Forfatter, sygeplejerske, ernæringsterapeut og livsstilscoach Thorbjörg Hafsteinsdottir er aktuel med bogen ‘Min yoga’, som er en reminder om at passe på os selv gennem sund kost, livsstil og motion. Det er råd, som især kvinder omkring overgangsalderen kunne have rigtig godt af at blive mindet om – og hvem er bedre til det end en smuk islænding, der selv har passeret sin 58 års fødselsdag?
Overgangsalderen opleves forskelligt fra kvinde til kvinde – fra nærmest ingen gener eller symptomer til ulidelige hedeture, depression og tørre slimhinder. Det kan stå på i årevis eller være et lille bump på vejen, hvor menstruationen indstilles og en ny fase af livet begynder. Selv var Thorbjörg ikke en af de hårdest ramte, men præcist hvorfor, ved hun ikke:
– Jeg har ikke noget konkret svar på, hvorfor overgangsalderen opleves så forskelligt, men jeg er dog ikke i tvivl om, at livsstilen påvirker hormonbalancen – herunder kostvaner, træning og bevægelse i samspil med selvforståelse og ikke mindst måden, man møder udfordringer og forandringer i livet med, siger Thorbjörg.
Og især indstillingen til overgangsalder og hormoner er noget, hun mener, vi kan blive bedre til at tackle anderledes.
– Jeg ser ofte overgangsalderen få kredit for alt muligt, som ”går galt”, eksempelvis når en kvindes respons eller reaktion i en given situation stikker lidt af fra normalen og bliver vurderet – af kvinden selv eller nogen i hendes omgangskreds – som lidt for dramatisk eller overdreven følelsesladet. Det bliver enten undskyldt eller forklaret med ”det er hormonerne”.
– Jeg har funderet over, om der ubevidst er en herskende kulturel konsensus om overgangsalder og kvinder, som giver tilladelse til, at vi bliver mødt med en slags overbærenhed. Når kvinden er lidt glemsom, træt, irriteret, vred, stresset, har hovedpine eller ikke gider sex, så er hun forvirret, utålmodig, urimelig, bitch eller dramadronning … fordi hun er i sine hormoners vold.
Thorbjörg mener, at vi i stedet burde interessere os for, hvorfor vi blive vrede, irriterede eller triste – i stedet for at skubbe det ind under hormonerne.
– Min pointe er, at jo, for pokker, der er hormonændringer, og de tænder op under vreden eller irritationen, men den var der i forvejen! Den har måske været undertrykt i mange år, og nu blusser den op og får lov til at vise sit ansigt.
Personligt ville hun byde følelserne velkomne – i stedet for at negligere dem.
– Jeg ville bruge lejligheden til at observere og være nysgerrig i stedet for at trække hormonkortet. Det kan godt være, at der ikke er noget i denne vrede, men så er den i hvert fald blevet set, og så kan man vinke farvel og tak.
Hun er opmærksom på at ikke alle følelsesudbrud kan eller skal ses som udtryk for bagvedliggende traumer.
– Men jeg er imod, at man lukker dem ned med ord som overgangsalder, graviditet, amning eller alderdom, som vi så bare skal tilpasse os.
Hvis overgangsalderen er noget, som overgår os – eller ligefrem overmander os, så oplever vi også situationen som uden for vores kontrol. Vores overgangsalder bliver til en livskrise, hvor vi er handlingslammede.
– Jeg har talt med mange kvinder om det i min konsultation og på mine mange kurser. Men igen, jeg vil gerne tilbyde at i stedet for at blive hængende og vente, så hellere møde overgangsalderen som en mulighed for at tage ejerskab over forandringen og overgangen til noget nyt. Det kan blive meget sjovt og inspirerende, hvis man vil.
– Det handler jo ikke bare om hedeture, selvom de kan være mere end nok! Hormonerne ændrer sig jo, og der bliver gradvist mindre af alt! Østrogener og testosteron, energi, lyst, fugt og kollagen, som holder huden spændstig og rynkefri. Man kan ikke længere snyde sig fra styrketræningen, og man må hanke op i kulhydraterne, hvis man vil undgå de ekstra kilo på maven.
