Det handler ikke blot om smag, selvom det absolut spiller ind på salget. Men krydderier har også sundhedsmæssige egenskaber, som er noget af det, man kan blive klogere på i krydderimuseet Spicy’s i Hamborgs historiske Speicherstadt. Her kan man dufte og røre og blive klogere på 50 forskellige krydderier.
Når man træder ind i lokalerne, rammes man af en forunderlig blanding af eksotiske dufte fra fjerne egne af verden. Store sække fyldt med krydderier, gamle maskiner fra flere århundreder og plancher med fotos beretter om tidligere tiders arbejde med krydderierne.
– Krydderier er ikke blot godt for vores almene sundhedstilstand, men også for sjælefreden, siger Viola Vierk, leder og indehaver af verdens eneste museum udelukkende med krydderier.
Frem til 20. oktober 2019 har museet, Spicy’s Gewürzmuseum i Hamborg, en udstilling om ”Det sunde urtekøkken”. Museet ligger i de ca. 130 år gamle lagerbygninger, Speicherstadt, ved Elben og Hafencity ikke langt fra Hamborgs centrum.
Vi får historierne om, ”hvor peberet gror”, om de utallige pebersorter og deres gavnlige virkning.
Der er bl.a. lange peber, som når det koges op i mælk blandet med fennikelhonning, skulle være velgørende for bl.a. astmapatienter, og chokoladepeber, som kan bruges på baguette med friskost, i varm drikkechokolade eller strøs ud over friske jordbær om sommeren.
Vi får beretninger om det røde guld, det kostbare safran, om kanel, kardemomme og gurkemeje, om chili og hvidløg og om vanilje og kanel.
Der er informationer om både kendte og ukendte krydderier og mulighed for både at røre og dufte til dem.
Hamborg modtager hvert år 80.000 tons krydderier. Heraf er 30.000 tons forskellige peberarter. Den gamle hansestad kaldes derfor også ”Pebersækkenes by”.
Måske inspireret af dette tilnavn, har Viola Vierk engageret en skuespiller, Thomas Brüning, som alias krydderikøbmand Jacob Lange, viser rundt i Speicherstadt på en Pebersæktur. Turen ender i krydderimuseet, hvor Viola Vierk holder foredrag om krydderiernes forskellige effekter.
Viola Vierk er uddannet indenfor krydderihandel og havde arbejdet med krydderier i mange år, da hun i 1993 sammen med Uwe Paap etablerede krydderimuseet i Speicherstadt i de historiske lagerbygninger ved Elben.
Baggrunden var et ønske om, at de gamle maskiner og dyrknings- og bearbejdningsprocesser ikke skulle blive glemt. De havde begge rejst i mange af de lande, hvor krydderierne stammer fra, og derfra hentet diverse maskiner og redskaber, som oprindelig blev brugt i forbindelse med dyrkning og forarbejdning.
Samtidig blev en stor mængde viden indhentet, ikke blot om dyrkningsmetoder og anvendelsesmuligheder, men også om krydderier og urters gavnlige betydning for menneskers helbred.
– Det har altid gjort indtryk på mig, at mennesker allerede for årtusinder siden havde fundet ud af så meget om planternes indholdsstoffer med kun simple hjælpemidler blot ved tålmodigt at afprøve og eksperimentere. Det mest forbløffende var, at man dengang på nogle områder vidste mere, end hvad forskere senere gennem langvarige og komplicerede test har kunnet bevise.
– For vores forfædre var det kendt, at mod enhver lidelse vokser der en urt. Ja, rigtigt sammensat, har krydderurterne en positiv virkning på kroppen. Desværre har mange børn i dag ikke meget kendskab til krydderier, og selv om Hamborg er den tredjestørste importør i verden af krydderier, så hører tyskere til de mest ”krydderidovne” i verden.
