Nyheder

Menneskets bedste ven kan afhjælpe stress

Foto: Adobe Stock
22. september 2020

Stress og stresssymptomer er i stigning. Flere rapporter kortlægger, at danskernes stressniveau er steget over tid, og de unge er i den henseende ingen undtagelse. Knap hver fjerde studerende oplever voldsom stress i hverdagen. Men forskning peger på, at en hund kan lindre symptomerne.

 

Stress og stress blandt studerende er ikke noget, vi skal tage let på. For det første leder stress til en række fysiske og psykiske symptomer, der kan være alt fra hjertebanken til ondt i hovedet og maven, angst, depression træthed og irritation. For det andet kan stress også forværrer andre sundhedstilstande. Lider man eksempelvis af psoriasis eller allergi, vil stress kunne få symptomerne til at tage til og risikoen for astmaanfald øges også. Stress over lang tid kan også give forhøjet blodtryk. Så stress skal tages alvorligt.

Desværre peger mange rapporter og undersøgelser på, at vi bliver mere og mere stressede, og at tendensen kan ses både generelt i befolkningen og hos de helt unge og studerende. Børnerådets Spørgeskemaundersøgelse fra 2018 viser, at 21 procent føler sig pressede, mens 18 procent af studerende svarer at de ofte oplever stærke stresssymptomer i forbindelse med dagligdagen på studiet, og mere end hver tredje oplever det i forbindelse med eksamen. Ifølge Aarhus Universitet er kurven for deres studerendes oplevede stressniveau steget fra 2011 – 2017.

[relateredehistorier]

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvordan man kan afhjælpe problemet, og forhåbentlig vende nogle af de negative kurver. Og der er forskellige ting, der lader til at kunne hjælpe på følelsen af stress. Alt fra meditation til kost, samtaler, søvn og terapi kan påvirke symptomerne positivt. Men faktisk viser det sig, at omgang med hunde også kan hjælpe.

Gjorde stressede studerende mere afslappede

Hunde bliver i dag brugt mange steder, netop for at skabe en følelse af tryghed, glæde og øge fysisk kontakt. På nogle plejehjem har man brugt hunde som et terapeutisk værktøj, og den tanke har man også taget til sig på amerikanske universiteter, hvor terapi-hundene er blevet mere og mere normale. Men indtil nu har forskning ikke kunnet bakke hundenes berettigelse op.

Det gør et nyt studie op med, skriver BBC. Forskeren bag den nye undersøgelse er Patricia Pendry fra Washington State University, og hun forklarer, at man blandt de mere end 300 universitetsstuderende, som indgik i undersøgelsen, fandt flere positive effekter.

Blandt andet øgede hyggetimer med hunde de studerendes følelse af at være afslappede og accepterede. Derudover påvirkede det deres koncentration positivt og de havde nemmere ved at lære og huske nye informationer. De studerende, som indgik i forsøget, var dem, der i forvejen oplevede at føle sig meget stressede, og derfor var i risikozonen for at droppe ud. Og Pendry forklarer også, at de studerende, som havde et dårligt mentalt helbred, oplevede den største effekt.

Læs også: Har du styr på dit psykiske immunforsvar? 

Hunde kan sagtens trives i lejligheder

Studiet viser altså en effekt hos de unge, selvom mekanismerne bag endnu ikke er fuldt ud kortlagt. Seniorforsker og stressekspert Bo Netterstrøm kommer dog med en plausibel forklaring på, hvorfor hunde kan have en så positiv effekt.

– Vi mennesker er sociale væsner, som har brug for kommunikation og berøring. Det kan derfor være givende for os at nusse og lege med en hund, da det afleder tankerne fra problemer, der for eksempel relaterer sig til stress, siger han.

Derfor kan det for stressede unge, eller unge som vil undgå følelser af stress, også være en mulighed at købe en hund. Her bør man dog have hundes tarv for øje. For ligesom vi bliver påvirket af hunden, gør de også af os, og vi skal have tid og penge til at tage os ordentligt af dem.

Britt Bækbo Holm er dyrlæge og forklarer, at man generelt bør afsætte minimum to timer hver dag til at pleje sin hund, og at det er klart optimalt, hvis man kan inddrage hunden mere i sin hverdag. Hun understreger dog også, at det ikke er noget problem at have en hund i en lille lejlighed, som mange unge og studerende bor i. så længe, der er plads til en kurv, er det i hendes optik nok. Faktisk har hun set flere eksempler på, at hunde, som bor i lejlighed, faktisk trives bedre end dem, der bor i hus, fordi de kommer meget mere ud at gå, og ikke bare bliver lukket ud i haven.

Stress er et problem i samfundet. Og der er mange måder, man kan tackle det på. En er omgang med hunde.

Læs også: Stressede børn – Nej tak!

Forrige artikelHar du svært ved at finde ro?

Næste artikel”Vi kalder kvindelige erfaringer private, for at få dem til at holde kæft”