Sind

Når livet gør ondt – fra krise til udvikling

Kriser er en del af livet, som både rummer afslutninger og nye begyndelser. Men hvordan bruger vi krisen konstruktivt og undgår at gå i panik?

Foto: Shutterstock
25. april 2022

Kriser er en del af livet, som både rummer afslutninger og nye begyndelser. Men hvordan bruger vi krisen konstruktivt og undgår at gå i panik? Og hvad skal ikke med videre efter krisen?

Som terapeut oplever jeg mennesker i mange former for kriser, hvor de ikke længere kan overskue og håndtere deres liv på den sædvanlige måde – f.eks. ved at løbe hurtigere, skubbe problemet fra sig eller henvise til omstændighederne.

Krisen har historik

Ofte har krisen netop bygget sig op over længere tid, hvor forholdsvis små udfordringer har fået nye lag og konsekvenser og til sidst kræver helt nye tilgange og mere omfattende beslutninger.

Medmindre krisen udløses af en udefrakommende faktor som f.eks pludselige ulykker eller alvorlig sygdom, vil der næsten altid ligge en vis historik bag din krise. Du bliver med andre ord nødt til at se på dine mønstre og krisens historik for at håndtere problemet til bunds.

Livslang udvikling

Tilsvarende har jeg også oplevet, hvordan netop kriser kan være præcis dét, der skal til for træffe længe udskudte afgørelser. Hvis du kigger tilbage, vil du sikkert have oplevet flere kriser i dit liv – arbejdsløshed, brudte forhold, økonomiske vanskeligheder o.lign. Disse udfordringer vil ofte være netop de punkter, hvor du har flyttet dig fra noget, der ikke længere fungerede, og har truffet vigtige beslutninger eller grebet chancer, som har været med til at skabe ny værdi i dit liv.

Hele livet vil vi stå over for disse korsveje, hvor vi skal vælge: Gå tilbage ad samme vej og mere eller mindre fortsætte som hidtil, eller vælge en anden vej, selvom den i første omgang føles usikker og skræmmende. Vil du lære at leve med det eksisterende og kompensere på bedste vis, eller vil du satse – lidt eller meget – og ændre skabelonen for dit liv.

Gå krisen i møde

En krise – stor eller lille – kan være en løftestang til at håndtere, hvad du hidtil har overset eller skubbet til side. Måske er der et tilbagevendende tema i dit liv? Og beklager, kriser kommer fra tid til anden med de skift, der sker i livet. Så i bund og grund handler det om at lære mest muligt om dig selv, når chancen byder sig.

I Krisehjulet finder du nogle af de fokuspunkter, som du med fordel kan kigge på i en given krise. Trinene er fortløbende og kan gentages i takt med, at du begynder at knække koden. Det gælder både, hvis krisen er din egen – eller hvis du vil hjælpe en anden med at finde en vej gennem hans/hendes krise.

1 – Hvordan undgår jeg panik?

Selv om gulvet gynger under dig og du sveder angstens sved eller ikke kan sove om natten, er der altid noget, du kan gøre. I den mest akutte fase handler det om at afgrænse problemet og række ud efter den hjælp og de ressourcer, du har inden for rækkevidde. Selvom du ikke kan snakke dig ud af problemerne, er det vigtigt, at du får talt om situationen med nogen – ellers risikerer du at træffe forhastede beslutninger og i værste fald gøre problemet værre. Kommer panikken alligevel, så træk vejret, tag et bad, sæt noget god musik på, og ring til en ven.

2 – Hvad har jeg på hylderne?

Begynd med at afdække dine muligheder her og nu. Tag gerne en eller flere personer med på råd – et familiemedlem, en ven/veninde, din bankrådgiver, coach/terapeut…

Brainstorm! Forsøg at få et overblik over, hvad du har brug for, og hvad dine muligheder er, f.eks. for praktisk aflastning, økonomisk hjælp, ekspertviden og personlig vejledning. Lav aftaler med dem, du vil trække på. Er du ikke i stand til det, så bed en af dine nærmeste om hjælp til at få lavet aftalerne. Du behøver ikke gøre det hele selv.

3 – Hvad er vigtigst?

Næste skridt er at prioritere. Både fordi du ikke kan klare ALT på én gang, og fordi den situation du er i, sikkert har været undervejs et stykke tid. Derfor kræver det også lidt tid at få skovlen under situationen.

Du må således handle klogt – dvs. prioritere og planlægge – gerne med hjælp fra andre, igen. Find ud af, hvad du vil gøre først, i dag, de næste dage, næste uge… Skriv ned, streg ud, flyt rundt. Brug gerne en tavle, hvor du let kan viske ud og ændre. Fordi sådan er det også – der sker altid noget, du ikke har forudset, og så skal der lægges nye planer.

4 – Hvordan tanker jeg op?

Uanset hvor i krisen, du befinder dig, skal du have fokus på din energi. Hvad enten du lige i øjeblikket slukker brande, er midt i at træffe svære beslutninger eller ligger brak, så skal du sørge for – eller sikre, at andre sørger for – at du hver dag foretager dig noget rart. Sæt det i system, hvad enten du vil motionere, gå en stille tur, sidde og lytte til træerne i skoven eller bølgerne ved vandet. Her er det også godt at lave aftaler med en makker, så du faktisk kommer ud og bliver luftet. Går du alene, så tag kameraet eller dine earpods med!

Hvis du ikke kan motionere eller komme hjemmefra, kan du gøre noget andet meningsfyldt, som du ellers ikke ville gøre – måske reparerer du noget, luger altankassen eller havekrukkerne, pudser dine sko eller støvler, syr en knap i, skriver et fødselsdagskort? Noget, som på samme tid er overskueligt og noget, du bliver glad for at have gjort.

5 – Hvad skal ændres?

Når du er kommet igennem den første tid, har fået styr på panikken og rakt ud efter dit netværk eller professionel hjælp, er det tid til at se lidt længere fremad.

Kriser er pr. definition en korsvej, hvor vi må skille tingene ad, vælge til og fra (se boks om oprindelsen af ordet ”krise”).
Måske ved du det allerede – hvad det egentlig er, der har udløst din krise? Har du villet for meget, eller har du givet for lidt plads til det, der var vigtigt? Pas på, du ikke ryger i rillen og lander i samme ”konstruktion”, som du har været i længe.

Når du spørger dig selv, hvad der skal til, for at du bliver tilfreds og glad igen – skal du også spørge dig selv, om det er holdbart: Skal forventningerne justeres? Skal du finde glæden, stoltheden, fællesskabet, værdien i livet et andet sted eller på en anden måde? Vurder, hvad de enkelte valg kræver og kan medføre, og træf din afgørelse efter bedste evne.

Husk, at du må give tid til, at tingene kan falde på plads, og evaluer dernæst, om de valgte løsninger fungerer for dig. Hvis ikke, så undgå panik og vend tilbage til Krisehjulet. Der kan let være noget, der kræver en omgang mere, eller noget du ubevidst har sprunget over.

Krise, fra græsk krisis – adskillelse, afgørelse, dom. Ordet kommer af krinein – skille, skelne, afgøre. Begrebet er opstået i den antikke lægekunst som betegnelse for det afgørende vendepunkt i forløbet af en akut febersygdom.
(fra Den Store Danske, let redigeret)

Forrige artikelFiskeolie og hjerteflimmer?

Næste artikelCBD i hudpleje – kan det noget?

Birgitte Aagaard

Coach
Skribent på Naturli siden 2010.