– Det er synd, for man kan trylle helt vidunderlige retter frem med de rette krydderier, og krydderierne kan gøre meget for, at vi kan bevare vores sundhed, understreger Viola Vierk.
– Vil man spise sundt, skal man i hvert fald ikke holde sig fra krydderierne. I stedet bør man bruge langt mindre salt, som i øvrigt ikke er et krydderi, men et mineral, og usundt i store mængder. Til gengæld indeholder krydderier som f.eks. nellike, kanel og gurkemeje mange antioxidanter, faktisk flere end mange grøntsager og frugter.
– Det er kendt, at antioxidanter beskytter mod alzheimer, gigt, diabetes, kræft og hjertesygdomme, siger Viola Vierk og beretter videre om en krydderiblanding af spidskommen, koriander og muskat, som har vist sig at have lindrende virkning på ledsmerter, især ved slidgigt.
Og så er krydderier ikke blot godt for sundheden, men også for sjælefreden, tilføjer hun.
– Eksempelvis virker nellike beroligende og opmuntrende, allehånde har indflydelse på det gode humør, mens vanilje styrker og beroliger psyken, siger lederen af det enestående museum.
Viola Vierk bruger selv de mange forskellige krydderier, og hendes ønske er gennem mange forskellige oplevelser at videregive de utallige muligheder, som krydderierne byder på til både børn og voksne.
Derfor inviterer museet til deltagelse i mange forskellige arrangementer, som f.eks. kombineres med besøg i kafferisteri, restauranter i Speicherstadt, hvor krydderier kan smages både i vin, kaffe og mad. Og også i museet bydes man på eksempelvis kanelkaffe, krydret te og måske en krydret salami, når man har deltaget i en pebersæktur.
Entrébilletten er i øvrigt et brev peber.
Viola Vierk præsenterer her hendes yndlingsopskrifter: Karottensuppe mit Kokos-Curry, Gulerodssuppe med kokoskarry og Currykekse, karrykiks, som ikke er søde kiks, men en slags snacks.
Du skal bruge:
Sådan gør du:
Skræl løget og skær det i små stykker. Svits det i ca. fem minutter til det bliver blankt. Derefter tilsættes de søde kartofler og gulerødderne, som også er skåret i små stykker.
Dækkes med grøntsagsbouillon og koger svagt i 20 minutter.
Derefter blendes suppen og kokosmælken tilføjes. Alt efter smag tilsættes kokoskarry-blandingen (se opskrift).
Smages til med limesaft og sød paprika. Over suppen strøs kokosflager.
Du skal bruge:
Du skal bruge:
Koriander-, spidskommen-, kardemomme- og bukkehornsfrø ristes nogle minutter i en pande, afkøles og blandes med de øvrige ingredienser.
Dernæst males de alle i en morter. Man kan dog også bruge almindeligt stødt krydderi.
Karrykiks er ikke søde kiks, men en slags snacks til en hyggelig aften. F.eks. som snack til en tv-aften i stedet for chips eller saltstænger. Kan også fint bruges ved fester, siger Viola Vierk.
Antal: 40 stk.
Du skal bruge:
Sådan gør du:
Mel, salt og karry blandes i en skål. Gouda og parmesan rives og tilsættes sammen med blødt smør. Dejen samles.
Rulles tyndt ud (5 mm tyk) og sættes på en bageplade. Brug evt. en udstiksform.
Bages i en forvarmet ovn ved 180 grader på midterste rille i 8-10 minutter til de er gyldne. Afkøles og opbevares i en kagedåse, så er de holdbare i flere dage.
Museets adresse: Am Sandtorkai 34, Speiherstadt Hamburg.
Hjemmeside: www.spicys.de
Der arrangeres skiftende særudstillinger, og har man et ønske om et særligt arrangement, f.eks. for en skoleklasse eller et privat selskab er det også en mulighed.
Forrige artikelFå din næring direkte fra naturen
Næste artikelGrønt genbrug: Lær at gendyrke dine grøntsager