Proteinkure er det nye sort inden for slankeindustrien. Og mange taber sig rent faktisk af dem. Men et liv, hvor kulhydrater i en enhver form udelades, er ikke optimalt. Derfor er der masser af fokus på grøntsager i Anette Harbech Olesens nye bog.
Salaten med mango og kyllingen med sesam er svær. De gule farver flyder let i et, og det kræver både hjælp fra røde chilier og blomster fra krydderurter samt en del flytten rundt på tallerkenen at få det til at se smukt, indbydende og lækkert ud. Vi er til den sidste fotodag på forfatter og sundhedskonsulent Anette Harbech Olesens nye bog: ‘Syv sunde skridt’, og mens de sidste retter bliver tilberedt, stylet og fotograferet, får jeg en snak med Anette om sundhed og ikke mindst grøntsager. For dem kan vi efter hendes mening med fordel spise mange flere af – kun hver tiende dansker får de 600 gram, som er anbefalet – og derfor indgår de som en vigtig del af Anettes opfordring til en sundere hverdag i den nye bog.
– Jeg tror, at der er en årsag til, at vi har tre hovedgrupper af næringsstoffer: Fedt, protein og kulhydrater. Vi har brug for dem alle tre. Fedtforskrækkelsen har vi været igennem, og fedt var længe bandlyst, men vi ved nu, at de gode fedtstoffer er livsvigtigt for os. Nu er det så kulhydraterne, der får turen. Men kroppen bliver let sur af en kost med for mange animalske proteiner og uden grøntsager. Grøntsager er de sundeste kulhydrater, vi kan spise, og for mig handler det ikke om at udelade enkelte fødevaregrupper, men derimod om at spise varieret og prioritere gode rådvarer.
De sidste 15 år har stået i sundhedens tegn for Anette Harbech Olesen, og denne proces har nu resulteret i ‘Syv sunde skridt’. Sundhed opnås bedst med små skridt, for indarbejdelse af nye vaner tager tid. Målet er at inspirere med viden og erfaring – ikke at give dårlig samvittighed eller ekstra stress.
Vi danskere spiser meget brød og forbinder ofte kulhydraterne med brødet, pastaen og nudlerne. Men et stort brødindtag kan blandt andet binde væske i kroppen.
– Vi får faktisk resultater af proteinkure, blandt andet fordi vi taber væske, og fordi de store mængder kød sætter gang i forbrændingen. Så selvfølgelig kan du tage en kur på en måneds tid, hvor du på den måde sætter forbrændingen i vejret med proteinerne. Men vær kvalitetsbevidst i dine valg af fødevarer – og brug så ellers den sunde fornuft med hensyn til mængderne af de forskellige typer kulhydrater. Grøntsager er supersunde, men vi skal huske, at fuldkorn faktisk også indeholder sunde.
Hun anbefaler, at man holder sig fra de raffinerede kulhydrater – hvidt brød og “sandkagerugbrød”, men til gengæld meget gerne integrerer flere grøntsager og fuldkorn i de daglige måltider. Og vi kan med sindsro vælte os i grøntsagerne. De mætter, er sunde og indeholder næsten ingen kalorier. Når det nu er så sundt, hvorfor er der så så få danskere, der får nok grøntsager?
– I dag har mange virksomheder en frugtordning. Frugt er sundt og bedre en kage, men kan let blive en sovepude, fordi vi så tror, at vi har fået vores frugt og grønt, når vi har spist seks stykker frugt på en dag. Men det er grøntsagerne, der er langt det vigtigste, og de bør udgøre hovedparten af de 600 gram. De så fyldt med vitaminer og mineraler.
– Og så er grøntsagerne ikke mindst rige på fibre! De er Så vigtige for vores tarmsystem. Ca. 70 pct. af vores immunforsvar er knyttet til vores tarmsystem. Vores tarme dækker et kæmpe areal, og de ligger fint presset sammen i små folder. Hele denne overflade bliver gendannet hver femte dag. Fibre og stoffer, som vi får fra grøntsager, bruges til denne gendannelse. Fibre binder også brugt kolesterol og hormoner til sig, så de kommer med ud, og dermed ikke bliver genoptaget til gene for kroppen.
