En daglig håndfuld nødder og frø indeholder store sundhedsgevinster. Alligevel er mange danskere dårlige til at bruge dem.
En daglig håndfuld nødder og frø indeholder store sundhedsgevinster. Alligevel er mange danskere dårlige til at bruge dem.
En tiltagende del af den nyeste forskning påviser nødder og frøs mange sunde egenskaber og kvaliteter. De mættende og velsmagende ingredienser kan mindske risikoen for en række af de største livstilssygdomme. Hørfrø har eksempelvis gavnlige kvaliteter ved forhøjet blodtryk, og valnødder har en positiv effekt på hjernen.
Nødder og frø har en gavnlig effekt på flere af de vigtigste risikofaktorer for de store livsstilssygdomme. Det gælder kolesterol, blodsukker, blodtryk og inflammation. I de senere år er der kommet mange analyser, der har set på, hvor stor effekten er. Den mest omfattende analyse omfatter 29 forskellige studier. Studierne kommer fram til, at blot 28 gram nødder dagligt er forbundet med:
Der er tale om observerede sammenhænge. Der er ikke tale om et endegyldigt bevis på årsag og sammenhæng. Alligevel er årsagssammenhængene ret overbevisende ved type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og kræft.
Når det gælder infektionssygdomme og lungesygdomme er sammenhængen mere uklar, men forskerne mener stadig, at sammenhængen er så klar, at der må være noget i nødder, der er beskyttende mod den type sygdomme. Det er næppe helt tilfældigt.
De fleste har forstået budskabet med at få flere grøntsager ind i madlavningen. Men nødder og frø bliver ofte lidt overset. Måske skyldes det den udbredte misforståelse, at nødder er fedende.
Nødder feder ikke så meget, som de har ry for. En stor del af fedtstofferne ligger nemlig indkapslet i små lommer, der er omgivet af svært fordøjelige membraner. Op mod 20 pct. af nøddernes kalorier passerer direkte igennem fordøjelsen uden at blive optaget. Dertil kommer, at nødder ligger lavt på det glykæmiske indeks, stabiliserer blodsukkeret og mætter længe.
Hvis man kværner og maler nødder til f.eks. peanutbutter, er det i sagens natur noget ganske andet. Men en håndfuld nødder i salaten eller som mellemmåltid kan næppe aflæses på badevægten.
Kilde: “Nødder og Frø”, Tobias Schmidt Hansen, forlaget Muusmann 2022
Forrige artikelLidt alkohol øger også risiko for atrieflimren
Næste artikel4 huskeregler til et liv uden stress