Nyheder

Luftforurening kan udløse slagtilfælde

21. juni 2016

Hver sjette slagtilfælde er på verdensplan udløst af luftforurening. Det er især de fattigste lande, der er i risikozonen. Men forurening fra trafik og andre forbrændingskilder er også en risikofaktor i den mere udviklede del af verden – heriblandt Danmark.

Vi har snakket meget om forurening i Naturli regi – og vi bliver ved. Nu viser et nyt stort studie, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet, at hver sjette slagtilfælde er udløst af luftforurening. I perioden mellem 1990 og 2013 er risikoen for at få et slagtilfælde på baggrund af luftforurening steget med 33 procent. Så der er grund til at tage forureningstilstanden alvorligt.

 

Global forskning

Forskerne bag den globale undersøgelse kigger på årsagerne til slagtilfælde. Fra 1990 til 2013 har forskere fra en række lande, heriblandt Danmark, indsamlet data fra i alt 188 lande og kigget på risikofaktorer for slagtilfælde. 15 millioner mennesker rammes hvert år med et slagtilfælde, og af de tal er det 16,9 procent, der er forsaget af luftforurening. Det kan sammenlignes med, at 20,7 procent af alle slagtilfælde er forsaget af rygning.

Resultaterne viser tydeligt, at det især er i de fattigste lande, hvor sammenhængen mellem slagtilfælde og luftforurening er tydelig. Hver tredje slagtilfælde i et uland kan være forsaget af luftforurening.

Men i de mere udviklede lande er der også risiko – blandt andet på grund af forurening fra trafik og andre forbrændingskilder. Her kan cirka 10 procent af alle slagtilfælde associeres med luftforurening.

 

På baggrund af danske resultater

Det var danske forskere, som i første omgang påviste sammenhængen mellem apopleksi og luftforurening. Den pågældende undersøgelse viste for seks år siden, at på dage med mere forurening i luften blev antallet af indlæggelser med slagtilfælde øget. Lektor på Københavns Universitet, Zorane Andersen, var i sin tid med til at lave undersøgelsen.

– Folk, der bor i områder i Danmark med meget luftforurening, har øget risiko. Og på dage, hvor der er meget trafik og ekstra meget forurening i luften på grund af vejrforholdene, bliver flere indlagt, fordi de har fået et slagtilfælde, siger Zorana Andersen til videnskab.dk.

De små partikler fra biler og andre forbrændingsprocesser er skadelige, da de er små nok til at trænge ind, når vi trækker vejret. I kroppen trænger de videre ind i blodkarrene og gør dem stive og tykke – hvilket medfører forhøjet blodtryk og blodpropper.

 

Klimavenlig politik

Luftforurening er udover at være forbundet med slagtilfælde også forbundet med luftvejssygdomme, kræft, diabetes, hjertekarsygdomme og for tidlige fødsler.

Undersøgelser fra Aarhus Universitets Institut er Miljøvidenskab viser, at udendørs luftforurening hvert år er skyld i 4000 for tidlige dødsfald. Professor på instituttet, Ole Hertel, ser de nye tal som en understregning af, at luftforurening skal tages alvorlig.

– Resultater viser, hvor vigtigt det er, at vi følger udviklingen i luftkvaliteten, også selvom det går fremad. Hvis vi skal nedbringe antallet af dødsfald relateret til luftforurening, er der brug for yderligere tiltag, siger Ole Hertel.

– Det kunne for eksempel være øget fokus på overgang til eldrevne køretøjer, som man ser det blandt andet i Norge, hvor op mod 30 procent af bilsalget i dag udgøres af eldrevne køretøjer, og hvor man fra politisk side har en målsætning om helt at stoppe salget af benzin- og dieseldrevne køretøjer i 2025.

 

Kilder: Videnskab.dk

 

Forrige artikelTag på CO2-venlig sommerferie

Næste artikelFerie: Få kroppen gennem sommerstrabadser