Øjnene er jo en helt fantastisk ting, når man lige tænker over det – hvilket mange nok sjældent gør, fordi vi er så vant til drage nytte af det lille mirakel, som synet jo er, at vi ender med at tage det for givet. Sådan er det, lige indtil der begynder at opstå problemer med øjnene. Så skal de nok få vores opmærksomhed.
For hvis synet bliver påvirket, og vi pludselig har svært ved at læse vores yndlingslitteratur, se undertekster på en film eller døjer med kløende, røde og tørre øjne, som udgør en konstant irritation – ja, så skal vi nok begynde at bemærke, hvor rart det var, dengang vi kunne se problemfrit.
Det er en bred vifte af lidelser og påvirkninger, som kan påvirke øjnene, og en del af nøglen er altså at finde ud af, hvor årsagen ligger. Så kan man nemlig i nogle tilfælde løse eller afhjælpe problemet uden de store kvaler.
Noget af det, der kan påvirke øjet, er alder. Det i sig selv er svært at gøre noget ved, men man kan faktisk godt påvirke udviklingen af nogle aldersrelaterede øjenlidelser. Det gælder eksempelvis for AMD.
AMD står for Aldersrelateret Makula Degeneration. Tidligere blev lidelsen kaldt øjenforkalkning; nogle kender det måske som alderspletter på nethinden. Man ved desværre ikke så meget om, hvorfor AMD opstår, men forskning viser, at der kan være en arvelig komponent, ligesom alder spiller en rolle. Omkring 10 procent af mennesker over 75 år lider af AMD.
Det bemærkelsesværdige ved denne sygdom er, at selvom det er lidt af et mysterium, hvorfor den opstår, har man fundet forskellige indikationer på tiltag, der kan mindske risikoen for, at den udvikles eller forværres.
Blandt andet viser et dansk studie, at aktivitet spiller en rolle. I undersøgelsen så forskerne på deltagere i alderen 30–60 og undersøgte dem for tidlige tegn på AMD. Den viden sammenholdt de med informationer om deltagernes livsstil. Og her fandt man altså, at de deltagere, som var aktive få timer om ugen – gang, cykling, løb, havearbejde – havde tre gange så høj risiko for tidlige tegn på AMD, som deltagerne, der var aktive syv timer om ugen.
Og fundene stopper ikke her. AREDS studiet fra 2001 viser nemlig, at man kan forhale sygdomsudviklingen med de rette vitaminer, metaller og plantepigmenter.
Specifikt drejer det sig her om vitamin C og E samt zink, kobber og plantepigmenterne lutein og zeaxantin. Det er ikke alle, som behandlingen virker på, men det er altså bevist, at nogle kan få gavn af netop denne sammensætning. Her er det vigtigt at bemærke, at man skal have hele cocktailen, før det har den ønskede effekt. Men så kan det altså også batte. Faktisk viser studiet, at næringscocktailen kunne nedsætte risikoen for at udvikle fremskreden AMD med 25 procent. I praksis betyder det, at man nedsætte risikoen for alvorlig synssvækkelse markant.
Man kan få de fleste næringsstoffer i produkter som Forsynamin eller KAL Eye Formual Plus, der begge indeholder de vigtige vitaminer og plantepigmenter, som er vigtige for øjnenes generelle tilstand, men mangler kobber. Man kan også få hele kombinationen i Synvital Plus.
Og at tage tilskud som disse kan faktisk være en god ide, selv hvis man ikke lider af AMD. De indeholder nemlig næringsstoffer, som bidrager til øjnenes sundhed, blandt andet på grund af vitaminernes antioxidantiske effekt.
Et andet stort problem for mange er tørre øjne. Det kan give alt fra kløe og rødme til decideret synsbesvær. Problemet skyldes, at øjnene ikke producerer tårer nok, eller at tårerne fordamper for hurtigt. Der kan være mange årsager til tørre øjne; alt fra aircondition og overgangsalder til skærmforbrug og allergi.
Derfor kan det også være en god ide at finde ud af, om der er noget i omgivelserne eller din dagligdag, som er med til at fremprovokere de tørre øjne – og så mindske problemet. Det kan være at skære ned på tiden foran skærmen – eller i det mindste huske at holde pauser væk fra computeren, hvor øjnene får ro. Det kan også være at skrue ned for aircondition i bilen eller optimere indeklimaet på arbejde – her er et godt fif at have flere grønne planter.
Et andet vigtigt tiltag kan være at få mere omega-3. Her kræver det altså, at man spiser tilstrækkeligt med fisk og nødder, hvis kosten skal klare det alene. Får man ikke fed fisk mindst to gange om ugen, kan en fiskeolie af god kvalitet være en god ide.
Ud over at generende røde øjne kan skyldes tørhed, kan det også være et selvstændigt problem. Røde øjne kan skyldes overanstrengelse, alkohol, tør luft, betændelse og flere andre ting. Lider du af røde øjne, er der forskellige ting, du kan afprøve derhjemme for at lindre problemet. Du kan benytte dig af kolde eller varme omslag, skylle øjnene i sterilt vand og undgå makeup.
Øjnene er fantastiske. Med dem kan vi se ansigtet på de mennesker, vi elsker, opleve fantastisk natur og drage ind i alverdens universer på film og i bøger. Men som med alt andet i kroppen, skal vi passe på dem, hvis de skal fungere og have det godt. Det kræver opmærksomhed, omsorg, hvile og de rette næringsstoffer.
Forrige artikelKlima på kommunalvalgsdagsordenen
Næste artikelMille Dinesen: Nej til medicin og ja til naturlig behandling