Svenske forskere har fundet en forbindelse mellem søvnhormonet melatonin og selvskade blandt unge.
Svenske forskere har fundet en forbindelse mellem søvnhormonet melatonin og selvskade blandt unge.
Behovet for at gøre skade på sig selv er desværre ganske udbredt blandt børn og unge. Når livet er svært at manøvrere i, og følelserne fylder for meget, tyer nogle unge til at skære i sig selv – ofte på arme eller ben. Fordi smerten giver dem en eller anden form for kontrol over alt det, der gør ondt.
Nu har svenske forskere dykket ned i, hvordan mangel på søvnhormonet melatonin eventuelt kan påvirke unges vane med selvskade.
Melatonin er et naturligt forekommende hormon, der regulerer søvn-vågen-cyklussen. Det bruges også ofte som medicin til folk, der har svært ved at sove. Da der er kendte sammenhænge mellem søvnproblemer, depression og selvskade, var forskerne interesserede i at undersøge, om behandling af søvnproblemer med melatonin ville føre til færre tilfælde af selvskade.
Resultaterne er for nylig offentliggjort i Journal of Child Psychology and Psychiatry. De tyder på, at melatonin kan have denne positive effekt hos unge mennesker.
Forskerne identificerede mere end 25.000 børn og unge i alderen seks til 18 år, som begyndte at bruge melatonin mellem 2006 og 2013.
De så på antallet af utilsigtede og forsætlige skader i året før og efter, at de unge begyndte at bruge melatonin. De undersøgte også, om de unge i undersøgelsen havde psykiatriske diagnoser.
Omkring 87 % af de unge, der startede med melatoninbehandling, havde også en psykiatrisk diagnose. Den mest almindelige var ADHD, efterfulgt af angst, depression og autisme. Reduktionen i selvskade og forgiftning var især tydelig blandt unge piger med depression eller angstlidelser.
Der er et par grunde til, at melatonin kan have denne effekt. Den primære årsag er sandsynligvis, at folk træffer bedre beslutninger, når de er veludhvilede. Behandling af de søvnproblemer, der ofte følger med angst og depression, kan få folk til at have færre tanker om at skade sig selv eller til at vælge ikke at handle på disse tanker, når de opstår.
Forskning har også vist, at melatonin ændrer, hvordan folk føler smerte, hvilket potentielt gør folk som tager det mindre smertefølsomt. De kan være mindre tilbøjelige til at skade sig selv med vilje, hvis dette er tilfældet.
Endelig kan melatonin kun repræsentere et aspekt af den pleje, som unge mennesker modtager, når de oplever søvn og andre problemer. Ud over psykoterapi og anden medicin kan øget overvågning fra forældre og læger også spille en rolle i de adfærdsændringer, pointerer forskerne.
Kilde: ki.se
Forrige artikelSundhedsboost i ny variant med acerola
Næste artikelEndometriose – hvad kan du selv gøre?