Sind

MOD – Hvad skal der til, for at du tør?

Det er vigtigt, at man lærer, at bekæmpelsen af frygten og angsten først og fremmest handler om at turde prøve.

Foto: Shutterstock
2. november 2022

Jeg viger ofte – som mange andre – umiddelbart tilbage for store forandringer med usikkert udfald. Jeg bliver nervøs og usikker – som de fleste – i uoverskuelige eller helt ukendte situationer. Men jeg har lært, at mod – bekæmpelsen af frygten – først og fremmest handler om at turde prøve.

Behandling eller træning?

Der findes flere metoder til at håndtere frygt og angst. I klinikken har jeg med hypnoterapi behandlet mange, der f.eks. var bange for at flyve, tale for større forsamlinger, få taget en blodprøve, fjerne (eller ignorere) en edderkop osv. Hypnoterapien er særligt egnet til at behandle konkrete former for frygt, som ofte bunder i en specifik traumatisk oplevelse. 

Med angsten kræves der ofte lidt mere tid, fordi den ligger dybere forankret i selve personligheden og selvforståelsen. Hypnoterapien kan her give værktøjer til at finde ”det trygge sted” inde i sig selv, når den angstprovokerende situation skal besejres.

Men der skal også træning til, simpelthen for at finde ud af, hvad der kan gøre det bare lidt nemmere at håndtere situationen. Det handler om at lære angsten og dens væsen bedre at kende. Hvad er det, der styrer mig, og hvorfor? Hvad har jeg brug for – for at turde? Selve forståelsen af egne mekanismer og dermed en bevidstgørende afstand til ”problemet” er afgørende for at komme videre.

Du starter i dag

Det vigtigste at vide er, at det aldrig er for sent at prøve at mestre sin frygt eller angst. Du starter så at sige altid i dag. Hvert skridt – også selvom du må gentage det mange gange – tæller.

Når du bliver ved at kigge frygten eller angsten i øjnene, lærer du den efterhånden godt at kende, og når du vinder de små sejre, mærker du modet vokse. Du finder dine egne metoder, hjælpere, nødudgange, og jo bedre du føler dig klædt på, jo mere tør du.

Jeg har efterhånden skrevet mange artikler om angst, men denne gang vil jeg udfordre dig ved at give dig nogle øvelser. Her kan du netop gå i gang med det samme ved at undersøge din udfordring og måske finde nogle udveje og smutveje til at genfinde dit mod.

Øvelserne er samlet i et spil, som du kan spille med dig selv eller andre, og gentage, når du har brug for at se på tingene en gang til.

Skridt for skridt fører også fremad.

TØR DU? – Et spil om mod

I dette spil kan du teste dig selv gennem besvarelsen af spørgsmål om svære situationer, hvor du mangler modet til at gøre det, du gerne vil.

Med de små øvelser ”leger” du dig til nye erkendelser – som du siden kan bruge til små eller store landvindinger i det virkelige liv. 

Spillet egner sig generelt til at sætte en refleksion eller samtale i gang om de svære situationer, vi møder i livet. Udførelsen af øvelserne vil alt andet lige give dig ideer til at komme videre.

SPILLEREGLER

Du kan spille alene, eller sammen med en eller flere personer, som du er fortrolig med og som også har lyst til at udvikle sin selvindsigt og evner mht. håndtering af svære eller angstprovokerende situationer.

Brug en almindelig terning. Hvis du slår det samme tal igen, har du tre valgmuligheder:

  • Udfør øvelsen igen – i forhold til den samme situation (måske dukker der nye formuleringer op) ELLER i forhold til en anden situation eller udfordring.
  • Slå igen, indtil du får et tal, som du ikke har haft før.
  • Lad turen gå videre (hvis du spiller med andre).

Spillet kan afsluttes, når der ikke er mere tid, eller du/I ikke har lyst til at fortsætte mere.

Selvom du måske kommer til at gentage dig selv nogle gange, når du taler mest om én bestemt situation/udfordring, så forsøg at lægge mærke til detaljerne, f.eks. nye ordvalg, medspillerens kommentarer. Skriv gerne ned undervejs, hvad du oplever ved at høre dine egne ord, eller de pointer, du gerne vil huske. 

Spillet kan med fordel gentages efter et stykke tid for at se, om noget har ændret sig for dig. Måske er der blevet sået et lille frø efter sidste gang. Måske er der dukket nye situationer op, som du har brug for at få vendt. Hvis du derimod synes, at tingene går fuldstændig i ring, er det måske tid til at række ud efter en god ven eller en terapeut, som kan hjælpe dig på vej.

SPØRGSMÅL/ØVELSER – UD FRA TERNINGENS TAL

1 – Hvad er omstændighederne/rammerne for den svære situation?

Beskriv den situation, hvor du – måske mange gange – er veget tilbage og har undgået at gennemleve det, du er bange eller nervøs for.

2 – Hvad er du helt konkret bange for sker?

Formulér, hvad kernen i din udfordring er. Hvad er det værste, der kan ske? Slip fantasien løs, og læg din værste frygt på bordet.

3 – Hvad vil det betyde for dig at ændre på situationen?

Beskriv den situation, hvor du ville ønske, at du havde kunnet sige/gøre det, du er bange for. Forestil dig, at du bare skal forsøge at sige/gøre det. Hvor vigtigt vil det være for dig at opnå bare en lille ændring?

4 – Hvad ville du helt konkret gøre anderledes for at a) klare situationen bedre eller b) passe bedre på dig selv?

Forestil dig, at du skal gennemleve den specifikke svære situation igen, som du tidligere har undgået.

5 – Hvad eller hvem har du brug for som støtte og hjælp for at turde prøve igen?

Se på den situation, hvor modet ofte har svigtet dig. Findes der en anden tilgang/metode, som er lettere for dig? Kan du justere rammerne for situationen, så den bliver mere overskuelig for dig?

6 – Hvad skal med for at gøre historien så realistisk som muligt?

Vælg den situation, du vil kigge på. Fortæl/skriv nu en historie, hvor du faktisk formår at håndtere din vanskelige situation/udfordring, akkurat som du ønsker det: ”Jeg gør/siger sådan, og så…”.
Hvis du opdager, at der mangler noget, for at du selv kan tro på historien (f.eks. hjælp, forberedelse, nødplaner), så omformulerer du den bare, indtil den føles troværdig.

Forrige artikelDu mærker kroppen gennem beregninger

Næste artikelSymptomer fra komælk?

Birgitte Aagaard

Coach
Skribent på Naturli siden 2010.