Nyheder

Musik i ambulancen

18. februar 2014

Musik er godt mod stress, og nu har man færdiggjort et forskningsprojekt på Aalborg Universitetshospital, hvor musik i ambulancerne skulle hjælpe hjertepatienterne til at slappe af.

Det kræver ikke den store fantasi at forestille sig den stresspåvirkning, du som ambulancepatient udsættes for. Måske er du i livsfare, mens larm fra ambulancens hjul, udrykning og udstyr hele tiden overdøver dine sanser. En ambulance er grundlæggende en varevogn, og støjniveauet i “varerummet” under udrykning kan til tider overstige 80 decibel, hvilket svarer til støjniveauet ved Metrobyggeriet i København.

Det er da også en af årsagerne til, at ambulanceredderne kun bruger udrykningshorn, når det er absolut nødvendigt. Akutte overflytninger klares som regel med blåt lys og advarsler i trafikradioen, så bilisterne på motorvejen holder til siden.

Stress kan være livstruende

For det er velkendt, at stresspåvirkninger i denne sammenhæng kan være direkte livstruende – særligt for hjertepatienter. Hvis du skal akut på hospitalet efter et hjerteanfald, kan det være ganske væsentligt, om din hvilepuls er 60 eller 100 slag i minuttet.

Tendensen med færre og mere specialiserede supersygehuse øger også den gennemsnitlige transporttid, hvor den indledende diagnosticering og behandling klares i ambulancen.

De fleste valgte musik til ambulanceturen

Det er denne virkelighed, der er baggrunden for et forskningsprojekt i Aalborg, hvor man i et år har udstyret to ambulancer i de nordjyske randområder med musik til hjertepatienterne. Det var naturligvis en valgmulighed og ikke påtvunget, men ud af 100 patienter valgte de 72 alligevel musik til turen.

Men hvad nytter musik, når der er rigeligt med støj og lyde i forvejen? Det kan jo umiddelbart lyde som endnu en stressfaktor. Men mennesket har en særlig evne til at filtrere i lyd; en evne, der er kendt som den såkaldte cocktailparty-effekt. Til en fest kan vi fokusere på en samtale og ignorere en stor del af de andre lyde i miljøet. På samme måde kan man fokusere på musikken i ambulancen og filtrere en stor del af den øvrige støj fra.

Musik for enhver smag

Musikken i ambulancerne var hverken klassisk, rock eller pop. Det var instrumentalmusik uden genrefokus, der kunne berolige de fleste.

Reaktionerne fra patienterne har været meget positiv. De fleste patienter i ambulancer er utrygge, bange og nervøse, og musikken kunne bidrage til et roligere og mere afslappet miljø. Tanken er at udvikle ideen til også at omfatte et musikkatalog, der er målrettet både patientgrupper og ulykkestyper.

– Jeg ser gerne, at man får et musikkatalog svarende til et medicinkatalog, for hvis man opfatter musik som medicin, så skal det jo differentieres alt efter patienttypen, siger overlæge Per Thorgaard til dagbladet Politiken.

Kilde: Politiken.dk

Forrige artikelSeks gange fairtrade, der gør en forskel

Næste artikelResistente bakterier i kylling