Nyheder

Nikotinposer er farlige for dyr og miljø  

Nikotinposer udgør en stor sundhedsrisiko for brugerne. Men de rummer også en stor belastning for dyr og miljø. 

Foto: Shutterstock
29. maj 2024

Nikotinposer udgør en stor sundhedsrisiko for brugerne. Men de rummer også en stor belastning for dyr og miljø. 

De ligger og flyder over det hele. De små hvide eller brune nikotin- og snusposer. Hundeejere skal være opmærksomme på, at dyret ikke spiser af dem.  

Omkring 5,3 millioner brugte nikotinposer ender hvert år i naturen og i det offentlige rum. Det viser en ny rapport fra DTU Sustain. Nikotinindholdet i de brugte poser kan skade dyr, og posernes materiale indeholder mikroplastlignende substanser. 

115.000 fundet på én uge

Ved Danmarks Naturfredningsforenings store affaldsindsamling i april stor problemet tydeligt. Det brugte snus lå og flød i byer, parker og natur. 115.000 af de små nikotinposer blev der fundet og registreret af de deltagende på bare én uge. 

LÆS OGSÅ: Unge kan få varige mén af nikotinposer

Charlotte Juul, der var projektleder på Affaldsindsamlingen, oplyser, at det var en stor opgave.

– Der er et stigende forbrug af netop denne produkttype, og dermed er der også flere nikotinposer, der bliver smidt i naturen. Det er et problem for vores natur og for vores dyr, som vi skal have løst hurtigt, siger Charlotte Juul, der håber, at nikotinposerne ligesom cigaretter bliver en del af det udvidede producentansvar, hvor firmaerne bag produkterne har ansvar for at sikre en større miljø- og klimamæssig ansvarlighed i emballage og indhold. 

Nedbrydes meget langsomt i naturen 

Forskerne fra DTU Sustain har ikke kun fundet ud af omtrent hvor mange nikotinposer, der ligger rundt omkring, men også hvad poserne er lavet af. 

Og det er langt fra materiale, der hører hjemme i naturen. Stoffet er ’semi-syntetisk cellulose. Et materiale, som har en lighed med cigaretfiltre, og som antages at blive nedbrudt forholdsvist langsomt i naturen’, lyder det i rapporten. 

LÆS OGSÅ: Nikotin er mere farlig end tjære for unge

Samtidig har forskerne fundet ud af, at de brugte nikotinposer stadig indeholder op mod 63 procent af nikotinindholdet.

– Det er et kæmpe problem, når vores dyr spiser dem og forveksler dem med mad. Vi har nogle voldsomme historier med dyr, der er blevet meget syge og har fået nikotinforgiftning, siger Charlotte Juul. 

Brug for andet syn på affald 

Også for Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, er der behov for at se på nikotin-affaldsproblemet: 

-Hvis vi for alvor skal problemet til livs på den lange bane, er vi nødt til alle sammen at blive bedre til at respektere naturen og vores omgivelser. Samtidig ligger der en helt grundlæggende opgave i, at vi som samfund skal blive bedre til at producere mindre emballage, genbruge og genanvende meget mere. 

Kilde: dn.dk 

Forrige artikel7 gode grunde til at dyrke konditionstræning

Næste artikelAlkohol kan puste til overgangsalder

Thomas la Cour

Journalist