Nyheder

Kvinder fremstår koldere på onlinemøder

Foto: Adobe Stock
10. juni 2021

Det er blevet yderst normaliseret at holde møder, undervisning, forhandlinger og foredrag på virtuelle platforme. Men lige så smart, det kan være, lige så skadeligt kan det være for kvinder og deres fremtoning, viser ny forskning.

Når et møde bliver holdt på Skype, Teams, Zoom eller lignende, så er der facetter af kommunikationen, der går tabt. Måske er der ikke billede på, og selv hvis der er, er det ikke sikkert, at man får alle nuancer af et ansigtsudtryk med. Der er også hele aspektet omkring kropssprog, som bliver væsentligt minimeret. Det betyder, at det i høj grad er stemmen og ordene, vi forholder os til, når vi holder et møde eller skal modtage læring på den her moderne måde.

Og det kan altså være en ulempe for kvinder. Et forskningsprojekt har nemlig undersøgt, hvordan lyttere oplever at lytte til forskellige stemmer via internetforbindelser, og her bliver kvinders stemmer rangeret markant dårligere end mænds. 

Faktisk viser undersøgelsen, at kvinders stemmer vurderes som både mindre kompetente og karismatiske end mænds, og en af forskerne peger på, at teknologien simpelthen ikke er lavet til at få alle de facetter med i kvinders sprog, som giver det en følelsesmæssig komponent. Man kan altså sige, at systemerne får kvinderne til at virke koldere.

Dyrlægens natmad eller en rugbrød med leverpostej

Oliver Niebuhr er lektor ved Center for Industriel Elektronik ved SDU i Sønderborg og har i mange år forsket i taler, sprog og kommunikation, og hvordan budskaber og mennesker opfattes forskelligt, baseret på levering. Med andre ord har han formået at sætte karisma på formel. Og han forklarer altså, at det er meget uheldigt, at systemerne i dag ikke er indrettet i tilstrækkelig grad til at formidle kvinders toneleje.

– Hvis du skal overbevise en person om noget, så er det essentielt, at du fremstår karismatisk. Du skal have vedkommendes fulde opmærksomhed. Vores stemme er uhyre vigtig i den sammenhæng – specielt i en sammenhæng, hvor kropssprog er taget ud af ligningen, som tilfældet er i et videomøde, udtaler Oliver Niebuhr i en pressemeddelelse.

For at gøre mekanismen letforståelige sammenligner Niebuhr det med smørrebrød. Når lyd opfanges i et system som Zoom, så komprimeres den. Det sker for både mænd og kvinder. Men fordi systemet i højere grad er tilpasset mænds typisk dybere stemmer, så mister deres sprog ikke mange facetter ved komprimeringen. Anderledes er det for kvinder.

– Hvis vi tager ’Dyrlægens natmad’, så forsvinder der i mændenes tilfælde måske lidt sky, fordi deres stemmeleje ligger i et bestemt frekvensområde. Fordi kvinders stemmer ligger på en anden frekvens, så forsvinder der mere; måske smør, saltkød, sky og løgringe, så der til sidst kun er en leverpostejmad tilbage, siger han. 

Dårlig internetforbindelse forstærker problemet

Den enkelte kvinde kan ikke ændre på, at systemerne er opbygget på en måde, som sætter hende tilbage på point eksempelvis i en forhandlingssituation. Men i takt med at det i højere grad er muligt at afholde fysiske møder, er det værd at tænke over. Særligt hvis man har en dårlig internetforbindelse, som gør udfordringen større. 

Undersøgelsen er foretaget på baggrund af testlyttere, som gennem professionelle højttalere hørte afspilninger af forskellige stemmer, og efterfølgende vurderer dem. Svarene viste tydeligt, at kvinderne blev rangeret dårligere, og Niebuhr håber, at den opdagelse kan betyde justeringer i systemerne, så der i fremtiden ikke vil være samme tekniske forskelsbehandling af stemmer. 

Forrige artikelNy forskning i corona-senfølger: “Vi er fortrøstningsfulde”

Næste artikelKan bilvask være bæredygtigt?