– Vi opfatter os ikke længere som sexede eller attråværdige – snarere tværtimod. Vi observerer vores egen krop gå i forfald, og det, vi ser, gør os kede ad det. I disse år bliver børnene også store og flytter hjemmefra, så for nogle kvinder bliver det en ekstra krise: Mor-rollen er ved at være udtjent (tror vi!), og det bliver underligt tomt i huset uden dem (tror vi!). For at det ikke skal være løgn, så er der også en kulturel tendens til, at kvinder +50 ikke duer på arbejdsmarkedet, hvilket truer vores værdi her.
Thorbjörg Hafsteindottir mener, at vi selv kan gøre meget for at komme ud af den krisestemning og vende den til noget positivt.
– Spis anderledes, vælg noget fra og til, rør dig, gå til yoga og sæt dig først, nu du er fri for ungerne i huset! De fysiske forandringer sker ikke på én nat, men over tid.
– De andre gode fordele er, alt det du får! Personlig indsigt, fornyet kropsbevidsthed, power og sikkerhed, ro i dig selv og det at blive lidt ligeglad. Alt det får sexlysten til at blomstre og du vil (igen) føle dig sexet og kvindelig. Det sidder ikke i brysterne eller den gode røv, men i attituden og udstrålingen.
Selv oplevede Thorbjörg en forholdsvis tidlig overgangsalder. Symptomerne var ikke værd at skrive hjem om, kun nogle svage hedeture. Én af årsagerne var måske, at hun havde for travlt med andre ting i sit liv:
– Jeg blev skilt efter 25 års ægteskab, og jeg arbejdede intenst med terapi og personlig udvikling, hentede inspiration i bøger og på kurser. I samme tidsrum skrev jeg min første bog – ’10 år yngre på 10 uger’, hvis indhold afspejlede min egen livsstil herunder kostvaner, som jeg er sikker på spillede en rolle for udfaldet af, hvordan jeg indtog og gennemgik overgangsalderen.
Kvalitets-kosttilskud og regelmæssig træning var på det tidspunkt en fast del af hendes liv.
– Jeg er sikker på, at attitude og livsstil – herunder ernæring – påvirker alle faser i et liv, også overgangsalderen.
Men det ungdommelige udseende, der dengang kastede komplimenter af sig, satte også nogle krav, der gjorde hende urolig, når man nu lever af at sælge en sund livsstil.
– Jeg var jo The Scandinavian Anti Age Goddess, som en meget sød engelsk journalist kaldte mig i The Times i forbindelse med udgivelsen af den engelske udgave af ’10 år yngre …’ Jeg blev overbevist om, at det ville være svært og rædselsfuldt, når forfaldet og alderen for alvor begyndte at kunne ses. På forhånd følte jeg, at jeg ikke kunne leve op til den her dyrkelse af det ungdommelige udseende.
– I dag kan jeg både se og mærke ”det”. Ubehag og smerter i mine led og i mine knæ, jeg ser det i min hud, som er slappere alle steder på kroppen, og jeg har fået flere rynker, håret er tyndere, og jeg har taget lidt på, og så er jeg blevet meget mere glemsom og distræt end tidligere.
– Jeg kunne godt hive alderskortet og vifte det foran mig selv: Nu må du acceptere! Det er jeg også parat til, men ikke endnu. Jeg vil se på kendsgerninger først. Jeg er 58 år gammel, jeg har det sidste år arbejdet mellem 12 og 15 timer om dagen og nogle gange weekender på etableringen af min nye virksomhed – en koncept restaurant. Jeg er ejer, manager, chauffør, kok, træner kokke og personale, ansætter, udvikler opskrifter, indhenter tilbud.
– Så nej, lad os bare kalde en spade for en spade. Det er ikke alderen, som gør, at jeg er træt ind imellem, distræt og glemsom.
Thorbjörg må erkende, at hun ikke har styrketrænet i fire år, og at det også er forklaringen på noget af den slappe hud. Og hun ærgrer sig over, at hun ikke får det gjort – fordi det havde så mange positive sideeffekter.
– Men forfaldet er ikke, ind til videre, så forfærdeligt at opleve, som jeg forestillede mig. Og det er en kæmpe lettelse. Jeg har lært mig selv at sige fuck it! Og mene det!
Det er dog ikke det samme som, at hun bare lader stå til.
