En undersøgelse fra Rigshospitalet viser, at der tilsyneladende er en forbindelse mellem mættet fedt og dårlig sædkvalitet.
Hvis ønsket er et barn, og der ikke er held i sprøjten (om man må være så fri), kan det være en god idé at kvitte besøgene hos McDonalds eller skrabe smørret på brødet. Det viser en omfattende undersøgelse fra Rigshospitalet.
Det lader til, at den mandlige forplantningsevne er faldende. Testikelkræft, dårlig sædkvalitet og misdannelser i drengebørns kønsorganer er blevet mere almindelig, og da disse forandringer er sket over en relativ kort årrække, er de formentlig miljøbetingede. De hormonforstyrrende stoffer i vores omgivelser er under mistanke.
Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er mænds sædkvalitet nogenlunde uændret siden 1996, men den har formodentlig været bedre før den tid. Det mener en række forskere, men eftersom Sundhedsstyrelsen først begyndte at registrere forplantningsevnen i 1996, beror forskernes antagelse på andre faktorer.
I dag får op imod syv pct af alle danske par en eller anden form for hjælp til graviditet.
Hidtil har der som nævnt været megen fokus på de hormonforstyrrende stoffer i vores nærmiljø, såsom flammehæmmerne i computerudstyr, blødgørere i plastik og kemi i rengøringsmidler. Men man har altid vidst, at også kosten har betydning for mænds sædkvalitet, så det var ikke så opsigtsvækkende, da Rigshospitalet valgte at se nærmere på denne faktor. Men resultaterne var ret opsigtsvækkende.
Man spurgte til kosten hos 701 unge mænd i tre måneder, og resultatet var ret entydigt.
– Vi delte mændene op i forhold til, hvor meget mættet fedt de havde indtaget. Når vi kiggede på den fjerdedel, der indtog mest mættet fedt, havde de en sædkvalitet, der var 33 pct dårligere i forhold til dem, som indtog mindst fedt, siger professor Tina Kold Jensen fra Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion til DR Nyheder.
Tina Kold Jensen er meget overrasket over resultaterne, men hun understreger dog, at det for nærværende er svært at sige, om resultaterne udelukkende er udtryk for den mættede fedts påvirkning af helsen, eller om det er den livsstil, der følger med et stort forbrug af eksempelvis fastfood, der har indflydelse på sædkvaliteten.