Jeg har det selv sådan, at jeg ikke tåler ren mælk og faktisk får ondt i maven. Jeg har prøvet at blive ved med at drikke mælk, og så bliver jeg forkølet og senere slår det ikke fejl med mellemørebetændelse.
Da jeg blev uddannet helsevejleder og ansat i en helsekostforretning, kunne kunderne ikke bare købe kartoner med plantedrik i. Man blev nødt til selv at lave tingene fra bunden.
Flere af mine kunder havde været på et kursted, der hedder Fredheim Helsecenter i de norske fjelde, der arbejdede med fysisk, mental, åndelig og social velvære. Her kan man stadig lære en masse om at spise vegetarisk og få kroppen til at blive frisk igen. De har også en masse opskrifter, som jeg har haft stor glæde af – og har fået lov at bruge.
Hvis du selv vil i gang med at lave plantemælk, er det rart at vide lidt om det:
Nødder som mandler, hasselnødder, cashewnødder og græskarkerner giver en kraftig og rig mælk med en god smag. Man bruger en del nødder til ti dele vand.
Frø som sesam og solsikke kan også lave fin mælk. Frøene er rige på vigtige fedtsyrer og E-vitaminer. De indeholder også kalk og magnesium, og i sesamfrø er der desuden meget jern.
Korn som havre, byg, ris og hirse, giver en fyldig mælk med mindre smag.
Du kan tilsætte lidt havsalt for ekstra smag eller søde med lidt honning, ahornsirup eller steviablade.
Hjemmelavet mælk er ikke altid kridhvid, hvilket kan ses i f.eks. hvid sovs. Mandel- eller cashewnødder er velegnet til sovs eller bagværk.
Plantemælk er ikke rene drikkevarer, men velegnede som erstatninger ovenpå mad eller mysli. Husk at spise varieret.
Kommer der bundfald i egen fremstillet mælk, røres der rundt før brug.
Frisklavet plantemælk kan ca. holde sig tre dage i køleskabet.
Vil du lave din egen plantemælk, findes der udmærkede maskiner.
En mælkemaskine ligner en stor rustfri termokande, hvori der sidder en blender med en filterbeholder over.
Man putter så udblødte sojabønner (står i 10 timer, iblødsætningsvandet hældes væk og bønner skylles), sammen med vand til markeringsmærket. Maskinen koger bønnerne og blander dem.
Literprisen er ca. en tredjedel af prisen på den færdigkøbte. Så hvis du bruger plantemælk dagligt, er den tjent hjem efter et halv år, og du kan på en nem måde få frisk fremstillet mælk, hvor du ved, hvor råvarerne kommer fra, og med din egen foretrukne smag. Selv har jeg dyrket sojabønner af en nordisk sort, der egner sig til det danske klima.
Af sojamælk kan du også lave tofu, og sojayoghurt, hvor man tilsætter en kultur af mælkesyrebakterier.
I helsebutikker kan der købes et rigt udvalg af forskellig plante drikke, soja- og risdrik med og uden kalk tilsat. Mandelmælk og plantefløde. Planteyoghurt, samt havre-, quinoadrik og mange flere varianter. Det er en god idé at variere sit indtag af plantemælk – ligesom med resten af sin kost. Og så har de forskellige smage og konsistens, hvilket gør dem velegnede til forskellig brug.
Mandel- eller nøddemælkCa. 1 liter Du skal bruge: 1-2 dl mandler, eller cashewnødder, hasselnødder eller solsikkekerner 1 knivspids havsalt Sød evt. med lidt honning, ahornsirup eller steviablade 1 liter vand Sådan gør du: Mal nødder eller frø helt fint i blender eller foodprocessor. Kør, mens der gradvist tilsættes vand. Er vandet kogende, bliver plantemælken mere fyldig og får en bedre konsistens. Tilsæt evt. sødemiddel og salt og kør et par minutter. Tips: Modne bananer egner sig som tilsætning.
|
HirsemælkCa. 1,5 liter Du skal bruge: 1 dl hirsegryn 5 dl vand til kogning ¼ teskefuld havsalt ½ dl cashewnødder eller mandler 1 tsk honning 1,5 liter vand Sådan gør du: Hirse, vand og lidt salt koges sammen i 40 min. Cashewnødder eller mandler males fint (giver fylde). Det hele puttes i en hurtighakker/blender, og vand tilsættes gradvist, til du har en passende konsistens, og den serveres afkølet.
|
RismælkCa. 1 liter Du skal bruge: 2 dl kogte usaltede naturris 1/2 dl nødder eller frø ¼ teskefuld salt 1 liter vand Smages til med lidt honning Sådan gør du: Risene skal bruges kogende – ellers gryner de. Tilsæt nødder eller frø for konsistens og naturlig emulgator. Sammenkør tingene i en blender. Tilsat vand gradvist. Tip: Opskriften kan også bruges til havre og byg. Vidste du: Rismælk er mild og let for fordøjelsen.
|
SojamælkCa. 1 liter Du skal bruge: 2 dl sojabønner, som er sat i blød ca. 10 timer før 1 liter vand Knivspids salt og kardemomme Evt, honning Sådan gør du: Vandet fra iblødsætningen skiftes, og bønnerne koges ca. 50 min. Herefter blendes bønnerne helt fint. Der tilsættes vand op til 1 l gradvis, mens du blender. Smages til med lidt honning. Vidste du: Soja er meget rig på protein og indeholder meget jern. Der er mange vitaminer og mineraler i samt naturlige stoffer som phytokemikalier. Tip: Sojamælk kan bruges til fremstilling af tofu.
|
Sesammælkca. 1 liter Du skal bruge: 2 dl sesamfrø 1 liter vand ¼ teskefuld salt Evt. nødder eller banan, som konsistens og emulgator. Sådan gør du: Sesamfrøene males fint. Skyl frøene før brug. Der tilsættes vand gradvist i blenderen. Smages til med salt og evt. lidt honning.
|
Brug økologiske råvarer Økologisk mad produceres uden sprøjtemidler til at ødelægge ukrudt og skadedyr og mod svampeangreb. Når pesticider ikke bruges, er de heller ikke i maden. Regler i økologien, siger det er forbudt at bruge GMO-afgrøder (gensplejsede). |