Nyheder

Motion er vigtig trods forurenet luft

30. marts 2015

Ser det forkert ud, når en motionist løber rundt i midtbyen? Ny forskning viser, at motion i forurenet luft er sundere end ingen motion.

”Han er da ikke for klog. Det kan umuligt være sundt”, udbryder somme, når de ser en ivrig motionist løbe på fortovet ad Vesterbrogade i København med osende lastbiler og busser brusende forbi.

Men det kan faktisk godt være sundt. Forskning fra Københavns Universitet viser, at risikoen for for tidlig død reduceres ved motion – uanset hvor ren luften er. Så hvis alternativet for den københavnske motionist var at sidde hjemme i sofaen, er løbeturen i partikelforureningen at foretrække.

En løbe- eller cykeltur er bedre end ingenting

Forskningen bygger på oplysninger fra 52.061 aarhusianere og københavnere, der var i alderen 50-65 år, da undersøgelsen startede i 1993.

– Selv for de mennesker, der bor i de mest forurenede områder i København, er det sundere at løbe en tur eller at gå eller cykle til arbejde, end det er at forblive inaktive, siger lektor Zorana Jovanovic Andersen fra Center for Epidemiologi og Screening, Københavns Universitet, til dagbladet Politiken.

Så selvom fysisk aktivitet højner indtaget af skadelige partikler i lungerne, er der samlet set stadig flere helbredsfordele ved motion end inaktivitet.

Vælg alligevel de grønne områder

Forskerne bag undersøgelsen anbefaler dog stadig, at du søger mod grønne områder, når du skal dyrke motion – eller vælger tidspunkter på døgnet, hvor forureningen ikke er så udtalt.

Fra 1993-97 oplyste deltagerne i undersøgelsen om fritidsaktiviteter, cykling til og fra arbejde, havearbejde og gåture. Samtidig udregnede man graden af trafikal luftforurening på deres hjemmeadresse.

Færre dødsfald blandt motionister

Frem til 2010 døde 5.500 deltagere, og forskerne observerede cirka 20 procent færre dødsfald blandt de deltagere, der var fysisk aktive end blandt dem, der ikke var fysisk aktive. Det gjaldt også for de deltagere, der boede i de mest forurenede områder af Aarhus og København.

Forskerne understreger dog, at undersøgelsen er baseret på forhold i København og Aarhus. Det kan muligvis se anderledes ud i andre af verdens storbyer.

Kilde: Politiken.dk

Forrige artikelSeks gode spørgsmål før sengetid

Næste artikelDen søde duft af …