokusere på dit kolesteroltal. Hvis du ønsker at undgå receptmedicin, kan du vælge et naturligt alternativ til at forebygge ubalance i din kolesterolbalance

Foto: Shutterstock
24. maj 2023

Du skal ikke meget op i alderen, før din læge begynder at fokusere på dit kolesteroltal. Hvis du ønsker at undgå receptmedicin, kan du vælge et naturligt alternativ til at forebygge ubalance i din kolesterolbalance

Kolesterol er ingen spøg. Det vigtige fedtstof indgår i en lang række livsvigtige processer i kroppen, herunder opbygning af cellevæggen, dannelse af D-vitamin og produktion af bl.a. kønshormoner.

Men det er også vigtigt at have et balanceret indhold af kolesterol. Ellers kan din krop tage skade. Balancen opgøres ved at måle andelen af de to typer kolesterol; HDL (high-density lipoprotein) og LDL (low-density lipoprotein). Der er brug for begge, men der må ikke være overvægt af LDL (”det lede”). For meget LDL øger risikoen for åreforkalkning og blodpropper. Især hos mennesker, der allerede har været ramt af hjertekarsygdom, eller som er diagnosticeret med diabetes 2.

Er du i risikogruppen, udskriver lægen kolesterolsænkende medicin til dig. Denne medicin indeholder såkaldte statiner, der går ind og dæmper kroppens egen produktion af kolesterol. Statiner er et af Danmarks mest udskrevne receptmidler, og erfaringen viser, at en stor del mennesker fortsætter med behandlingen resten af livet, når den først er påbegyndt.

I de senere år har lægerne i stigende grad tilbudt statiner forebyggende til patienter, som har forhøjet kolesteroltal, selvom de endnu ikke er syge. Det er jo tankevækkende, når man ved, at medicineringen ofte er livslang, og at der kan være en række bivirkninger ved at tage statiner. Den mest udbredte bivirkning er muskelsmerter eller -kramper. Samtidig nedsætter statiner kroppens evne til at danne Q10, selen og D-vitamin.

Du danner selv dit kolesterol


Som forebyggelse er det derfor meget fornuftigt at kigge på andre løsninger, før man sidder med en recept i hånden.

Og der er faktisk flere naturlige måder at skabe en sund kolesterolbalance, når du indretter din livsstil efter det.

Det er nemlig vigtigt at vide, at langt størstedelen af kolesterol i kroppen stammer fra din egen produktion i leveren.

Kolesterol i din kost udgør kun omkring 20%. Resten laver du selv, når din krop opfatter, at der er behov for det. Og det er denne effekt, du for alvor kan påvirke

Det gør du dels ved at skære ned på de kraftigt forarbejdede fødevarer; sukker, hvidt brød, pasta og dårligt raffineret olie/margarine. Denne type fødevarer kan stimulere dannelse af ekstra LDL-kolesterol.

Daglig motion samt antiinflammatorisk kost med grøntsager og mange fibre har den omvendte effekt og reducerer produktionen af kolesterol

Antioxidanterne i vegetabilske fødevarer bidrager til at neutralisere LDL-kolesterolet, der kan beskrives som en oxyderet version af HDL-kolesterol. Samtidig binder kostfibrene i tarmen den ”brugte” LDL-kolesterol, som herefter kan udskilles ad naturlig vej.


En tusindårs-metode

For mange mennesker rykker en ændret livsstil så meget på kolesterolbalancen, at medicinering bliver helt overflødig.

Hvis fokus på mad og motion ikke får dig helt i mål, kan du forsøge dig med et naturligt tilskud, som har været i brug i Asien i hundredevis af år.

Midlet er baseret på røde gærris, der er kendt i hele Fjernøsten. Egentlig er der tale om almindelige, hvide ris, hvorpå man har dyrket en særlig gærsvamp. Det er svampen – Monascus pupureus – der gør risene røde, og sammen med det røde farvestof bliver der udskilt nogle stoffer, der i virkning minder om statiner.

Derfor har røde gærris en dokumenteret dæmpende effekt på de enzymer, som stimulerer dannelsen af kolesterol i kroppen.

En kontrolleret dosis

Røde gærris kan spises ved et måltid som almindelige ris, men det kan være svært at kontrollere dosis på den måde. Der findes røde gærris, som nærmest ikke har noget indhold af de naturlige statiner, mens andre indeholder store mængder.

Hvis du ønsker at have fuld kontrol over, hvad du indtager, kan du i stedet finde et kosttilskud med et standardiseret indhold af aktive stoffer i hver tablet.

Tilskuddet med navnet Cholessin rød gærris er et eksempel på sådan en standardisering.

Kapslerne indeholder et pulver af rød gærris, der er kontrolleret for miljøgifte som citrinin, aflatoxin, dioxiner og tungmetaller. Pulveret er lavet af hele, røde gærris med indhold af såvel svampen Monascus purpurescus som af andre isoflavoner og phytosteroler, der kan medvirke til at dæmpe optagelsen af kolesterol i tarmen og stimulere udskillelsen af kolesterol via galden.

Dosis er 83,3 mg, hvoraf 2,5 mg er den garanterede mængde af svampen Monascus Purpurescus, svarende til et dagligt forbrug.

Forrige artikelDet levende kredsløb

Næste artikelOvergangsalder påvirker humøret

Carsten Gottlieb

Redaktør