Der er faktisk kun et minus ved grøntsager – og det er, at det ofte tager lidt tid at få dem rengjort, tilberedt og integreret i kosten. Og vi har jo travlt. Det er lige præcis her, Anettes mere praktiske viden kommer til sin ret. For ud over at dele ud af sine erfaringer, har hun også kreeret et væld af skønne opskrifter med masser af det grønne – så vi let kan få det morgen, middag og aften.
– Jeg kunne godt tænke mig, at vi skiftede fokus, når vi tænker på måltidet. Ofte er det kødet, vi snakker om, når det handler om aftensmad. Jeg tror, at mange familier med stor sundhedsfordel kunne udfordre sig selv og lade grøntsagerne være det dominerende i måltiderne. Eksempelvis den cremede blomkålssalat, grønne forårsruller, grøntsagsspagetti. Hvilke grøntsager har vi lyst til at spise i dag?
Det handler i højere grad om kvalitet frem for kvantitet. I bogen opfordrer Anette Harbech Olesen os til at tænke mere som franskmænd, der dufter, smager og går efter de allerbedste råvarer og er sundere og slankere end os danskere. Så længe portionerne er små, betyder det ikke så meget, at vi også får lidt smør på brødet eller et rødt stykke kød. Kvalitetsgrøntsager betyder også friske og gerne økologiske grøntsager, der indeholder flere næringsstoffer.
Fotografen er endelig tilfreds med resultatet – sesamkyllingen er skudt, og nu mangler der kun én ting: Vi skal selvfølgelig smage på sagerne. ‘Næsten yoghurt’ med spinat og avocado tilbydes som en let sen morgenmad efterfulgt af forårsruller med fyld af grøntsager, soltørrede tomater og valnødder, der giver en konsistens, så kødet helt kan undværes. Så er det ingen sag at spise grøntsager.
Anettes råd til flere grøntsager:
Kodeordet er planlægning – og det hele fungerer bedre, når du laver en madplan, og når alt er købt ind. Det er heller ikke så svært at rengøre grøntsager, så der er til to dage, eller lave mad til to dage ad gangen.
Prøv at veje dine grøntsager af – det giver et indtryk af, hvor mange grøntsager, der skal til – en familie på fire skal have mindst to kilo på vægten.
Juice dine grøntsagsrester – så får du brugt dem, får masser af vitaminer, og du kan bruge fibrene/pulpen til bagning og gryderetter.
Hav grøntsagsstænger og stykker med til eftermiddagssulten sammen med lidt mandler (ærter i sæsonen, rå blomkålsbuketter, gulerødder osv.)
Skift fokus fra kød til grønt og køb kvalitetsråvarer.
‘Syv sunde skridt’ kommer hele vejen rundt om sundhed. Den handler om, hvordan mange faktorer i livet spuller en rolle for vores sundhed og indre balancer. Maden er en væsentlig del af en sund hverdag, og bogen er fyldt med opskrifter. Men også god nattesøvn, motion, motivation og tanker har betydning, og berøres i bogen. Bogen er også en opfordring til, at rejsen mod mere sundhed skal tages i et sundt tempo.
212 sider med flotte billeder, lækre opskrifter, gode råd og brugbare tips.
‘Syv sunde skridt’ af Anette Harbech Olesen, forlaget Længe Leve Livet, vejl. udsalgspris kr. 299,-.
Udkommer den 18. september, hvor du kan købe den i Naturlis shop saftkraft.dk.
Én ting er intentionen om indtage de sundeste kulhydrater i form af grøntsager – noget andet at få dem sat til livs. Vi har masser af inspiration og smagsprøver fra Anette Harbech Olesens nye bog “Syv sunde skridt”.
Opskrifter:
Grønsags-spagetti med tomatsalat
Find flere opskrifter på Anettes blog: madforlivet.com
Forrige artikelSeminar om naturlig smertelindring
Næste artikelGisselfeld kloster og slot: Inspiration til alle sanser