Sind

Kur mod mindreværd

17. september 2012

Undgå at skade dig selv og dine omgivelser med bivirkninger af lavt selvværd, fordi du er drænet. Få overskud ved at forkæle dig selv: Tips fra terapeut, kostvejleder og forfatter Lene Hansson.

Mindreværds-komplekser kan bringe dig i uføre. Det er let at misforstå andre mennesker, hvis man dybest set tror, at de ser ned på en. Alverdens skadelige konflikter opstår på den konto.

Især i sårbare perioder har man tendens til at tro det værste om alt, hvad andre siger og gør – eller måske tænker. F.eks. hvis man er kørt helt ned på grund af stress, sygdom eller mangel på næring.

Den bedste kur kan i første omgang være sund fornuft. Måske trænger du bare til at holde helt fri og forkæle dig selv; med masser af søvn og afslapning, skøn sund mad, vitaminer og mineraler, der kan hjælpe dig med at komme ovenpå igen. Og få overskud og overblik til at foretage de ændringer, der skal til for at få et sundere selvværd. Så du ikke er så nærtagende og vælter omkuld over ingenting.

Kostvejleder, terapeut og forfatter Lene Hansson foreslår, at man starter med at se sit sukkerforbrug efter i sømmene:

– Når man har det dårligt med sig selv, er det let at spise alt det forkerte, fordi vi ubevidst bruger mad som trøst. Det ligger i os at få noget sødt, når vi er kede af det. Det stammer helt tilbage fra, da vi blev født. Når vi græd, som jo var vores eneste sprog, blev vi for det meste trøstet af vores mor med brystmælk, som er sød, siger hun.

Brug maden med omtanke

Lene Hansson mener, at det er derfor, vi forbinder det at være ked af det med det at få og smage noget sødt. Også selvom vi måske i dag er 30, 40 eller 50 år gamle.

– Det er, som om pickuppen konstant havner i den samme rille på vores plade. Et godt råd er at bytte sukker, slik, chokolade, is og kage ud med tørrede frugter, der søder på samme måde, men er langt sundere, da de ud over frugtsukker også indeholder mineraler og andre næringsstoffer, siger kostvejlederen.

Sund mad er uundværlig benzin til kampen mod lavt selvværd.

– Jo sundere du spiser, jo renere er din krop og dit sind, jo hurtigere får du adgang til dit indre. Jo mere adgang du har til dit indre, jo lykkeligere bliver du, og jo sundere har du lyst til at leve.

– Du skal starte et sted. Begynd med en kostændring, der kan give dig mere energi. Derved får du lettere ved at tage hånd om din personlige udvikling, da der i en sund krop ofte også kan være boplads for en sund sjæl!

Hvis man konstant har store mindreværdskomplekser og er utilfreds med sig selv, forpester man ofte tilværelsen både for sig selv og omgivelserne. Derfor er det vigtigt at gøre noget ved det.

– Det er ikke sikkert, at man selv er klar over, at man lider af et mindreværd – altså at man ikke værdsætter sig selv særligt højt. Men hvis man f.eks. ofte nedgør andre, er det et tydeligt tegn på, at man har brug for at hæve sig selv fra det lave sted, hvor man har parkeret sit selvværd. Så er det på tide at tage elevatoren op, anbefaler Lene Hansson.

Pas på projektioner

Ofte opfatter vi det, andre siger og gør ud fra vores egen begrænsede opfattelse af virkeligheden – ud fra det, vi opfatter som sandt. Men vore forudfattede meninger er påvirket af mange ting – bl.a. vores situation, erfaringer og opfattelser, som kan være meget forskellige. Derfor er det let at misforstå.

– Vore overbevisninger om os selv kan være hæmmende livet igennem. Især hvis de er negative. Disse overbevisninger stammer ofte fra små og ubetydelige hændelser i barndommen – måske fra snak mellem børn eller overhørte bemærkninger fra forældrene – som DENGANG havde en stor og overbevisende effekt på dig. Men er det også sandt i dag? siger Lene Hansson.

Vi lærer hele livet igennem. Og vi skifter holdninger efterhånden, som livet lærer os mere. Det er meningen, at vi skal blive dybere, klogere og mere rummelige med alderen – i takt med livserfaringen. Men nogle gange er det smertefuldt at blive klogere:

– Alle dine livserfaringer kan du samle og lære af. Især dem, der har gjort ondt. Enhver oplevelse, som du måske opfatter som dårlig, kan du lære noget af. Den kan vise dig ind i dig selv og fortælle meget om dig. Om hvordan du reagerer i bestemte situationer. Du kan anvende dine dårlige oplevelser til at få selvindsigt og gratis terapi, hvis du lærer at forstå værdien i dem.

– Hvis du ikke selv kan finde hoved og hale i det, er det en god idé at opsøge en terapeut, der kan hjælpe dig med at forstå, hvor vigtig oplevelsen faktisk kan være for, at du kan blive mere lykkelig – og dermed også sætter et bedre værd på “dit selv”, understreger Lene Hansson.

Det er vigtigt at søge fred og glæde i livet. Det smitter.

– Når du selv er blevet mere lykkelig og har fået et bedre selvværd, kan du elske dig selv mere. Når du elsker dig selv mere, kan du også elske andre mere. Og når andre elskes mere, kan de elske dig mere. På den måde kan din ændring gøre en kæmpe forskel, siger hun.

Lene Hansson har udgivet bogen “Min hjertesag” (forlaget Lindhardt og Ringhof) der beskriver hendes egen kamp med dårligt selvværd, sygdom og manglende kærlighed i hendes tidlige år. Gennem en radikal ændring af sin egen tankegang og overbevisninger, lykkedes det hende at finde vejen til et bedre selvværd og samtidig undgå en stor hjerteoperation. Lene arbejdede med sin egen livshistorie som udgangspunkt for at blive mere lykkelig og harmonisk.

 

Tips:

Elsk dig selv, som du er. Stå ved dig selv, som du er – trøst dig med, at du arbejder på sagen – det må vi alle gøre. Vær den du er. Sig hver dag til dig selv: Jeg er ok!

 

Forrige artikelNSAID farlig for hjertepatienter

Næste artikelBørn vil have magiske grøntsager