Regeringen afsætter 50 millioner kroner i næste års finanslov til et videnscenter, som skal forske i hormonforstyrrende stoffer.
Hvad er årsagen til mænds dalende sædkvalitet, drenge født med misdannede kønsorganer og piger, der går i puberteten alt for tidligt? Hormonforstyrrende stoffer har længe været mistænkt, men det er samtidig en noget diffus størrelse; stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, findes overalt. Kemi i møbler, tøj, computere, fjernsyn, kosmetik, shampoo – ja selv tyggegummi og plasticflasker med vand kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. Det store spørgsmål er, hvor stor en rolle påvirkningen reelt spiller i dagligdagen.
Det er noget af det, et nyt internationalt videnscenter for hormonforstyrrende stoffer skal finde svar på i de kommende år.
Det er SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, der har været initiativtager til projektet. Hun mener, at der er brug for meget mere forskning i de hormonforstyrrende stoffer, så vi står stærkere over for EU, når et stof skal forbydes. Danmark har flere gange måttet opgive at få et hormonforstyrrende stof forbudt, fordi EU-systemet har efterlyst tilstrækkelig med dokumentation for mistanken, og denne dokumentation ikke har kunnet fremskaffes.
– Danskerne har verdensrekord i testikelkræft. Det er ikke nogen køn rekord at have, og derfor skal vi tage kampen mod hormonforstyrrende stoffer langt mere alvorligt, end vi gør lige nu. Det er det, vi sætter på landkortet i den her finanslov, og det, synes jeg, er stort, siger Pia Olsen Dyhr til dagbladet Politiken.
Professor og overlæge ved Rigshospitalet Anders Juul er begejstret for planerne:
– Der er bestemt ikke nok forskning på området endnu, og vi har kun lige skrabet overfladen. Der er så mange ting, vi ikke ved endnu – blandt andet hvordan hormonerne virker i kombination med hinanden. Det kræver langt mere forskning, siger Anders Juul til Politiken.
Med de 50 millioner kroner er videnscenterets arbejde sikret frem til 2018. Investeringen er en del af den pakke på 1,5 milliarder til sundhedsinitiativer, regeringen har sat på næste års finanslov.
Kilde: Politiken