– Jeg har dårlige knæ. Det er noget, som gør så ondt, at jeg ikke kan løbe ture eller svømme brystsvømning mere, som jeg ellers holder meget af. For at det ikke skal være lyv, har jeg også noget, som hedder Hortons syndrom, som angriber tredje og fjerde tå på begge fødder, som gør det sindssygt smertefyldt at gå i vandrestøvler.
– Jeg kunne vælge at holde op med at svømme, løbe og vandre, men jeg nægter at acceptere denne forhindring. Derfor har jeg erstattet løb med lange og raske gåture og ren yoga. Brystsvømning er erstattet med crawl, men først måtte jeg gå på otte ugers aftenkursus og lære det. Nu svømmer jeg igen en kilometer hver aften – i Island har vi verdens bedste udendørs svømmebade – og det er faktisk meget sjovere at svømme nu.
– Jeg går regelmæssigt i behandling for knæ og fødder og har fået lavet indlæg til mine sko. Jeg kan igen vandre i bjerge i dagevis. Jeg er så lykkelig!
Uanset tilrettelserne, accepten og indstillingen til tingene sværger Thorbjörg til en sund og ren kost.
– Jeg tager målrettede tilskud mod inflammation og spiser naturligvis for det meste mad og drikke uden tilsat sukker eller gluten og alt for mange mælkeprodukter. Jeg ved bedst selv, hvad der er godt for mig. Det er ikke givet, at det er det for dig. Men muligheden for at finde ud af det er inden for rækkevidde for os alle.
Hun mener, at vores overgangsalder kan fortælle os en del om, hvem vi bliver senere i vores alderdom.
– Fortæl mig, hvordan du er i overgangsalderen, så skal jeg fortælle dig, hvem du bliver som 80-årig og 100-årig! Griner Thorbjörg.
– Nej, det kan jeg nok ikke. Men jeg kan gætte. Hvis du oplever en svær overgangsalder, både fysisk og psykisk, og du affinder dig med tingenes tilstand, fordi du har en overbevisning og tro på, at det er normalt at have det sådan – og føler dig tryg ved at identificere dig som ”hormonforstyrret”, så er det ikke sikkert, at vi to mødes på en vandring, når vi er 80 år.
– Til den tid vil du ikke have attitude nok eller mod til at gå lange ture eller vandre. Fordi du har fået at vide, at det er farligt for 80-årige at gå i ujævnt terræn, for du kan jo falde og brække et ben eller håndled. Eller måske endda falde om af hjerteslag! Og det tror du på. Så alderen bliver din hindring. Det bliver ikke min. Jeg er bevidst om, at jeg kan falde, men det er jeg også nu, og jeg vandrer alligevel.
– For hvad er alternativet? Ikke at vandre? Hvorfor skulle det blive anderledes, bare fordi jeg bliver gammel?
Vil arbejde til enden Selv har Thorbjörg ingen pensionsopsparing, og regner med at arbejde til hun dør. Hun vil hellere leve i nuet og i fremtiden – og derfor gør hun det, der betyder meget for hende – som at lave restauranten Yogafood i Reykjavik. Et mekka bygget på hendes sundhedskoncept, hvor menuen består af opskrifter udviklet af Thorbjörg og et partnerskab med veninden, der er læge og yogalærer. – Jeg er glad for, at jeg selv tog handling og valgte at blive yogalærer. Teorierne og filosofien gavnede mig ved skrivning af min sidst udkomne bog ‘Min Yoga – næring til krop og sjæl’. Jeg anbefaler på det varmeste yoga for kvinder i alle aldre og faser af livet – herunder klimakteriet. Yoga lindrer symptomer på hedeture, forbedrer søvnkvaliteten, afstresser og beroliger nervesystemet. Yoga øger blodtilførsel til slimhinderne som er aktuelt for tørre slimhinder i skeden og manglende sexlyst. Yoga styrker og smidiggør led og lindrer smerter. Yoga er en tilstand, hvor du kan komme hjem til dig selv og mærke, hvem du er.
|
Min Yoga – Næring til krop og sjæl er en lækker bog om, hvordan vi kan nære og rense både krop og sjæl én gang for alle. Du får indførsel i, hvad yoga-livsstilen kan og hele 84 opskrifter på nærende mad samt trin-for-trin-instruktioner, der beskriver rensningskure og grundlæggende viden om yogatræning og yogaens grundtanker. Udgivet af FADL, 217 sider, til vejl. pris kr. 299,95. |